понедељак, 18. август 2014.

Kolači

Tulumbe iz rerne  Kolači


Tulumbe iz rerne
Sastojci
ZA TESTO
4-5 jaja (zavisno od veličine)
4 dl vode
300 gr brašna
1 dl ulja
oko 30 gr margarina
1 kašičica šečera
1/2 soli
1 pr. za pecivo
ZA SIRUP
8 dl vode
500 gr šećera
1/2 limuna
Priprema
Skuvajte sirup za preliv i ostavite ga da se dobro ohladi.
U sud stavite vodu, ulje, margarin, šećer i so da provri pa u to dodajte brašno sa pr. za pecivo. Dobro varjačom promešajte da se dobije grudva testa. Sklonite i u mlako testo dodajte jedno po jedno jaje i mutite (ja koristim mikser sa dodatkom dela za testo). Istiskujte testo pomoću šprica za tulumbe na pleh podmazan uljem ili prekriven papirom za pečenje. Tulumbe pecite u zagrejanoj rerni na 230-250 st. oko pola sata, tj. dok ne porumene. Rernu ne otvarajte u toku pečenja.
Pečene tulumbe odmah stavljajte u hladan sirup.

Hurmasice nase stare dobre


Hurmasice nase stare dobre
Poslje svih novih kolaca koje probam, uvijek se vratim starim dobrim hurmasicama
Sastojci
250 g Margarina ili maslaca
100 g Secera
1 Jaje
1 Zumance
450 g Brasna
1/2 Praska za pecivo
Za agdu
700 g Secera
Po potrebi Vode
I jos po zelji
Limun, orahova jezgra, ili sjeckani orah
Priprema
U secer za agdu uliti onoliko vode ‘ da pliva’ . Kuhati na umjerenoj vatri oko 7 min, i potom ostaviti da se hladi. Po zelji dodati kriske limuna na kraju.
Kremasto umutiti margarin, dodati secer, jaje i zumanac. Zatim postepeno dodavati brasno sa praskom za pecivo.
Oblikovati hurmasice zeljenog oblika i velicine. Po zelji utisnuti jezgru od oraha ili posuti sjeckanim orasima, i redati u namascen pleh.
Peci na 180 stepeni do 30 min. Ali od 20 te minute pratiti tok pecenja, jer svi imamo razlicite pecnice, pa mozda bude potrebe da se vec izvade
Kad hurmasice dobiju zeljenu boju, zaliti ih vrele sa mlakom ili hladnom agdom.

Krofne


Krofne
Sastojci
500 gr belo brasno
300 gr mleko
4 zumanca
7 kasika ulja
5 kasika secera
1 kockica svezeg kvasca
secer u prahu
ulje za przenje
Priprema
U odgovarajucoj posudi sipati zagrejano mleko, secer, kvasac i kasiku brasna. Lepo sjediniti i ostaviti na toplom da nadodje.
U nadosloj masi dodati brasno, zumanac i ulje. Dobro umutiti mikserom, da masa posane glatka, otprilike 5 min. Po zavrsetku, utopliti testo i ostaviti ga da nadodje.( meni je nadoslo za 20 min jer je bilo toplo )
Na radnoj povrsini posoliti brasno, staviti testo i razvuci ga na debljini od 1 cm. Vaditi casom kolutove i odlagati sa strane. ( posoliti i ispod njih brasno da se ne bi lepile dok narastaju )
Ostaviti ih 30 min da narastu, ili i vise ako je potrebno.
U dubljoj serpi, sipati ulje nekih 10-12 cm od dna, i zagrejati na srednjoj jacini toplote. U zagrejanom, ulju stavljati po 2-3 krofne i svaku polivati uljem da se napumpaju.
Vaditi na papiru za upijanje jednu po jednu, a kad se ohlade valjati u secer u prahu!

Bijela pita


Bijela pita
Sastojci
2 jaja
200g (1 cup) secera
2,5 sticks (300 g ) omeksanog maslaca (unsalted butter)
600 g (3,5 cups) brasna
1 kesica praska za pecivo
krema
8 dcl(4 cups) mlijeka
10 velikih kasika secera
10 velikih kasika brasna
4 sticks (500 g) omeksanog maslaca (unsalted butter)
12 velikih kasika secer u prahu
1 limun (iscijediti sok)
Priprema
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka,jaja,secer,maslac, brasno,prasak za pecivo.Podijeliti na tri djela i razvuci tanko za tri kore.Ja razvucem kore na pek papir i prebacim na plehu. Ispeci.
Fil:
U lonac za kuvanje ubaciti mlijeko i secer samo malo prokuhati, pa dodati brasno i dobro ga razmutiti da nema grudvica, i na laganu vatru ga mijesati da ne zagori i da se zgusne. Ohladiti.
Posebno umutiti sitni secer i maslac, pa dodati ovu kuvanu smjesu i sok od jednog limuna.
Slagati: kora, fil, kora, fil i kora

BIJELA PITA

Bijela pita
Sastojci
Kore 1 kg oštrog brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
1 margarin
2 jaja
2 decilitra mlijeka
Krema 1 litra mlijeka
10 žlica brašna
10 žlica šećera
1 margarin
2 vanilin šećera
Priprema
Krema:
Najprije skuhati kremu, da se hladi za vrijeme pečenja kora.
U mlijeko umiješati brašno, šećer i vanilin š.
staviti na laganu vatru i miješati dok ne zavri, tada još malo kuhati neprestano miješajući.
U hladno dodati margarin.
Kore:
Zamijesiti tijesto, podijeliti na 5 dijelova.
Razvaljati na veličinu velike tepsije i ispeći na okrenutoj strani 5 kora.

Nebeske kocke kolač


Nebeske kocke kolač
Za sve ljubitelje kremastih kolača, ukusan kolač od malina.
Sastojci za biskvit:
5 bjelanjaka
8 žlica šećera
1 dl ulja
1 dl tople vode
10 žlica brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 žlica kakaa
5 žlica krupno mljevenih oraha
5 žumanjaka
Žumanjke dobro pomiješati sa šećerom, dodati ostale sastojke i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u kalup za pečenje (dimenzije 42×36) i peći na 180ºC. Pečeni biskvit preliti sa 2 dl čokoladnog mlijeka.
Krema od malina:
600 gr malina
2 dl vode
5 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
1, 5 dl vode
2 vrećice želatine
U posudi kuhati maline sa šećerom i 2 dl vode. Khati dok se šećer ne otopi i potom dodati puding pomiješan sa 1,5 dl vode i želatinu (otopiti prema uputama na kesici). Miješati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi i ostaviti da se krema malo ohladi. Mlaku kremu preliti preko biskvita.
Krema od vanilije:
1, 2 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
4 žlice gustina
150 gr margarina
1 vanilija šećer
Puding i gustim skuhati u mlijeku i šećeru. Kada se krema ohladi umiješati margarin.
Dodatni sastojci:
400 gr keksa zlatni pek
vruće mlijeko za namakanje keksa
Polovinu kreme od vanilije premazati preko kreme od malina, poslagati keks namočen u mlijeko (čokoladni dio okrenuti prema gore) i premazati ostatkom kreme od vanilije. Gotov kolač preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji. (recepti-svijeta.com)

Ledeni kolač


Ledeni kolač
Sastojci
Za koru:
10 bjelanjaka
10 kašika šećera
1 kašika 9 % alkoholnog sirćeta
250 gr sitno sjeckanih oraha
Za fil:
10 žumanjaka
1/2 l mlijeka
2 kesice pudinga od vanilije
200 gr šećera
150 gr maslaca
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga
Priprema
Odvojite bjelanjke(u dublju posudu za mućenje) od žumanjaka,a orahe sitno nasjeckajte.
Bjelanjke mutite na najjačoj brzini,i pri tome dodajte kašiku po kašiku šećera, i jednu kašiku sirćeta. Sve dobro izmiksajte, da se šećer rastopi.
U veću tepsiju sipajte malo ulja i razmažite po cijeloj tepsiji, a zatim stavite na dno papir za pecenje. Po papiru ravnomjerno pospite sitno sjeckane orahe, a na njih umućene bjelanjke. Ovu koru treba peći na laganoj temeraturi (između 120 i 150°C) 60 minuta.
Dok se kora peče, pripremamo fil. Puding skuhamo, a žumanjke i šećer najprije malo umutimo, a zatim ih skuhamo na pari uz neprekidno mješanje.Kada se puding ohladi, preručimo ga u veću posudu za mućenje i dodamo pripremljene žumanjke sa šećerom. Na kraju dodamo omekšao maslac i sve dobro izmiksamo.
Kada se kora ispeče, treba je dobro ohladiti, a zatim okrenuti i skinuti papir za pečenje. Stranu kore gdje su orasi namazati filom.
Dekorisati po želji. Ja umutim 2 kesice šlaga i premažem cijeli kolač.

Bananko šnite


Bananko šnite
Sastojci
Biskvit tamni
4 žumanjka
12 žlica (120 g) šećera
10 žlica vrele vode
9 žlica(150 g) brašna
3 žlice (50 g) prosijanog gorkog kakaa
1/2 paketića praška za pecivo (3,5 g)
4 bjelanjka (snijeg)
Biskvit svijetli
2 žumanjka
6 žlica (60 g) šećera
5 žlica vrele vode
6 žlica (100g) brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 bjelanjka (snijeg)
Preljev i namaz za biskvite
2 dcl nekog voćnog čaja
3-4 žlice ruma
oko 100 g nekog kiselkastog džema(šljive, aronija)
Bijela krema
1/2 l mlijeka
4-5 žlica rižinog brašna
150 g maslaca
1oo g šećera
1 limun (sok i korica)
250 g Bananka (2 vrećice)
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
1/2 dcl mlijeka
grudica maslaca
Priprema
Priprema tamnog biskvita:
Istući bjelanjke u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući s šećerom dok ne postanu pjenasti , tada postepeno dodavati vrelu vodu,žlicu po žlicu.
Dodavati žlicu po žlicu prosijanog brašna s praškom za pecivo i kakaom .Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka . Peći u dvije kore ili možete odjednom , pa prerezati , kako vam je lakše.
Staviti peći oko 15 minuta na 160°c .
Dok se peče tamni biskvit, na isti način pripremite i žuti biskvit.
Žuti biskvit staviti peći oko 8-10 minuta (jer je tanji ) i ne treba ga prerezati.
Pustiti biskvite da se hlade.
Pripremiti kremu kao da kuhate puding. Ugrijte mlijeko, od ukupne količine oduzmite nekoliko žlica mlijeka da dobro umutite rižino brašno i šećer, te ukuhajte u vrelo mlijeko. Kad se zgusne , maknite s vatre , umiješajte maslac koji će se lijepo otopiti,te limunov sok i koricu.
Neka vas ne brine što je mekano, krema se stisne u kalupu , kad se ohladi.
Slaganje kolača:
Na dno kalupa stavite tamnu koru.Natopite je pomoću žlice preljevom čaja i ruma. Neka ne bude premokro, jer će postati gnjecavo i nećete moći razmazati džem.
Na tamnu koru namažite džem. Ja sam koristila pečeni domaći džem od šljiva bez dodanog šećera, a bilo bi jako fino i s aronijom.
Slijedeći sloj je bijela krema- pola količine.
U nju posložite i utisnite bananko u komadu.
Na sloj kreme s banankom , položite žuti biskvit,te i njega lijepo namočite preljevom.
Slijedeći je sloj opet džem , pa ostatak bijele kreme.Na kraju završite s drugim tamnim biskvitom.I njega obilno natopite , pospremite kolač u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi.
Glazuru pripremite tako, da u mlijeku otopite čokoladu, dodajte grudicu maslaca ili 1-2 žlice ulja i tako tekuće izlijte na vrh ohlađenog kolača.
Neka glazura ostane mekša, ljepše će se rezati. Ukrasite po želji, ja sam je samo “počešljala ” posebnom špatulicom.
Pustite da se stisne , onda skinite obruč i režite. 

Нема коментара:

Постави коментар