петак, 8. август 2014.

Moje grne...kolaci

Padobranci – domaći Macarons

POSLASTICE I KOLAČI
padobranci
Potreban materijal:
4 jaja
400g kristal šećera
4 kašika soka od limuna
400g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
250g šećera u prahu
125g maslaca
padobranci
Priprema:
Zagrejati rernu na 120C. Odvojiti belanca od žumanaca. U čvrst sneg mikserom umutiti belanca, postepeno dodavajući kristal šećer, sok od limuna i na kraju lagano umešati mlevene orahe. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Malom kašičicom vaditi puslice i ređati na pleh. Praviti razmak između puslica. Puslice staviti da se suše u rerni nekih pola sata. Nemojte otvarati rernu za to vreme! Pečene puslice ostaviti da se ohlade. Umutiti penasto, sve zajedno: žumanca, vanilin šećer, šećer u prahu i maslac. Po dve puslice spajati debljim slojem krema. Od ove količine materijala izađe negde oko 40 padobranaca, pa ih možete raditi i sa pola mere.
padobranci


























Rupičasti kolač

rupicasti kolac
Potreban materijal:
4 jaja
150gr šećera
1 kesica vanilin šećera
100ml ulja
150ml mleka
250gr brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil:
500ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica pudinga od jagode
100gr maslaca
150gr jagoda
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180C. Pleh obložiti papirom za pečenje. Jagode oprati i iseckati na sitnije komadiće, pa ostaviti da se ocede. Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje, mleko i brašno izmešano sa praškom za pecivo. Mikserom uključenim na najmanju brzinu umutiti smesu da se sastojci sjedine. Sipati masu u pripremljen pleh i peći (u zavisnosti od veličine pleha) nekih 20-30 minuta ili dok odozgo ne porumeni. Najbolje je proveriti iglom. Drškom drvene varjače izbušiti rupe na pečenoj, vrućoj kori. Odmah pripremiti fil. Izmešati puding sa šećerom i malo mleka. Ostatak mleka staviti na vatru da prokuva. U vrelo mleko sipati razmućen puding i skuvati kašicu. Skloniti sa vatre, dodati iseckan maslac i mešati dok se maslac skroz ne istopi. Sipati vruću smesu preko izbušenog biskvita i kašikom ili varjačom prelaziti preko rupica kako bi fil što dublje prodreo u koru. Preko filovanog kolača poređati iseckane jagode i lagano ih rukama pritisnuti da se zalepe na puding. Ostaviti kolač da se ohladi, seći na kockice i poslužiti.
Isprobano po Mihaelinom receptu.

Štrumpfovi

strumpfovi
Potreban materijal:
5 jaja
500g šećera
100ml ulja
50ml mleka
2 male šoljice za kafu brašna
1 mala šoljica za kafu kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100ml soka od pomorandže
100ml vode
1 kesica vanilin šećera
150g mlevenih oraha
200ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. U odvojenoj posudi umutiti penasto 5 belanca sa 300g šećera. Dodavati postepeno jedno po jedno žumance, muteći sve vreme. Dodati ulje, mleko, brašno izmešano sa praškom za pecivo i na kraju kakao. Sjediniti lepo i masu izliti u papirom obloženi veliki pleh od električnog šporeta. Peći u rerni zagrejanoj na 180C pola sata. Pečenu koru izvaditi i ohladiti. Manjom čašicom vaditi krugove i poprskati ih sa 50ml soka od pomorandže. 200g šešera ušpinovati sa vodom i vanilin šećerom. Ostatke od kore koji su vam ostali posle sečenja čašom, izmrviti u posebnom sudu. Dodati mlevene orahe, ušpinovani šećer i ostatak soka od pomorandže. Rukama izgnječiti da se sve lepo sjedini. Na svaki krug stavljati po kašičicu fila. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno (možete dodati malo prah šećera, ako volite slađe) i špricem za tulumbe praviti kupice. Kolačiće čuvati u frižideru.

Milk šnite

MILK SNITE grne
Potreban materijal:
Testo:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike kakaoa
6 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
6 kašika tople vode
Preliv:
150g maslaca
200g čokolade za kuvanje
5 kašika šećera
5-6 kašika mleka
Krem:
10g želatina u prahu
100ml mleka
500ml slatke pavlake
malo rendane čokolade za ukrašavanje
Priprema:
Žumanca odvojiti od belanaca. Žumanca umutiti mukserom uz postepeno dodavanje šećera. Kada se šećer rastopi, ne prekidajući mešanje dodati toplu vodu. Posebno umutiti u čvrst sneg belanca pa ih izmešati sa žumancima. Sjediniti, pa dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. Testo sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći 20 minuta na 180C. U šerpi na šporetu sipati 5-6 kašika mleka. Dodati 5 kašika šećera, maslac i čokoladu izlomljenu na kockice. Na laganoj vatri rastopiti, lepo sjediniti i skloniti sa strane da se ohladi. Mikserom umutiti slatku pavlaku (ako volite slađi krem, može se dodati šećer u prahu). U 100ml hladog mleka razmutiti želatin, staviti na vatru i mešajući sve vreme kuvati dok se želatin ne rastopi. Ostaviti da se malo prohladi pa izmešati sa umućenom slatkom pavlakom. Mutiti dok se lepo ne sjedini. Ohlađenu koru preseći na dva dela. Staviti na tacnu za filovanje i preko kore premazati polovinu fil, a zatim preko fila namazati polovinu preliva od čokolade. Preko čokolade staviti drugu koru, pa ponovo krem i čokoladni preliv. Preko preliva narendati čokoladu za kuvanje. Ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja.
Recept je isproban iz časopisa „Debeli ali srećni“.

Medeno srce

Recept je poslala @Aurora
Medeno srce
Potreban materijal:
Kora:
2,5 čaše od jugurta brašna
1,5 čaša od jogurta šećera
1,5 čaša od jogurta mleka
1 kesica cimeta
1 kašičica sode-bikarbone
5 kašika pekmeza od kajsija (ili marmelade)
Fil:
100gr čokolade za kuvanje
4 kašike pekmeza od kajsija (ili marmelade)
Glazura:
100gr čokolade za kuvanje
komad maslaca/margarina veličine manjeg oraha
Priprema:
Uključiti rernu na 170C. Dok se ona greje, sve sastojke za koru izmutite mikserom ili žustro izmešajte žicom za mešanje. Polovinu smese sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i stavite da se peče nekih 10-ak minuta, tj. dok se gornja strane testa ne zapeče toliko da se ne lepi za prste. U međuvremenu istopite čokoladu za fil i u nju umešajte pekmez. Izvadite pleh iz rerne, namažite fil, sve to prelijte preostalom smesom za koru i pecite još nekih 15-20 minuta. Kad se kolač prohladi, istopite maslac i čokoladu. Čim je čokolada istopljena, smaknite posudu s vatre i dodajte 1 jaje a zatim brzo i kratko izmutite mikserom ili viljuškom. Na ovaj način pripremljena glazura dobije divan sjaj, ne bude krta i lako ju je seći. Kolač iseći u manje kocke, ili kako god vama to odgovara.
Uz njega možete poslužiti kuvano vino s klinčićima i cimetom – jako fino ide uz Medeno srce, samo da znate.

„Crnac“ bez jaja sa bananom

Moram priznati, veoma interesantan naziv kolača. :) Isprobala sam ga po receptu Violet-Love i sve nas je u kući oduševio.
Crnac bez jaja sa bananom
Potreban materijal:
Napomena: Šoljica je od 200ml
1 šoljica kiselog mleka
1 šoljica mleka
1 šoljica ulja
1 i po ispasirana banana (mogu i dve manje)
2 šoljice pšeničnog griza
2 šoljice smeđeg šećera
4 sa vrhom pune kašike kakaoa
1 kašičica mlevene kafe
2 kašičice sode bikarbone
1 bočica ekstrata vanile
1 kesica vanilin šećera
Glazura:
10 kašika mleka
par kapi ulja
1 kesica vanilin šećera
100g čokolade za kuvanje „Menaž“
5 kašika čokolade u prahu npr. Neskvik
50g maslaca
Crnac bez jaja sa bananom
Priprema:
Ispasirati bananu sa kiselim mlekom i mlekom u blenderu. Preručiti u drugi sud pa dodati ulje i sve ostale sastojke. Još jednom dobro umutiti mikserom i izliti u manju, dublju tepsiju – nauljenu i obilno posutu prezlama, ili jednostavno pobrašnjenu. Staviti u zagrejanu rernu na 190C i peći nekih 40 minuta. Otopiti na pari sve sastojke za glazuru i toplo preliti preko toplog kolača. Ostaviti da se ohladi, naseći i poslužiti.

Menaž štanglice

menaž štanglice
Potreban materijal:
braon testo:
100ml vode
150g prah šećera
100g maslaca
100g Menaž čokolade za kuvanje
250g mlevenog plazma keksa
beli fil:
50ml vode
200g šećera
150g maslaca
150g mleka u prahu
100g bele mlečne čokolade
Priprema:
Za braon fil u šerpici prokuvati zajedno sve sastojke sem keksa. Keks dodati tek kada se masa ohladi i lepo sve sjediniti. Za beli fil prokuvati vodu, šećer, maslac i čokoladu. Skloniti sa vatre i u vrelo ubaciti mleko u prahu, pa mikserom malo razmutiti da se ne bi stvorile grudvice. Ostaviti da se ohladi. Na tacnu obloženu celofanom ili papirom za pečenje razviti braon koru, preko braon kore razviti belu koru. Ostaviti u frižideru da se lepo stegne pre sečenja. Po želji, možete štanglice prošarati i klasičnom glazurom od čokolade. Ja nisam.


Нема коментара:

Постави коментар