недеља, 17. август 2014.

 Domaći tečni kvasac & fougasses


Ne verujem da bih jos uvek krenula u ovu avanturu i pripremu domaceg kvasca, da nam Mirela nije zadala temu kvasac u ovomesecnoj igrici Ajme, koliko nas je! Takodje nisam verovala da je priprema hleba i peciva sa domacim kvascem dosta, dosta ukusnija i dugotrajnija, a o mekoci i da ne govorim, dok se i sama nisam uverila.
U ovom postu je recept za pripremu domaceg tecnog kvasca, kao i 2 veoma slicna recepta za pripremu fougasse, a posto su recepti iz knjige Larousse du pain - Eric Kayser, verujem da cu isprobati jos koji  recept, posto je knjiga zaista fenomenalna i sadrzi predivne recepte koji se uglavnom pripremaju sa ovom vrstom kvasca.

Potrebno za oko 500 gr tečnog kvasca :
-140gr bio brašna (raženo T80, 130 ili 170)
-240 gr tople vode 30°C
-10 gr meda
-100 gr belog brašna (T55 ili 65)

Priprema
1. dan - U manju staklenu posudu pomešati 20 gr raženog brašna, 20 gr vode, i 5 gr meda. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu 24h. Promešati ako se uhvati korica.

2. dan - Mali mehurići su počeli da se stvaraju na površini. U većoj staklenoj posudi pomešati 40 gr raženog brašna, 40 gr vode i 5 gr meda. Dodati prethodnu smesu i sve zajedno izmešati. Ova operacija se zove " osvežavanje kvasca ". Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti 24h.


*Nakon 24h dobicete ovakav rezultat.

3. dan - Mehurići su se stvorili. U još veću staklenu posudu ( teglu) pomešati 80 gr raženog brašna i 80 gr vode. Dodati prethodnu smesu, pokriti čistom krpom i ostaviti 24h.

4. dan - Dodati 100 gr belog brašna i 100 gr vode. Promešati i dobićete spreman kvasac koji je malo gušće teksture od one koje pripremamo za palačinke kao na slici 1.
Ostaviti ga par sati na sobnoj temperaturi izgledace kao na slici 2. Pazite da vam tegla bude duboka, jer u suprotnom kvasac ce izliti sa strane ( kao sto se meni desilo 1. put kad sam ga pripremala)




Kvasac čuvati u posudi na koju ste samo spustili zatvarač, ali bez zatvaranja, tako da bude u kontaktu sa vazduhom. Medjutim ako ga ne koristite duže vreme, zatvorite lepo posudu i čuvajte je u frižideru.

  • Kvasac je aktivan 3 dana nakon što ste ga "osvežili", što znači da je potrebno osvežavati ga svaki 3. dan. Osvežavanje kvasca se vrši tako što mu se doda brasno i voda 50% od njegove ukupne težine. Izmerite kvasac. Ako vam je ostalo 300 gr tečnog kvasca, treba dodati 75 gr brašna i 75 gr vode. 75 + 75 =150 što je pola od 300. Može se čuvati i do nekoliko nedelja u frižideru u zavisnosti koliko ga često koristite.

Нема коментара:

Постави коментар