среда, 06. август 2014.

Maja Babić (mamajac) Jaffa

 Jaffa keks - Sugar High Friday #52 , CopycatSugar High Friday je igra za food blogere koju je osmislila Jennifer sa The Domestic Goddess. Ovog meseca hostesa je Palachinka, koja je zadala temu - Copycat. Ideja da kopiram neki industrijski proizvod u meni postoji odavno, i ovo mi je bio okidač da pokušam u kućnim uslovima da napravim keks koji liči na Crvenkin Jaffa keks, moj inače omiljeni kupovni slatkiš.

Avantura počinje :)

Prvo sam uzela mere ("2 m i 28 cm?, gde si vid'o čoveka sa tolikom dužinom?" - Bata Stojković grdi Bogdana Diklića koji je uzimao meru pokojniku, Maratonci trče počasni krug, legendarni film Slobodana Šijana). Jaffa je veličine kao dno muffin kalupa, nekih 5 cm u prečniku. Žele od pomorandže je oko 3 cm, i nije odgovarao obimu rakijske čašice, već plastičnoj merici dobijenoj uz flašicu Motrin-a, dečijeg sirupa za skidanje tempreature.


Bisvit sam umutila od 4 jaja, 4 kašike šećera i 4 kašike brašna. Imala sam nameru da pečem u muffin kalupu iz nekoliko puta, ali sam posle prve ture odustala. Biskvit se dosta zalepio čak i za silikonski kalup, i ostatak testa sam razlila na veliki pleh, ne celom površinom. Iz ispečenog biskvita sam čašom vadila krugove.


Žele sam napravila od 3-3.5 dl cedjene pomorandže, 3 kašike šećera i kesice želatina. Razlila sam ga u debljini par milimetara na pleh postavljen papirom za pečenje i ostavila da se stegne u frižideru. Zatim sam vadila kružiće, redjala na krugove biskvita. Stegnut žele je bio mekši nego originalni, par kružića sam pocepala prilikom vadjenja.


Zatim sam razmišljala kako ću da napravim glazuru. Jaffa glazura je izuzetno tanka, i razlivanje nije dolazilo u obzir. 100 g čokolade sam otopila bez ikakvih dodataka i razmazala u tankom sloju na papir za pečenje. Kad se čokolada stegla, rub čaše sam ugrejala u vreloj vodi pa otisnula krugove. Njih sam spuštala na biskvit sa želeom, i zatim ih malo fenirala :) Da, da, fenom za kosu sam grejala glazuru odozgo, kako bi omekšala i zalepila se preko keksa. Kad se opet stegla, glazura je bila čvrsta i nije se topila pod prstima :)


Rezultat je bio bolji od očekivanog. Pošto sam sve radila uveče i zagazila prilično u noć, dobar deo sam sama i pojela :) Decu je ujutru jedva sačekalo po dva-tri komada.


Što se tiče ukusa, tu je negde. Žele se najviše razlikuje, mislim da bi trebalo da je intenzivnijeg ukusa, i nešto čvršći. Možda bi bilo dobro da se doda neki ekstrakt pomorandže. Sve u svemu, liče :)

Mana je što ima dosta posla a malo rezultata. Ja sam imala biskvita i želea za nekih 30 komada keksa, a čokolade upola manje. Mogla sam da doradim još glazure ali nisam imala više snage. U svakom slučaju, kopiranje je bilo zabavno, a ako budem opet pravila nešto na ovu temu biće po celoj površini pleha, bez zezancije sa seckanjem, sklapanjem i feniranjem :)


Sastojci:

Za biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna

Za žele:
oko 3.5 dl cedjene pomorandže
1 kesica želatina (za 1/2 l tečnosti)
3 kašike šećera

Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje

Postupak:
1. Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera (ja sam mutila sve zajedno, nisam odvajala belanca i žumanca, možda malo duže traje ali umuti se lepo i penasto). Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove.
2. Iscedjenu pomorandžu procediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24x34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge.
3. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20x30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit. Modlu ugrejati pre otiskivnja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo (ja sam grejala fenom, a verovatno bi moglo i u mlakoj/toploj rerni), da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ostaviti da se galzura stegne. , ,

Нема коментара:

Постави коментар