понедељак, 18. август 2014.

Petit Beurre s kakao punjenjem - Turski keks

Petit Beurre s kakao punjenjem - Turski keks

                 
Turski keks ;)

Sastojci

Petit Beurre:

Kakao punjenje:

Priprema

  1. 1
    Za kekse:

    Vodu, maslac, šećer i sol stavite u posudu pa na vatru srednje jačine. Neka bude na vatri sve dok se maslac ne istopi.

    Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte vruću otopinu vode, maslaca, šećera i soli pa mikserom sa spiralnim nastavcima mijesite tijesto dok se ne pretvori u loptu. Tijesto će biti meko, svileno i glatko.

    Tijesto izvažite, podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ostavite u hladnjak na da se ohladi.
  2. 2
    Dok se tijesto hladi izrežite 3 jednaka papira za pečenje dimenzija 38x42.

    Napravite kakao punjenje:

    Omekšali maslac ili margarin pomiješajte sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte oštro brašno, kakao i mlijeko pa izmiksajte u glatku kremu. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.

    Sve ovo možete napraviti i večer prije.
  3. 3
    Ohlađeno tijesto za kekse razvaljajte između dva papira za pečenje (zato su vam trebala tri - na dva će biti tijesto a s trećim ćete pokriti tijesto dok ga valjate) tako da tijesto bude svugdje jednake debljine. Gornji papir za pečenje lagano namastite da vam bude lakše valjati. Tijesto je tvrdo ali tako treba biti.
    Eventualne viškove koji su prešli preko ruba papira odrežite u ravnini s papirom. Razvaljajte i drugi dio tijesta.

    Sad jedan list tijesta premažite s čoko punjenjem ali ne do samog ruba, ostavite 2 cm sa svake strane nenamazano. Uzmite drugi list tijesta zajedno s papirom za pečenje da vam bude lakše i prebacite ga preko namazanog tijesta pazeći da vam svi rubovi pašu s rubovima donjeg tijesta. Još ne odljepljujte papir za pečenje nego valjalom pređite preko spojenog tijesta laganim potezima u svim smjerovima. To će spojiti dva lista tijesta i ravnomjerno rasporediti čoko punjenje do rubova. Sad odlijepite papir.

    Tijesto premjestite na obrnutu stranu lima za pečenje.

    Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse 15 minuta dok tek lagano ne porumene.

    Ako nemate tako veliki lim za pečenje možete svaki list presjeći po pola, kremu podijeliti na dva jednaka dijela i dalje raditi po opisanom postupku.

    Ako vam se tijekom pečenja gornji sloj tijesta napuše ništa se ne brinite, samo uzmite gladilicu ili veliki nož i nježno ga zagladite pa će se opet spustiti.

    Ako tijekom pečenja malo kakao punjenja iscuri nema veze, svejedno ćete odrezati okrajke.
  4. 4
    Vrućim keksima oštrim nožem ili skalpelom odrežite okrajke, izrežite ih na kvadratiće željene veličine pa pustite da se ohlade do kraja.
  5. 5
    Od ove količine ispadne oko 750 g keksa ne računajći okrajke ali su keksi teži (deblji) nego kupovni pa ih ima manji broj.

    Tijesto bi možda trebalo razvaljati još tanje da pečeni keksi budu lakši pa samim time i povećati kakao punjenje za trećinu, ali za prvi puta su dobri! ;)

    Ako kekse koristite za neku slasticu ravnajte se ipak prema gramaži, kako su keksići deblji tako treba nanijeti i deblji sloj kreme da bi omekšali i gotova slastica imala uravnotežen okus.

Posluživanje

Napravite tortu s Turskim keksom za kojom već duže vrijeme čeznete ili ih pogrickajte uz kavicu, kako god bilo sigurna sam da će se tražiti keks više! 







Petit Beurre s kakao punjenjem - Turski keks
Sastojci
Petit Beurre:
125 ml vode
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
500 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Kakao punjenje:
100 g maslaca ili margarina
100 g šećera u prahu
20 g oštrog brašna
30 g tamnog kakaa
1 žlica mlijeka
Priprema
Za kekse:
Vodu, maslac, šećer i sol stavite u posudu pa na vatru srednje jačine. Neka bude na vatri sve dok se maslac ne istopi.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte vruću otopinu vode, maslaca, šećera i soli pa mikserom sa spiralnim nastavcima mijesite tijesto dok se ne pretvori u loptu. Tijesto će biti meko, svileno i glatko.
Tijesto izvažite, podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ostavite u hladnjak na da se ohladi.
Dok se tijesto hladi izrežite 3 jednaka papira za pečenje dimenzija 38×42.
Napravite kakao punjenje:
Omekšali maslac ili margarin pomiješajte sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte oštro brašno, kakao i mlijeko pa izmiksajte u glatku kremu. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
Sve ovo možete napraviti i večer prije.
Ohlađeno tijesto za kekse razvaljajte između dva papira za pečenje (zato su vam trebala tri – na dva će biti tijesto a s trećim ćete pokriti tijesto dok ga valjate) tako da tijesto bude svugdje jednake debljine. Gornji papir za pečenje lagano namastite da vam bude lakše valjati. Tijesto je tvrdo ali tako treba biti.
Eventualne viškove koji su prešli preko ruba papira odrežite u ravnini s papirom. Razvaljajte i drugi dio tijesta.
Sad jedan list tijesta premažite s čoko punjenjem ali ne do samog ruba, ostavite 2 cm sa svake strane nenamazano. Uzmite drugi list tijesta zajedno s papirom za pečenje da vam bude lakše i prebacite ga preko namazanog tijesta pazeći da vam svi rubovi pašu s rubovima donjeg tijesta. Još ne odljepljujte papir za pečenje nego valjalom pređite preko spojenog tijesta laganim potezima u svim smjerovima. To će spojiti dva lista tijesta i ravnomjerno rasporediti čoko punjenje do rubova. Sad odlijepite papir.
Tijesto premjestite na obrnutu stranu lima za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse 15 minuta dok tek lagano ne porumene.
Ako nemate tako veliki lim za pečenje možete svaki list presjeći po pola, kremu podijeliti na dva jednaka dijela i dalje raditi po opisanom postupku.
Ako vam se tijekom pečenja gornji sloj tijesta napuše ništa se ne brinite, samo uzmite gladilicu ili veliki nož i nježno ga zagladite pa će se opet spustiti.
Ako tijekom pečenja malo kakao punjenja iscuri nema veze, svejedno ćete odrezati okrajke.
Vrućim keksima oštrim nožem ili skalpelom odrežite okrajke, izrežite ih na kvadratiće željene veličine pa pustite da se ohlade do kraja.
Od ove količine ispadne oko 750 g keksa ne računajći okrajke ali su keksi teži (deblji) nego kupovni pa ih ima manji broj.
Tijesto bi možda trebalo razvaljati još tanje da pečeni keksi budu lakši pa samim time i povećati kakao punjenje za trećinu, ali za prvi puta su dobri!
Ako kekse koristite za neku slasticu ravnajte se ipak prema gramaži, kako su keksići deblji tako treba nanijeti i deblji sloj kreme da bi omekšali i gotova slastica imala uravnotežen okus. (coolinarika.com)
http://www.coolinarika.com/recept/petit-beurre-s-kakao-punjenjem-turski-keks/#content_info

     Najlon šnite

Stari recept iz mamine bilježnice za kolače, omiljeni kolač mog djetinjstva... Nismo ga na stolu imali sigurno više od 15 godina a danas je svojim okusom i mirisom probudio ono uspavano dijete u meni... :)

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Jaja, šećer i vodu miksati dok ne postanu pjenasti pa dodati brašno i izmiksati dok se sve ne poveže. Smjesu izliti u kalup (35x25 cm) na papir za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta ili dok se biskvit ne odvoji od rubova. Pečen biskvit izvaditi iz kalupa i ohladiti.
  2. 2
    Za kremu: od 500 ml mlijeka odvojiti 100 ml i u tome razmutiti brašno da nema grudica. Ostatak mlijeka pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom i staviti kuhati. Kad mlijeko zavrije ukuhati brašno poput pudinga uz stalno miješanje da se ne stvore grudice. Vruću kremu premazati komadićem maslaca da se ne stvori korica i pustiti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati omekšali maslac, izraditi pa dodati sok od limuna i izmiješati da se limun sjedini s kremom.
  3. 3
    Ohlađeni biskvit prerezati po pola, premazati polovicom kreme, poklopiti drugim dijelom biskvita, premazati ostatkom kreme pa posuti ribanom čokoladom. Kolač dobro ohladiti pa rezati na kocke.

   

  Jednostavni i brzi špric keksići

Jako lijepo tijesto koje se lako istiskuje a ne gubi oblik tijekom pečenja daje kao rezultat preukusne, prhke, slatke keksiće koji su uz sve to i jako dekorativni!

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Brašno pomiješajte s gustinom (ili pudingom) a ako radite čoko varijantu i s kakaom.

    Omekšali maslac ili margarin izradite sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte vanilin šećer i suhe sastojke, miješajte dok ne postane mrvičasto a onda dodajte mlijeko i umijesite mekše tijesto.

  2. 2 :)
    Tijesto ne mora stajati u hladnjaku pa ga odmah prebacite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom ili špricu za kekse i istiskujte oblike na papirom za pečenje obložen lim za pečenje.

    Istisnute kekse ostavite 30 - 45 minuta na hladnome.

    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

    Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 12 - 15 minuta, a po potrebi i duže - ovisno o obliku i količini istisnutog tijesta za svaki keks.
  3.                      Svečana torta

    Torta puna mirisa i nježnih aroma vanilije, čokolade, lješnjaka i badema koje se međusobno isprepliću i nadopunjuju, s dva različita biskvita i dvije različite kreme dostojno će uveličati svako vaše slavlje i okusom i izgledom!

    Tortica :)

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Bademe blanširajte na ovaj način i tek tada ih izvažite.

      Lješnjake porpžite u tavi dok ne počnu pucketati i ne dobiju lijepu boju sa svih strana pa ih pretresite u kuhinjsku krpu i trljajte da se kožica s njih skine (ako vam nešto malo i ostane nema veze). Nakon što se ohlade izvažite ih.
    2. 2
      Lim za pečenje dimenzija 30x40 (unutarnje dimenzije - onaj veliki od pećnice) obložite papirom za pečenje koji malo namastite margarinom.

      Bademe/lješnjake sameljite sa šećerom u prahu.

      Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i mljevenim bademima i šećerom u prahu za svijetli biskvit - odnosno s praškom, mljevenim lješnjacima sa šećerom u prahu i kakaom za tamni biskvit.

      Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte na srednjoj brzini dok se ne zapjene a nakon toga povećajte brzinu na najjače i uz postupno dodavanje šećera istucite čvrst snijeg.

      Dodajte mješavinu brašna i mljevenih badema odnosno mješavinu brašna, mljevenih lješnjaka i kakaa pa mekanom silikonskom lopaticom lagano preklapajući umiješajte je u snijeg da se sve lijepo sjedini.

      Smjesu istresite u pripremljen lim, ravnomjerno rasporedite, zagladite i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 - 30 minuta, odnosno dok se biskvit ne odvoji od rubova lima.

      Ako pečete u limu za pečenje (tepsiji) pa ćete biskvit presjeći po dužini trebat će vam oko 20 minuta a ako pečete u okruglom kalupu pa ćete ga presjeći po visini trebat će vam barem 30 minuta. Ako biskvit počne prebrzo tamniti pokrijte ga listom alu folije i pecite koliko je potrebno.

      Biskvite ohladite pa presijecite na dva jednaka dijela.
    3. 3
      Postupak pripreme je isti za obje kreme - razlika je samo u pudingu i gustinu odnosno vrstama čokolade:

      700 ml mlijeka stavite kuhati - za vanilija kremu u mlijeko odmah dodajte i aromu vanilije.

      Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne budu gusti, pjenasti i svijetlo žuti pa im dodajte brašno pomiješano s pudingom/gustinom, izmiksajte u glatku pastu a zatim dodajte preostalih 100 ml mlijeka i sve sjedinite.

      Kad mlijeko prokuha smanjite vatru a dio mlijeka u tankom mlazu prelijte preko žumanjaka (konstantno miksajući da spriječite grušanje žumanjaka) pa sve vratite natrag u posudu s ostatkom mlijeka i neprestano miješajući kuhajte kremu na laganoj vatri dok se dobro ne zgusne.

      Na kraju dodajte izlomljenu čokoladu i po želji žlicu ruma, viskija ili nekog drugog likera, miješajte dok se posve ne otopi pa kremu pretresite u zdjelu, pokrijte površinu prijanjajućom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se u potpunosti ohladi.
    4. 4
      Maslac ili margarin ostavite duže vremena na sobnoj temperaturi da potpuno omekša.

      Omekšali margarin ili maslac pomiješajte sa šećerom u prahu i dobro izradite u glatku pastu vilicom ili mikserom. Ohlađenu kremu malo izmiksajte, dodajte dobro izrađen maslac ili margarin pa ponovno miksajte dok ne dobijete lijepu glatku kremu- tako za obje kreme.
      Svaku kremu raspodijelite u tri jednake zdjelice - dvije zdjelice vrrrhom pune od svake kreme su za mazanje biskvita a jedna napunjena otprilike do 3/4 ostaje za ukrašavanje torte.
      Ako tortu želite ukrasiti nekako drugačije kreme podijelite na dva jednaka dijela, neće biti viška! ;)

    5. 5
      Slaganje torte:

      1. Na dno - tamni biskvit
      2. Na njega prvi dio vanilija kreme
      3. Zatim svijetli biskvit
      4. A na njega prvi dio čoko kreme
      5. I sve još jednom

      S ostatkom kreme napunite dvije slastičarske vrećice sa željenim nastavkom i ukrasite tortu okolo.

      Za glazuru otopite margarin s čokoladom za kuhanje pa dodajte ulje, miješajte da se sve sjedini i kad se malo prohladilo izlijte na tortu, poravnajte pa tortom lagano lupnite o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi i zagladi.

      Biskviti su nježni, mekani i sočni ali ako volite mokre biskvite možete prije slaganja torte natopiti ih sa sirupom od šećera, vode i malo ruma - 2 žlice vode pomiješajte sa 2 žlice šećera, stavite da provrije a nakon toga na laganoj vatri ukuhavajte dok se ne pretvori u sirup i na kraju dodajte 1 - 2 žlice ruma, viskija ili jednostavno malo ekstrakta vanilije za aromu pa kist umočite u vruć sirup i premažite svaki biskvit u količini po želji, pričekajte da ga upije a onda namažite kreme.
    6. 6
      Tortu držite na hladnom a prije posluživanja je ostavite oko pola sata na toplome da se kreme opuste, bit će posebno meka i nježna, tada svaki zalogaj kilizi niz grlo.
    7. 7
      Torta je izdašna, stabilna, lijepo se siječe a u isto vrijeme jako kremasta i nježna, finih aroma i dovoljne slatkoće, a ako baš želite i volite slađe možete šećer u prahu u kremi povećati za 20 g ili po ukusu.
    8. 8
      Tortu možete peći i u okruglom kalupu promjera 28 cm a za tortu promjera 26 cm koristite 3/4 sastojaka.

Нема коментара:

Постави коментар