петак, 8. август 2014.

Moje grne....kolaci

Tako kolač

tako-kolac
Potreban materijal:
4 jaja
16 kašika šećera
16 kašika mleka
16 kašika ulja
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200-250gr pekmeza po želji
Priprema:
Sve sastojke sem pekmeza umutiti. Pleh podmazati i posuti brašnom pa razliti polovinu umućene mase i staviti da se malo zapeče u rerni predhodno zagrejanoj na 200C jedno 10 minuta. Izvaditi pa preko zapečene kore namazati pekmez, staviti drugu polovinu mase i vratiti u rernu da se kolač ispeče. Peći još nekih pola sata, ali je najbolje da iglom probate da li je kolač pečen. Po potrebi, ako gornja korica počnje da tamni, prekriti aluminijumskom folijom. Pečen kolač ohladiti, seći na kocke i posuti prah šećerom, a i ne mora, po želji.
Izuzetno je mekan i ukusan.

Mamina lenja pita

mamina-lenja-pita2
Umutiti mikserom 2 jaja, 4 šoljice šećera (za crnu kafu manje), 2 šoljice ulja, 4 šoljice mleka, 9 šoljice brašna i 1 prašak za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh sipati pola testa i zapeći malo, izvaditi i preko testa staviti narendane jabuke. Nema neka određena količina jabuka, po želji. Prekriti jabuke drugom polovinom umućene mase i vratiti da se dopeče.Ova mera je za malu tepsiju. Za veliku tepsiju potrebna je dupla količina, ili umutiti ovako jednom, pa sve sipati u tepsiju da se dopeče, staviti jabuke, pa opet umutiti i sto i prekriti jabuke.
Ispečenu i ohlađenu pitu seći na željene komade i posuti prah šećerom.


Ježići

ježići
Ova poslastica je slična urmašicama. Recept sam iskopala u maminoj svesci sa receptima, totalno sam zaboravila na njega i koliko sam ranije često od mame tražila da ih pravi. Stvarno sam uživala u ježićima posle toliko vremena, pa je red da ih podelim sa vama. :)
ježići
Staviti u sud 1 čašu od jogurta mleko, 1 supenu kašiku šećera i jednu kocku svežeg kvasca, pa ostaviti da kvasac nadođe. Oko 500-600gr brašna staviti u plastičnu posudu, dodati 2 jaja i 1 čašu od jogurta ulja i mleko sa kvascem pa zamesiti testo. Testo podeliti na dva dela, u jedan deo staviti dve kašike kakaoa. Ostaviti jedno 15 minuta da naraste. Od svake boje testa praviti kuglice, zatim kuglice spajati i napraviti da budu u obliku ćevapa. Mogu se radi lakšeg oblikovanja staviti i na rende, baš kao kod postupka za urmašice. Oblikovane ježiće staviti na pleh obložen pek papirom (ne isuviše blizu, pošto narastu u toku pečenja), malo iseckati makazama i staviti da se peku na 200C jedno 20 minuta. Pečene prebaciti u drugu tepsiju. U međuvremenu ušpinovati 1kg šećera sa 1l vode, pa ispečene, vruće ježiće preliti vrelim sirupom. Ostaviti ih da upiju pre služenja.
Ježići

Ježići

Ježići

Ježići

Krem bananice

krem-bananice-1
I… opet se igram!
Ovoga puta reč je o tome da postavljamo kopije originala dragih nam i milih slatkiša. A naravno, što reče Marija, ko bi ih bolje pravio od ljudi sa našeg prostora. Autorka ove igre je Jennifer,The Domestic Goddess.
Ja sam se odlučila za neprevaziđene Štarkove krem bananice , naravno, moje nisu ni da priđu originalu, ali moram da budem neskromna, nisu baš ni za bacanje :) a da bi pripremili ovu poslasticu, potrebno vam je:
800gr šećera
3 šoljice male za kafu vode
3 želatina
2 ekstrata sa aromom banane
150gr čokolade
Priprema:
Skuvati 800gr šećera sa 2 šoljice vode, kuvati nekih 5 minuta dok se šećer ne rastopi. Želatin pomešati sa 1 šoljicom vode. Sa vatre skloniti otopljeni šećer i postepeno muteći mikserom dodavati želatin. Morate voditi računa da se želatin dobro umuti i stegne, tako da se mora mutiti minimum 15 minuta.
bananicee
Dodati ekstrat. Pleh gde ćete razliti smesu podmazati uljem i sipati, pa ostaviti da se dobro stegne. Kada se stegne preliti rastopljenom čokoladom i seći na kocke, a možete i prvo iseći, pa onda stavljati čokoladu, tako da onda može biti prelivena sa svih strana.

Kolač „Jesenji užitak“

kolač jesenji užitak
Potreban materijal:
za testo:
6 žumanca
250g šećera
3 kašike vode
50ml ulja
100g brašna
2 kašike gustina
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaoa
sneg od 6 belanaca
50ml skuvane crne kafe

za kremu:
2 kašike brašna
2dl mleka
4 žumanceta
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
250g maslaca
za čokoladnu glazuru:
150g čokolade za kuvanje
30ml ulja
Priprema:
Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vodom postepeno dodavajući ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i gustinom. Na kraju lagano umešati sneg od belanaca. Masu izliti u pleh dimenzija 30x20cm obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200C. Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180C i peći još 10 minuta. U najboljem slučaju proveriti iglom da li je kora pečena. Ispečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi pa je preseći na dva dela kuhinjskim koncem. Jednu polovinu vratiti u pleh gde se kora pekla i preliti sa polovinom kuvane crne kafe. Za kremu penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, brašnom i mlekom pa kuvati na pari stalno mešajući dok ne postane gusto. Maslac posebno penasto umutiti mikserom pa sjediniti sa ohlađenom kremom. Prvu koru premazati filom i preko staviti drugu polovinu kore i preliti ostatkom kuvane kafe. Čokoladu i ulje rastopiti na pari i preliti preko kore. Ostaviti da se stegne pre sečenja.

Grčki kolač

grcki-kolac
Potreban materijal:
5 jaja
5 malih šoljica šećera
5 malih šoljica brašna
2 1/2 šoljice ulja
1 kesica vanilin šećera
rendana kora od jednog limuna
1 jelovna kašika kakaoa
prah šećer za posipanje
Priprema:
Mikserom umutiti sneg od belanca, polako dodavati šećer pomešan sa vanilin šećerom i mutiti dok masa ne postane čvrsta. Smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance, i na kraju ulje. Isključiti mikser i varjačom umešati brašno i koru od limuna. Pleh (36×11) podmazati i posuti brašnom, pa sipati polovinu umućene mase, a u drugu polovinu dodati kakao i izmešati. Masu sa kakaom sipati preko prve mase. Kolač peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta, najbolje iglom da se proba da li je pečeno. Ohlađen kolač seći na kocke i posuti prah šećerom.

Preliveni kolač sa grizom

preliveni kolač sa grizom
Potreban materijal:
5 malih šoljica za kafu mleka
4 šoljice griza
4 šoljice brašna
3 šoljice ulja
2 šoljice šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
100gr mlevenih oraha
100gr suvog grožđa
za sirup:
8 šoljica šećera
5 šoljica vode
sok od jednog limuna
potrebno je još:
šlag u spreju ili obično umućeni šlag
karamel preliv
Priprema:
Pomešati posebno suve i mokre sastojke pa sve sjediniti. Umutiti lagano mikserom da se sve lepo ujednači. Podmazati pleh za pečenje, izliti masu i u rerni zagrejanoj na 200C peći kolač nekih pola sata. Kolač izvaditi iz rerne, i dok se malo prohladi skuvati sirup od šećera, vode i soka od limuna. Preliti kolač i ostaviti da dobro upije. Kolač seći na kocke i poslužiti ukrašen šlagom i prelivom od karamele.

Kocke od limuna

kocke od limuna
Potreban materijal:
za koru:
4 jaja
120g šećera
120g brašna
1 kašika narendane limunove korice
0,5dl ulja
1 kašičica praška za pecivo
za kremu:
4 jaja
200ml sveže isceđenog soka od limuna
350g šećera
2 kašike narendane limunove korice
2 kesice pudinga od vanile
1 kašika gustina
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejati na 180C. Žumanca odvojiti od belanaca, pa ih umutiti sa šećerom. Dodati limunovu koricu, brašno sa praškom za pecivo i ulje. Na kraju lagano umešati sneg od belanaca. Peći 25 minuta. Za kremu od limuna uzeti još 4 jaja, pa odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u sneg uz dodatak 150g šećera. Žumanca umutiti sa preostalih 200g šećera dok ne postanu jako penušava i kremasta. Umešati sok od limuna, koricu, prašak za puding i gustin. Na kraju lagano umešati sneg od belanaca. Nadev preliti po testu, ravnomerno ga razmazati i peći kolač na 150C još oko 30-35 minuta, dok se krema ne stegne. Gotov kolač izvaditi, ohladiti i iseći na kocke. Posuti šećerom u prahu.
kocke od limuna
Ovog, kao i sledećeg meseca u blog igrici „FBI rukavice“ istražujemo blog Just good food koji vodi Nada. Odabrala sam ove kocke od limuna iz razloga što volim jednostavnost u receptima i načinu pripreme, što i sama prezentujem na svom blogu. Kolač je jako ukusan i drago mi je da sam isprobala recept. Doduše, mislim da je moja korica malo tvrđa nego što izgleda Nadina na fotografijama, ali to ništa ne menja što se tiče krajnjeg utiska, a to je kao što sam već rekla, da je kolač jako ukusan. Sigurno će biti pravljen još koji put.

Tendresse de Coco

 mamajac. Ovog puta sam imala neke male izmene. Prva je da nisam stavljala glazuru od čokolade, već sam kolač samo posula prah šećerom. A druga izmena je da nisam pečeni kolač prelivala sokom pošto mi je delovao baš fino mekan, i onako meni po volji i ukusu. Sve u svemu, jako fina poslastica koja će biti ponovljena sigurno.

Potreban materijal:
Biskvit:
4 jaja
240gr šećera
240gr brašna
100ml ulja
100ml mleka
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
Krema:
5dl mleka
150gr šećera
60gr brašna
150gr kokosovog brašna
40-50gr maslaca
Priprema:
Biskvit:
Mutiti mikserom jaja sa šećerom oko 8-10 minuta najvećom brzinom. Dodati ulje i mleko i umešati, a na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano ručno umešati. Smesu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati kakao, a drugi ostaviti da bude žut. Peći prvo tamnu koru oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180C, a onda naneti ohlađenu kremu od kokosa i žuto biskvitno testo i peći još 25 minuta. Za svaki slučaj najbolje je proveriti čačkalicom da li je pečeno. Gotov kolač malo pobockati i preliti sokom od narandže (ja nisam prelivala sokom) ili rumom razblaženim sa toplom vodom i preliti čokoladnom glazurom.
Krema:
Od predviđene količine mleka odvojiti oko 1dl i pomešati sa brašnom da ne bude grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva sa ostatkom šećera. U vruću kremu umešati kokosovo brašno i maslac pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Glazura:
Čokoladu rastopiti na pari i umešati ulje da dobije sjaj.
Napomena: Ja nisam pravila glazuru, posula sam gotov kolač prah šećerom.

Snikers kocke

Potreban materijal:
300gr šećera
250gr margarina
2dl vode
400gr petit beure keksa
300gr neslanog pečenog kikirikija
60gr čokolade
za glazuru:
150gr čokolade
150gr šećera
30gr margarina
1dl vode
Priprema:
U šerpicu staviti šećer i vodu. Kada počne da vri dodati margarin i čokoladu. Mešati neprestano dok se sve ne rastopi i lepo sjedini. Kikiriki samleti, ali ne previše sitno. Keks izlomiti na sitnije komade. U vanglicu staviti keks i kikiriki, pa preliti rastopljenom masom sa šporeta i sve sjediniti. Ostaviti da se ohladi. Povremeno se može promešati da bi se lepo sjedinili svi sastojci. Kada se masa ohladi, staviti je na poslužavnik i formirati kolač. Staviti da se malo još stegne u frižideru, taman dok se pripremi glazura. Glazuru pripremiti tako što čokoladu i šećer preliti sa vodom. Kuvati dok ne postane gusta masa, stalno mešajući da ne zagori. Kada masa bude gusto kuvana, dodati maslac i još malo promešati, taman da se rastopi. Malo prohladiti i preliti preko kolača.

Karamel kolač

Potreban materijal:
2 jaja
150gr šećera
200gr margarina
6 kašika mleka
400ml mleka
2 kašike brašna
50gr kakaoa
5 kašika prah šećera
150gr mlevenog keksa
100gr mlečnih karamela
100ml slatke pavlake
1 kutija Dr.Oetker creme caramel
Priprema:
Umutiti dva jaja sa 150gr šećera. Dodati 100gr omekšalog margarina, 5 kašika mleka, kakao i 2 kašike brašna. Masu sipati u kalup obložen papirom za pečenje dimenzija 10×20 i peći u rerni zagrejanoj na 180C pola sata. Ispečenu koru izvaditi dok je još vruća i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu preseći koncem na dva dela. Dr.Oetker Creme Caramell skuvati prema uputstvu na ambalaži, samo umesto 500ml mleka, staviti 400ml. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 100gr margarina sa 5 kašika prah šećera. Sjediniti sa ohlađenom kremom i dodati mleveni keks. Mlečne karamele staviti u šerpicu i rastopiti na ringli sa 1 kašikom mleka. Rastopljene karamele preliti preko prve kore i ostaviti da se stegne. Pripremljen fil podeliti na dva dela, pa jedan deo premazati preko stegnutih karamela. Poklopiti drugom korom i premazati ostatak fila. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno i premazati preko gotovog kolača. Gotov kolač seći na parčiće i svako parče preliti gotovom karamel masom iz pakovanja Dr.Oetker creme caramel
.Napomena:Dr.Oetker creme caramel je veoma ukusna poslastica, dobrodošla kada nemate puno vremena za spremanje kolača, a imate najavljene goste. Ja sam htela da isprobam nešto drugačije, pa sam smesu upotrebila za pripremu ovog kolača. Ispalo je baš onako kako sam i zamišljala i nama se jako dopalo. Probajte i vi na ovaj način, ili iskoristite smesu za pripremu neke vaše poslastice. Kombinacija ima dosta, samo upotrebite maštu.





















Kinder Pingvin

kinder pingvin
Potreban materijal:
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
Krema:
500ml mleka
4 kašike gustina
5 kašika šećera
250gr margarina
1 vanilin šećer
Glazura:
200gr čokolade za kuvanje
200gr margarina
Priprema:
Kora:
Žumanca i šećer penasto umutiti i dodati brašno izmešano sa pecivom i posebno umućen sneg od belanaca. Manji četvrtasti pleh obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 180C. Peći nekih 20 minuta.
Krema:
Gustin pomešati sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka zakuvati, dodati razmućeno brašno pa kuvati uz mešanje dok se krema ne zgusne. Kremu ohladiti pa dodati dobro umućen margarin sa vanilin šecerom. Odvojiti tri kašike dobivene kreme.
Glazura:
Margarin i čokoladu rastopiti uobičajeno pa podeliti na dva dela. Ostaviti da se malo stegne, da se ne bi razlivala tokom mazanja.
Ređanje:
Pečenu koru preseći na dve polovine. Na donju polovinu premazati polovinu kreme, poravnati pa preliti polovinom čokoladne glazure i staviti u frižider da se glazura stegne. Kad je glazura dovoljno očvrsnula na nju namazati drugu polovinu kreme, pokriti gornjim delom kore, namazati ga tanko sa tri kašike kreme koju ste ranije odvojili pa preliti preostalom čokoladnom glazurom i staviti u frižider.
I ovaj recept je sa Masaterinog bloga. Prijavljujem ga kao moj peti isprobani recept u igrici “FBI Rukavice” koju je osmislila mamajac. Veoma je ukusna poslastica i mnogo nam se dopala. U to vreme kada sam ga pravila, moj otac je bio kod nas, pa sam poslala malo da ponese i mami u selo. I ona se oduševila, i ostalo je da joj pošaljem recept, da proširi po komšiluku. :) A to tako ide, zar ne? Moram da napomenem i to da sam opet imala jedan mali propust. Ja sam čokoladnu glazuru prelila i preko prve kore. Ali bilo je kasno kad sam to videla. U svakom slučaju, ništa se od ukusa nije promenilo.

Kolač sa višnjama

Recept poslala Irena Posin
Potreban materijal:
4 jaja
4 šoljice za kafu šećera
4 šoljice brašna
2 šoljice ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
400gr višanja
može se dodati i 1 čaša jogurta, po želji.
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, brašno u kome je dodat prašak za pecivo i dodati vanilin šećer. U pleh za pečenje staviti pek papir pa staviti patišpanj. Poređati višnje po testu i staviti da se peče na umerenoj temperaturi. najbolje da iglom proverite kada je kolač pečen. Kada se pečeni kolač ohladi iseći ga na kocke i po želji posuti prah šećerom ili se čak može i premazati umućenim šlagom, a može i bez ičega, u svakom slučaju je jako ukusan.
kolac-sa-visnjama-1

Čokoladna gnezda

Još jedna poslastica koja se brzo priprema i što je najvažnije ni malo komlikovana za pravljenje.
Moji momci su skakutali oko mene dok nisam napravila, na kraju sam im dala iako se nisu stegli kako treba, i bez obzira na to, prvi tanjir je planuo za čas. Mi stvarno mnogo volimo slatko :)
Od količine potrebnog materijala za pravljenje, izađu negde oko 25-30 gnezda, sve zavisi kako ih vi budete pravili. Ja sam masu zahvatala supenom kašikom i to mi je bila merka za jedan kolač.
Potreban materijal:
200gr šećera
100gr čokolade za kuvanje
100gr margarina
300gr mlevenog keksa
200gr kokosa
2dl vode
150gr eurokrema
Priprema:
U šerpicu staviti vodu i šećer pa kuvati dok ne provri. Čim provri skloniti sa ringle i dodati margarin i na parčiće lomljenu čokoladu. Kašikom mešati sve dok se ne rastope margarin i čokolada. Dodati onda mleveni keks i 100gr kokosa ( drugih 100gr vam trebaju za valjanje formiranih gnezda). Dobro izmešati da se sastojci lepo sjedine, pa onda ručno praviti gnezda, po sredini napraviti malo ulegnuće. Uvaljati svako gnezdo u kokos, a u ulegnuće dodati po kašičicu eurokrema. Ostaviti da se stegne.
čokoladna gnezda

Нема коментара:

Постави коментар