недеља, 17. август 2014.

kuhinjica-mignone.

 Pilav sa piletinom  ,



Verujem da ovo jelo svi volimo, nekako nas podseća na detinjstvo i maminu kuhinju. Kod nas je vrlo omiljeno, naročito nedeljom, kada se ima više vremena i za priremu prave domaće supice. Na taj način se sve lepo iskoristi i za relativno kratko vreme dobijete kompletan ručak - finu supu i glavno jelo.

Sastojci: 1 manje pile (ili odabrani komadi po želji), 200 g pirinča okruglog zrna, 1 crni luk, 1 šargarepa, oko 6 dl pilećeg bujona, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Možete koristiti celo pile ili samo batačiće, sve lepo isecite i skuvajte u supi sa povrćem. Dodajte sve potrebnu zelen i začine, pa kuvajte na laganoj temperaturi oko 1 h dok meso i povrće potpuno ne omekšaju. Izvadite skuvano povrće  i meso na poseban tanjir, a supu procedite (trebaće nam za pripremu pirinča).


Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Šargarepu iseckajte na sitne kockice i kratko propržite zajedno sa lukom. Dodajte zatim pirinač i sipajte po malo pripremljenog bujona neprestano mešajući. Dodajte još malo soli i bibera ako je potrebno i sve kuvajte na laganoj temperaturi oko 20-tak minuta dok pirinač ne omekša.

Prebacite pirinač u posudu za pečenje i dodajte još malo bujona da sve bude fino sočno, odgore rasporedite komade kuvane piletine. Stavite u rernu da se peče još 15-tak minuta da meso dobije rumenu koricu a za to vreme ispariće i višak tečnosti. Servirajte lepo na tanjir i pospite sitno seckanim peršunovim lišćem.

Prijatno!:)


 Ledene kocke

Za početak....

 

 

 

  Uvek je pravo vreme za ledene kocke, nama prijaju i leti i zimi, možda zato što ih jako volimo, naročito muški deo moje ekipe. Kako je ovo prvi recept u mojoj prvoj sveščici recepata, tako i ovde započinjem baš sa njim.....dakle, nema izgovora da ne probate, ovo su definitivno najbolje ledene kocke, a naprave se začas, tako lako....pa da vidimo šta nam to treba? 

za patišpanj: 

5 jaja  
5 kašike šećera
5 kašike brašna
2 kašike kakao

za sirup:

300 g šećera
250 g vode

za kremu:

1 l mleka
5 kašike gustina
9 kašike brašna
16 kašike šećera
3 vanilin šećera
250 g margarina
1 flašica ekstrakta limuna

za glazuru:

100 g čokolade za kuvanje
1 kašika meda
3 kašike mleka
3 kašike ulja

priprema:

Umutite patišpanj od navedenih sastojaka, sipajte u podmazan duguljasti pleh i pecite oko deset minuta na 180 stepeni. Pleh u kom ja pečem je dimenzija 33x22cm.
Za sirup stavite šecer i vodu da provri, malo ukuvajtei prelite preko hladnog patispanja. 
 Od litre mleka oduzmite 200 ml i razbijte brasno i gustin, a ostatak stavite sa šecerom da provri. Ulijte lagano u provrelo mleko, neprestano mešajući žicom i skuvajte krem, pa stavite 3 vanilice i ostavite da se ohladi.  
Posebno umutite margarin sa limunovim ekstraktom ili korom od limuna (na najsitnijoj strani je narendajte, samo žuti deo limuna) i sjedinite sa hladnim kremom. Dobro umutite i premažite patišpanj. Poravnajte duguljastim nožem.
Za glazuru otopite čokoladu sa ostalim navedenim sastojcima i prelijte preko kolača. Pomerajte pleh levo-desno da bi se čokolada lepo razlila. Ostavite da se stegne u frižideru, pa isecite na pravilne kocke i poslužite.

Ova glazura se pokazala kao veoma dobra, ne puca kad se seče, malo je mekanija od klasične čoko glazure, pa mi je zato i bolja za ovaj tip kolača.
Ovo je poboljšana verzija recepta, odstupa malo od originala kod pripreme kreme, jer sam vremenom videla da je krem lepši na ovaj način, sa jednim delom gustina. Patišpanj nisam menjala ništa. 

Нема коментара:

Постави коментар