недеља, 17. август 2014.

Daniela Bašić Vanilica

~ Sladak kolač sa tikvicama ~

Toliko nam je rodilo tikvica ove godine da ga jedemo svaki dan.Pravila već pohovano,pitu,proju punila...sad već i u kolač stavila.Ukusan jednostavan kolač tikvice se neosećaju ali zbog njih kolač nije ni suv.


Potrebno je:
3 jaja
250 gr šećera
1 deci ulja
450 gr brašna
300 gr rendanih tikvica
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 kašičice cimeta

Priprema se:
Jaja penasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom.Dodamo ulje,brašno,prašak za pecivo,cimet i očišćene rendane tikvice.Sjedinimo i sipamo u podmazanu i brašnom posutu tepsiju 34x20 cm.Ispečemo na 180 stepeni (proveravamo čačkalicom).Pečen i ohlađen kolač pospemo sa prah šećerom.

 ~ Jeftine reze ~

Ovaj kolač često pravi muževljeva tetka i meni je među omiljenima. Jeftina je i izdašna.


Potrebno je:
Testo:
4 kašike šećera
6 kašike skuvane kafe
50 gr margarina
100 gr šećera
9 kašika mleka
1 jaje
1 kašičica sodabikarbone
450 gr brašna
Fil:
1,2 l mleka
1,5 čaša (od jogurta) griza
šećer po ukusu
200 gr putera ili margarina
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Upržimo 4 kašike šećera i zalijemo sa 6 kašika skuvane kafe. Dodamo 50 gr putera ili margarina, šećer, mleko, jaje, sodubikarbonu i 450 gr brašna.Umesimo i ispečemo 3 kore od njega u tepsiji 40x25 cm obloženu papirom za pečenje.
U mleku skuvamo griz i dodamo šećera po ukusu i ohladimo. Penasto umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom. Filujemo kore. Otopimo čokoladu i namažemo odgore. Kolač treba da prenoći na hladnom da omekšaju kore.


Нема коментара:

Постави коментар