недеља, 17. август 2014.

Natasa Pantelic Moja slatka kuhinja

 Orah kocke sa kafom


Ovaj kolac je nastao povodom praznika oceva, koji je bio 15. juna. Zelela sam neki manji kolac, a ipak da podseca na neku praznicnu tortu. Tako sam pripremila dve vece kore, koje sam po duzini isekla na dva dela i dobila 4 manje kore. Ljubitelji kafe mogu dodati jos jednu kasicicu kafe za malo intenzivniji ukus, ali smatram da je i jedna kasicica sasvim dovoljna.




Potrebno:

2x
-4 belanca
-prsohvat soli
-100 gr secera
-15 gr gustina
-80 gr mlevenih oraha

Fil:
-750 ml mleka
-4 zumanca
-150 gr secera
-65 gr gustina
-1 kasicica nes kafe
-200 gr putera

Glazura
-115 gr crne cokolade min. 55% kakaa
-30 ml ulja

Priprema:
Umutiti belanca sa prsohvatom soli, postepeno dodajuci secer. Kada ste dobili cvrst sneg, dodati mlevene orahe i gustin, pa pazljivo promesati silikonskom lopaticom ili drvenom kutlacom. Smesu sipati u veci pravougaoni pleh oblozen papirom za pecenje (dimenzije 28x36). Peci na 180°C, 12 do 15 minuta. Koru ostaviti da se ohladi, pa je iseci na pola, tako da dobijete dve mane kore (dimenzije 14x18). Postupak ponoviti sa drugom korom.




U medjuvremenu pripremiti fil. Od 750 ml mleka odvojiti 150 ml i pomesati sa gustinom. U preostali kolicinu  dodati 100 gr secera, pa staviti na sporet da prokljuca. Zumanca umutiti sa preostalih 50 gr secera da masa izbeli, dodati gustin koji ste rastvorili u mleku, a zatim i prokljucalo mleko. Sve zajedno vratiti u serpu i kuvati jos par minuta dok se ne zgusne. Na kraju umesati kasicicu nes kafe i promesati. Serpu prekriti providnom folijom i ostaviti da se krema ohladi. Kada se krema potpuno ohladila, umutiti puter i sjediniti ga sa kremom. Redjati kora-fil... na kraju zavrsite tankim slojem fila Tortu ostavite na hladjenje, a za to vreme pripremiti glazuru, tako sto cete cokoladu i ulje otopiti na pari. Ostaviti da se cokolada kratko prohladi, a zatim preliti preko torte. Ostaviti da se cokolada stegne, a zatim sluziti.


Recept saljem dragoj Anji sa bloga Sweethearts, koja je domacica ovomesecne igrice Ajme, koliko nas je, a tema meseca su belanca.

Нема коментара:

Постави коментар