петак, 8. август 2014.

Moje grne...kolaci

Bounty čokoladice

Bounty čokoladice
Potreban materijal:
Bounty
50ml slatke pavlake
125g margarina sa aromom slatke pavlake „Margavita“
150g šećera
125g kokosovog brašna
Glazura
150g tamne čokolade
80g margarina
Priprema
Šećer, margarin i slatku pavlaku otopiti na srednjoj temperaturi a onda povećati temperaturu da provri. Kada provri dodati kokosovo brašno i sve sjediniti. Pleh dimenzija 8x20cm obložiti papirom za pečenje i izliti smesu. Staviti u frižider da se steže nekih 2h. Dasku za sečenje ili tacnu obližiti celofanom. Nožem odvojiti ivice kolača od pleha pa ga prevrnuti na tacnu i skinuti papir sa kolača. Seći kolač na štanglice ili minjone (po želji) i vratiti ih u frižider dok se sprema glazura. Glazuru spremiti tako što na pari otopite čokoladu i margarin. Umakati u rastopljenu čokoladu štanglice ili minjone i ređati na tacnu obloženu celofanom da bi se kasnije lakše odvojilo. Vratiti ponovo u frižider da se stegne i opet umakati u rastopljenu čokoladu. Nije obavezno dva puta, ali su svakako štanglice lepše. Po želji ih i možete ukrasiti dodatno rastopljenom čokoladom.
Bounty čokoladice
Ove štanglice pravila sam u sklopu igrice „KuVarijacije“ koju je osmislila mamajac. Prvobitno ih nisam imala u planu iz prostog razloga što one za mene nisu novina, pravila sam ih još odavno, dok nisam imala svoj blog i znam šta me očekuje. Ali sam se predomislila iz razloga što ih nemam objavljene na blogu, a i svakako stoji činjenica da su jako ukusne i nekomplikovane za pravljenje. Potrebne namirnice za same štanglice sam smanjila na pola, nisam smanjila jedino namirnice za čokoladnu glazuru zato što bi mi onda falilo. Od ove „pola“ mere izađe osam štanglica dužine 8cm. Originalni recept koji je izabran u sklopu igrice i po kome smo svi pravili je vanylicin.

Domaći Ferrero

Domaći Ferrero
Potreban materijal:
100g lešnik napolitanki
150g lešnika
200g Nutelle
150g čokolade za kuvanje ili mlečne čokolade
4,5 kašike ulja
Domaći Ferrero
Priprema:

Zagrejati rernu na 180C. Lešnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati. Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lešnike i Nutellu pa sve fino izgnječiti rukama da se poveže. Uzimati po kašicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frižideru pre oblikovanja kuglica). Složiti ih na tacnu i staviti u frizider na sat-dva da se dobro stegnu i rashlade. Istopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati stegnute kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim poslužiti.
Domaći Ferrero
„kuVarijacije“ su mesečna igra namenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Osmislila je mamajac sa bloga Cooks and BakesDomaći Ferrero izglasan je u sklopu igrice za isprobavanje ovog meseca. Na opšte veselje mojih ukućana. Planule su u roku od par sati i mislim da je ovo što sam rekla sasvim dovoljno da opiše sve ono što bi o samom receptu, ukusu i svemu što ide trebalo da se kaže. Praviće se u mojoj kući sigurno još milion puta.

Topli kolač od čokolade

topli kolač sa čokoladom
Potreban materijal:
250g čokolade za kuvanje
175g maslaca
125g prah šećera
75g brašna
5 jaja
malo čokolade u prahu za posipanje
malo maslaca i brašna za podmazivanje

Priprema:
na tihoj vatri rastopiti čokoladu i maslac. U činiji pomešati brašno i šećer i dodati ulupana jaja. Dobro izmešati. U masu dodati otopljenu čokoladu sa maslacem. Premazati maslacem i posuti brašnom keramičke modlice za pečenje. Ako ih nemate, mogu i modlice-pleh za mafine. U svaku modlicu sipati masu, ali ne do vrha. Ako ih pečete u modlicama za mafine, potrebno je 7-8 minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Ja imam malo veće keramičke modlice, pa mi je bilo potrebno nekih 12 minuta. Kolač izvaditi iz posude posle par minuta, posuti čokoladom u prahu i poslužiti.
topli kolač sa čokoladom
Recept je isproban iz časopisa „Blic žena“.

Kokos štangle

Kokos štangle
Potreban materijal:
2 liste male oblande
1dl mleka
150g šećera
150g mlevenog plazma keksa
150g kokosovog brašna
100g maslaca
100g čokolade za kuvanje
3 kašike meda
Priprema:
U mleko sipati šećer, staviti na ringlu i pustiti da proključa. Dodati mleveni keks i kokosovo brašno. Izmešati i ostaviti da se ohladi. Nemojte da vas čudi što je masa totalno rastresita i nepovezana. Umutiti maslac i pomešati sa prohlađenom masom. Čokoladu rastopiti na pari i sipati u masu. Dodati med i sve zajedno izmešati. Lakše je izmešati rukom. Na jedan list oblande staviti masu i rasporediti je podjednako na svim krajevima. Preklopiti drugil listom oblande, pritisnuti nekim težim predmetom da se lepo slepi i ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja. Najbolje preko noći.
Ovaj recept šaljem Sandri kao svoj doprinos igrici „Ajme, koliko nas je“ koju je osmislila Snježana.

Kinez u beloj košulji

kinez u beloj košulji
Uvek su mi bili interesantni ovakvi nazivi slatkišima. Pitam se, ko li ih samo smišlja? Recept za ovu poslasticu našla sam u sestrinoj svesci za kolače i isprobala ga iz razloga što je jako jednostavan i za pravljenje, a i što se tiče namirnica. Krajnje zahvala recept.
Potreban materijal:
3 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
4 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
100g mlevenih oraha ili badema
500ml mleka
6 kašika šećera
120g šlaga u prahu
kinez u beloj košulji
Priprema:
Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodavati zatim postepeno ostale sastojke konstantno muteći mikserom. U podmazan i brašnom posut četvrtasti pleh srednje veličine sipati masu i staviti da se peče u rerni predhodno zagrejanoj na 200C. Peći nekih pola sata. Najbolje je iglom proveriti da li je kolač pečen. Izvaditi pečen kolač iz rerne. Mleko prokuvati sa 6 kašika šećera (kao za koh) i preliti preko ispečenog kolača. Ostaviti da dobro upije tečnost, pa preko staviti šlag umućen po uputstvu na ambalaži.

Нема коментара:

Постави коментар