петак, 08. август 2014.

moje-grne.com/

Piramida sa višnjamaTORTE

Piramida sa višnjama
Potreban materijal:
450g očišćenih i oceđenih višanja iz zamrzivača
500g smrznutog lisnatog testa (pakovanje sa dve table)
800ml mleka
10 punih kašika šećera
1 kesica burbon vanilin šećera
100g pudinga od vanile
4 žumanceta
170g maslaca
300ml slatke pavlake
Piramida sa višnjama
Priprema:
Odmrznuto lisnato testo oklagijom rastanjiti na dimenziju 30x25cm i iseći na 5 trakica. Višnje podeliti na dva dela. Uzdužno po sredini poslagati jedan deo višanja jednu do druge i svaku traku urolati u tanke rolatiće. Urolane stavljati u pleh od električnog šporeta obloženog papirom za pečenje tako da „sastav“ rolatića bude dole, kako se ne bi otvarali tokom pečenja. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Ukupno treba da budu 10 rolatića. Staviti ih da se peku u rerni predhodno zagrejanoj na 200C nekih 30 minuta. Ako se ipak razdvoje sastavi, nije strašno, u nafilovanoj torti se ne primećuje.
Piramida sa višnjama
Žumanca penasto umutiti mikserom pa dodati 300ml mleka i puding, sve dobro izmešati i sjediniti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri pa dodati puding sa žumancima i skuvati kašicu-fil. Ostaviti da se fil ohladi. Maslac posebno umutiti penasto, pa sjediniti sa potpuno ohlađenim filom i sve lepo izmešati.
Piramida sa višnjama
Na poslužavnik poređati 4 rolatića jedan do drugog i premazati filom sa svih strana. Preko toga poređati 3 rolatića pa opet fil, zatim 2 rolatića pa fil i na kraju preostalu, 1 rolatić. Ostatkom fila premazati piramidu sa svih strana i staviti da malo odstoji u frižideru pre filovanja šlagom. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno (ako volite slađe može se dodati i prah šećer) i nafilovati preko. Piramidu ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja.
Piramida sa višnjama
Desert koji kruži internetom već neko vreme, kako među gastro blogerima, tako i među portalima koji za kategoriju imaju i deo sa receptima. Ne mogu tačno da kažem i da se setim gde i kod koga sam prvi put videla recept, ali kada sam ga opet videla na blogu „Legice u kuhinji“ konačno sam rešila da ga i ja napravim i isprobam. Recept sam malo izmenila u odnosu na original što se tiče nekih mera i samog postupka.
Jedino što mogu da kažem je da mi je žao što to nisam uradela ranije. Fenomenalan desert! Po meni ‘ladno ide u kategoriju torti.
Piramida sa višnjama

Čorba od kopriveHOME  /  ETNO - RECEPTI NAŠIH BAKAMEZZESUPE,ČORBE I UMACI  /  ČORBA OD KOPRIVE


Čorba od koprive
Potreban materijal:
300g mladih listova koprive
4 kašike ulja
glavica crnog luka
30g brašna
2 jaja
so
kiselo mleko
Čorba od koprive
Priprema:
U 1,5l vode staviti očišćenu i opranu koprivu. Kuvati u slanoj vodi dok kopriva ne omekša i dobro se raskuva. Kuvano koprivu izlupati varjačom ili kačamalom. Posebno pripremiti zapršku od sitno seckanog luka, ulja i brašna. Dodati u lonac sa koprivama i kuvati još desetak minuta. Jaja žicom umutiti sa kiselim mlekom i začiniti čorbu. Kutlačom iz lonca lagano u sud sa jajima i kiselim mlekom dodavati vrelu čorbu i neprestano mešajuci žicom, „začinjavati“. Čorba se mora mešati konstantno dok se naliva vrela tečnost, kako se jaja ne bi „presekla“. Tako ponavljati dok se ne presipa sve, a zatim sve pažljivo vratiti u lonac, sve lagano promešati i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар