петак, 22. август 2014.

Najbolj bosanska jela....


      Pita sa tikvicama.


SASTOJCI:

  • 500 gr. tikvica,  
  • 5 jaja,  
  • 1 dl. ulja,  
  • 120 gr. brašna,  
  • 1/2 praška za pecivo,  
  • 160 gr. svježeg kravljeg sira,  
  • sol, 
  • papar.

PRIPREMA:

  • Tikvice naribamo zajedno sa korom, posolimo i ostavimo da odstoji. Izmiksamo jaja i ulje, dodamo brašno s pola praška za pecivo, ocijeđene tikvice i sir. Pečemo u okruglom u namazanom i pobrašnjenom kalupu. 
  • Po površini, prije pečenja posložimo sir mozzarelu i rajčicu narezanu na šnite. Može biti i mini rajčica, ali dobro je i sa običnom. Peći na oko 180 stupnjeva oko 20 do 25 minuta, dok ne poprimi smeđu boju!

Čokoladna - malina muss torta.


SASTOJCI: BISKVIT: 

  • 100 gr. šećera + 1 vanilija burbon šećer,   
  • 150 gr. glatkog brašna,   
  • 40 gr. kakaa u prahu,   
  • 1 žličica mljevene kave,   
  • 2 žličice praška za pecivo,  
  • 2 jaja,   
  • 100 ml. ulja,   
  • 100 ml. mlijeka,   
  • 150 ml. kipuće vode.  

ČOKOLADNA MUSS KREMA: 

  • 200 gr. tamne čokolade,   
  • 20 gr. maslaca,   
  • 1 žlica mlake vode,   
  • 1 žličica mljevene kave,   
  • 250 ml. vrhnja za šlag.  

MALINA KREMA: 

  • 300 gr. svježih malina,   
  • 1 limun šećer + 1 žlica šećera,   
  • 100 ml. soka od malina ili šumsko voće,   
  • 120 ml. vrhnja za šlag,   
  • 200 gr. svježih malina.  

BIJELA MUSS KREMA: 

  • 200 gr. bijele kuverture,   
  • 1 žlica soka od limuna,  
  • prstohvat soli,   
  • 250 ml. vrhnja za šlag.  

ČOKOLADNA GLAZURA: 

  • 130 ml. vrhnja za šlag,   
  • 100 gr. tamne čoklade.

PRIPREMA:

  • Pripremite biskvit.
  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  • Bjelanjke sa prstohvatom soli i polovicom šećera 50g istucite u čvrst snijeg.
  • U žumanjke dodajte vanilija burbon šećer i ostalih 50g šećera i tucite na najjačoj brzini 2-3 min.dok se smjesa ne zgusne i posvijetli.
  • Dodajte ulje,mlijeko.
  • Pomiješajte,pa dodajte brašno + prašak za pecivo i pola kakaa u prahu,mljevenu kavu.
  • Pomiješajte i dodajte pola kipuće vode.
  • Pomiješajte i dodajte ostatak kakaa i na kraju kipuću vodu.
  • Miksajte da se sve sjedini i umiješajte ručno snijeg od bjelanjaka.
  • Stavite peći na 170C-35 min. ili na 180-25 min.
  • Kalup je okrugli veličine 26cm.
  • Provjerite čačkalicom da li je pečeno.
  • Đem od maline ili brusnice razrijedite sa malo mlake vode i premažite po vrućem biskvitu.
  • Biskvit ohladite u hladnjaku.
  • Za čokoladnu muss kremu čokoladu sa malo maslaca topite na laganoj vatri.
  • U mlakoj vodi pomiješajte kavu i dodajte u čokoladu.
  • Istucite šlag do pola i ulijevajte mlaku topljenu čokoladu.
  • Tucite lagano dok se ne poveže smjesa.
  • Premažite po biskvitu.
  • Stavite na hlađenje.
  • Dok vam se peče biskvit možete napraviti žele od malina koji nam je baza kreme od malina.
  • Maline operite i zblendajte sa sokom od malina ili šumskog voća.
  • Stavite u cijedilo i procijedite sok da vam ostanu samo sjemenke.
  • Dobiveni sok preselite u posudu za kuhanje i stavite skupa sa šećerom kuhati na srednju vatru.
  • Oduzmite 100 ml soka i razmutite gustin.
  • Razrađeni gustin ulijte u sok i ukuhajte dok se ne zgusne.
  • Mlaki žele preselite hladiti u hladnjak i kad se dobro ohladi kratko ga promiksajte,ulijte vrhnje za šlag i tucite dok se šlag ne istuće odnosno smjesa ne poveže u kremu.
  • Dobivenu kremu u tankom sloju premažite preko muss kreme.
  • Poslažite maline i premažite ostatkom kreme.
  • Stavite na hlađenje.
  • Za bijelu muss kremu stavite bijelu kuverturu topiti na pari ili u mikrovalnoj.
  • Dodajte malo soli i sok limuna,aromu vanilije.
  • Istucite šlag do pola i polako umiksajte bijelu čokoladu.
  • Premažite preko dobro ohlađene malina kreme.
  • Stavite na hlađenje.
  • Kad se bijela krema dobro ohladila prelijte je čokoladnom glazurom i ukrasite malinama i struganom čokoladom po sredini.
  • Torta sa malinama.


    SASTOJCI: PODLOGA:

    • 350 gr. oreo keksa sa čokoladnim punjenjem,   
    • 200 gr. petit keksa,   
    • 250 gr. putera,   
    • 2 kašike mljevenog šećera.

    MASCARPONE KREMA:

    • 500 gr. mascarponea,   
    • 300 gr. quarka,   
    • 120 gr. šećera,   
    • 2 vanilina šećera,   
    • 200 ml. rama cremefine od vanilije.

    GANACHE:

    • 400 ml. slatkog vrhnja,   
    • 300 gr. tamne čokolade (kuvertire)

    GLAZURA:

    • 100 ml. slatkog vrhnja,   
    • 100 gr. tamne čokolade.

    PRIPREMA:

    • Prvo pripremiti ganache krem.Vrhnje zagrijati,skloniti s vatre,dodati sjeckanu cokoladu i mijesati da se cokolada istopi.Ostaviti u frizider na par sati ili preko noci.
    • Oreo keks i petit keks samljeti u multiprektiku,dodati secer,omeksan puter i sve izraditi u kompaktnu smjesu.Na posluzavnik staviti obruc za torte 26 -28 cm,utisniti podlogu i ostaviti u frizider.
    • Mascarpone,quark,secer i vanilin secer umutiti mikserom da se secer istopi.posebno umutiti ramu (ne precvrsto) i lagano je umijesati u mascarpone krem.
    • Ganache kratko umutiti mikserom.Na podlogu staviti 1/2 mascarpone creme,preko poredati 1/2 kolicine malina.Preko malina naizmjenicno kasikom stavljti  mascarpone krem,ganache krem i ostatak malina,zagladiti tortu i ostaviti preko noci u frizider.
    • Sutradan skloniti obruc.Zagrijati vrhnje i u njemu istopiti cokoladu,ostaviti kratko da se prohladi i preliti tortu.

Esmeralda.



SASTOJCI: BISKVIT:

  • 6 bjelanjaka,  
  • 6 žlica šećera,  
  • 6 žlica brašna,  
  • 1 žlica kakaa u prahu,  
  • 5 žlica tople vode,  
  • 1 šaka mljevenih oraha.

KREME:

  • 6 žumanjaka,  
  • 8 žlica šećera,  
  • 2 vanilin šećera,  
  • 1/2 l. slatkog vrhnja,  
  • 2 želatine,  
  • 10 dag. čokolade za kuhanje + čokolada za kuhanje i ulje (otopiti na pari za glazuru)

PRIPREMA:

  • Za biskvit istucite bjelanjke i šećer, zatim dodajte ostale sastojke i sve zajedno izmiješajte te stavite u protvan na kojeg ste stavili papir za pečenje. Biskvit pecite na cca 160°. Kad je pečen, prelijte ga sa 1/2 dcl ruma pomiješanim sa 1 žlicom šećera i 4 žlice vode.
  • Žumanjke, šećer i vanilin šećer iskuhajte na pari. Kad se krema ohladi, u nju stavite istučeno slatko vrhnje pa izmiksajte te na kraju stavite 2 želatine.
  • Polovicu kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovicu dodajte 10 dag otopljene čokolade te ju premažite preko prve kreme. Na kraju kolač prelijte čokoladnom glazurom.

Ludlab torta.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 4 belanca,  
  • 200 gr. šećera,  
  • 1 vanilin šećer,  
  • 80 ml. ulja,  
  • 80 ml. vode,  
  • 200 gr. oštrog brašna,  
  • 30 gr. kakaa,  
  • 1/2 kesice praška za pecivo.

ZA PRELIV:

  • 0,5 dcl. mleka,  
  • 3 kašike čokolade u prahu,  
  • 3 kašike ruma.

ZA KREM:

  • 4 žumanca,  
  • 9 kašika šećera,  
  • 3 pudinga od čokolade,  
  • 750 ml. mleka,  
  • 100 gr. mlečne čokolade,  
  • 100 gr. crne čokolade,  
  • 150 gr. margarina,  
  • 2 kašike šećera u prahu,  
  • 200 ml. slatke pavlake.

ZA GANACHE GLAZURU I DEKORACIJU:

  • 300 ml. slatke pavlake,  
  • 200 gr. crne čokolade.

JOŠ POTREBNO:

  • 500 gr. višanja.

PRIPREMA: BISKVIT:

  • U jednoj posudi sjedinite 100 g šećera, vodu i ulje pa promešajte mikserom. U drugoj posudi sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u prvu posudu pa sve zajedno dobro izmutite mikserom.
  • U trećoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i preostalih 100 g šećera, i špatulom umešajte u prethodnu smesu, vrlo laganim pokretima. Dobro sjedinite lagano mešajući i ulijte smesu za biskvit u papirom obložen okrugli kalup čije ste ivice premazali sa malo margarina. Kalup je prečnika 26 cm.
  • Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, 25 minuta.

PRELIV:

  • Zagrejte mleko (ja sam u mikrotalasnoj), dodajte čokoladu u prahu, dobro izmešajte pa dodajte i rum.

KREM:

  • Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding i malo mleka od onih 750 ml, a ostatak stavite na šporet da proključa i ubacite unutra obe vrste čokolade izlomljene na kockice, da se otopi. U ključalo mleko sa čokoladom ukuvajte puding sa žumancima, i skinite sa šporeta kada se zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se skroz ohladi.
  • Izradite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen puding, i dobro penasto izmutite mikserom.
  • U drugoj posudi umutite slatku pavlaku pa kašikom dodajte u krem i dobro sjedinite, lagano mešajući kašikom, nikako mikserom.

GANACHE GLAZURA:

  • Slatku pavlaku zagrejte, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte žicom na laganoj vatri dok se skroz ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre, malo prohladite i povremeno promešajte da se ne stvori korica.

SLAGANJE TORTE:

  • Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, ravnomerno rasporedite kašikom preliv po njemu i stavite okolo obruč od kalupa.
  • Sada po biskvitu rasporedite oceđene višnje.
  • Nanesite krem preko višanja i poravnajte.
  • Odozgo prelijte sa otprilike trećinom ganache glazure. (Videćete koliko vam je potrebno da glazura u potpunosti prekrije kremu).
  • Tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, kao i ostatak ganache glazure koja će se stisnuti, pa sutradan skinite obruč sa torte i dekorišite ostatkom ganache kreme. Po želji ostavite i nekoliko višanja za dekoraciju (u mom slučaju 12).

SAVETI:

  • Za krem možete korisiti i samo crnu čokoladu ili samo mlečnu, ili kombinovati kao ja.
  • Ako želite, višnje prethodno možete potopiti u rum.
  • Preliv biskvita nije ni neophodan jer je sam po sebi mekan, ali svakako daje lepši ukus zbog čokoladnog mleka sa rumom, pa sami procenite da li ćete ga preliti ili ne. 
  • Takođe što se tiče slaganja višanja, možete biskvit prvo premazati slojem kreme pa onda naslagati višnje i premazati ih ostatkom kreme. Ovo mislim da je možda bolja ideja radi lakšeg sečenja torte, jer ako vam nož nije dovoljno oštar, biće malo teško kad naiđete na višnje pa će vam se biskvit malo mrviti...ali ovo već prepuštam vama da odlučite. Kakav god redosled slaganja bio, ukus je i dalje isti.

Нема коментара:

Постави коментар