петак, 22. август 2014.

Kolači

Ledene mak kocke.




SASTOJCI: ZA BISKVIT:

  • 7 bjelanjaka,  
  • 60 gr. šećera,  
  • 2 Vanilin šećera,  
  • 150 gr. maka mljevenoga,  
  • 50 gr. Gussnela,   
  • 2 žličice praška za pecivo,   
  • 200 ml. mlijeka.

ZA KREMU:

  • 7 žumanjaka,  
  • 90 gr. šećera,   
  • 100 gr. Gussnela,   
  • 1 l. mlijeka,  
  • 250 gr. maslaca,  
  • 50 gr. šećera u prahu,   
  • 500 ml. vrhnja za šlag.

PRIPREMA:

  • Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
  • Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
  • Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
  • Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine 40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
  • Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
  • Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavite na vatru da zakuha.
  • Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
  • Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
  • Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
  • Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu, poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.

Ledene lješnjak kocke.


SASTOJCI: ZA KORU:

  • 5 belanaca,  
  • 5 kašika šećera,  
  • 1 kesica vanilin šećera,  
  • 5 punih kašika lešnika,  
  • 1 kesica praška za pecivo.   

ZA PRELIV KORE:

  • 5-6 kašika vrele vode,  
  • pola kašičice ness kafe.

ZA KREMU:

  • 5 žumanaca,  
  • 5 kašika šećera,  
  • 80 gr. mlečne čokolade (Milka noisette)  
  • 150 gr. maslaca,  
  • 200 ml. slatke pavlake.

ZA GLAZURU:

  • 100 ml. slatke pavlake,  
  • 100 gr. čokolade.

PRIPREMA: KORA:

  • Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
  • U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i lagano izmešati spatulom, "prevrćući" smesu, da se lepo poveže.
  • Manji pleh (22x30 a može i manji ako želite da kolač bude viši) obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
  • U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.

KREMA:

  • U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se šećer ne otopi a smesa postane glatka.
  • Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se otopi i ostaviti da se ohladi. 
  • Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!) i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.
  • Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.*
  • U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.

Čupavci.


SASTOJCI: TIJESTO:

  • 3 jaja,  
  • 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)  
  • 13 jušnih žlica ulja (180 ml)  
  • 16 jušnih žlica brašna (300 g)  
  • 100 ml. mlijeka,  
  • 1 prašak za pecivo.

KREMA:

  • 250 gr. margarina,  
  • 100 gr. čokolade za kuhanje,  
  • 1 veću žlicu ruma,  
  • 200 ml. mlijeka,  
  • čašu od 200 ml. kristal šećera.

UKRAŠAVANJE:

  • 300 gr. krupnije mljevenog kokosa.

PRIPREMA:

  • Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
  • Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
  • Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
  • Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Čudo od čokolade.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 4 jaja,  
  • 10 dkg. šećera,  
  • 20 dkg. margarina,  
  • 10 dkg. čokolade za kuhanje,  
  • 4 žlice brašna,  
  • 1 prašak za pecivo.

KREMA:

  • 0,5 l. slatkog vrhnja,  
  • 20 dkg. čokolade za kuhanje,  
  • 1 žlica šećera.

PRIPREMA: BISKVIT:

  • Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm)  na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom kad je pečeno.

KREMA:

  • Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
  • Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

Kakao kolač.


SASTOJCI:

  • 3 čaše od jogurta šećera,
  • 3 čaše od jogurta brašna,
  • 3 jogurta (taman da imamo i mericu)
  • 1 kafena kašikica sode bikarbone,
  • ½ čaše od jogurta ulja,
  • 3 kašike kakao praha.

SIRUP:

  • 10 kašika šećera,
  • 17 kašika mleka,
  • ½ margarina,
  • 3 kašike kakao praha.

PRIPREMA:

  • Smesa treba dobro da se umuti dok ne postane glatka. Peći na 200°C oko pola sata, ali ipak proveriti čačkalicom da li jetesto gotovo. Ostaviti da se prohladi pet minuta, a za to vreme pripremiti sirup kojim ćete preliti kolač.
  • Skuvati sirup. Prokuvati sve sastojke dok se ne dobije ujednačena masa.
  • Kolač iseći na kocke i sipati sirup preko njega, prvo preko rezova a preostali sirup preko celog kolača. Ostaviti da kolač dobro upije sirup nekih pola sata. Služiti uz kafu.
  • Prijatno!

Snickers štanglice.

 

SASTOJCI:

  • 300 gr. šećera,
  • 2,5 dcl. vode,
  • 250 gr. putera,
  • 100 gr. čokolade,
  • 400 gr. lomljenog keksa,
  • 300 gr. seckanog pečenog kikirikija,
  • 2 kašike meda.

GLAZURA:

  • 150 gr. čokolade,
  • 4 kašike ulja,
  • 20 gr. putera.

PRIPREMA:

  • Prokuvati šećer i vodu toliko da se šećer istopi. Dodati puter i čokoladu da se istope.
  • Skinuti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog pečenog kikirikija.
  • Masu toplu izliti u pleh.
  • Masu lepo poravnati, premazati sa 2 kašike meda, pa staviti glazuru: na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja i 20 g putera i glazurom preliti kolač.
  • Dok se čokolada još nije stegla, po njoj posuti seckani kikiriki.

Chocodu.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 300 gr. mljevenog "Plazma" keksa,  
  • 1 kašika kakaa,  
  • Oko 2 dl. mlijeka.

BIJELI FIL:

  • 300 gr. milerama "Dukat"  
  • 1 kesica vanilin šećera,  
  • 100 gr. bijele čokolade,  
  • 0,5 kesice želatina "Dr Oetker"  
  • 2-3 kašike šećera.

TAMNI FIL:

  • 200 gr. milerama "Dukat"  
  • 100 ml. slatke pavlake,  
  • 100 gr. čokolade sa visokim sadržajem kakaa,  
  • 1 kašika Ness kafe,  
  • malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe,  
  • 0,5 kesica želatina "Dr Oetker"  
  • 2-3 kašike šećera.

PRIPREMA: BISKVIT:

  • Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne smije biti suha, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mlijeka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

BIJELI FIL:

  • Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grijati uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i dodavati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.

TAMNI FIL:

  • Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko bijelog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.

Нема коментара:

Постави коментар