петак, 08. август 2014.

Kolač sa makom...

Kolač sa makom

Kolač sa makom
Potreban materijal:
300ml jogurta
350g šećera
250g pšeničnog griza
1 jogurtska čaša ulja
1 kesica praška za pecivo
3 pune kašike maka
100g brašna
100g čokolade za kuvanje
30g maslaca
2 kašike ulja
Priprema:
U činiju za mešanje staviti šećer, griz, mak, prašak za pecivo, brašno, ulje i jogurt, pa sve lepo sjediniti mikserom. Sipati u pleh za pečenje podmazan uljem i posut brašno, pa staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200C nekih 30 minuta. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi. Rastopiti čokoladu, maslac i ulje pa preliti preko ohlađenog kolača. Kada se glazura ohladi i stegne, seći željene oblike i poslužiti.

Brzi krem kolač

Brzi krem kolač
Potreban materijal:
150gr kokosovog brašna
150gr šećera
150gr griza
250ml jogurta
1 puding od vanile
3 kašike šećera
1 prašak za pecivo
200ml mleka + 400ml
100gr čokolade
3 kašika ulja
3 kašika mleka
100gr šlag pene
Priprema:
Izmešati šećer, kokosovo brašno, griz, prašak za pecivo i na kraju dodati jogurt. Sve dobro promešati i sipati u podmazani i brašnom posut pleh dimenzija približno 25x30cm. Peći na 150C dok blago ne porumeni, nekih 30 minuta. Prokuvati 200ml mleka sa 2 kašike šećera i još vrelo sipati preko ohlađene kore. Ostaviti da upije mleko, a za to vreme rastopiti čokoladu sa 3 kašika ulja i 3 kašika mleka, pa preliti preko kore. Voditi računa da kora prvo upije mleko. Skuvati puding od vanile u 400ml mleka sa 3 kašike šećera pa preliti vruće preko čokolade. Kada se puding ohladi i stegne, premazati šlagom, umućenim uobičajeno.

Voćni kolač

Voćni kolač
Potreban materijal:
5 jaja
200ml ulja
300g šećera
350g brašna
100ml mleka
1 prašak za pecivo
sezonsko voće po želji – ja sam koristila jagode – 500g
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Polovina testa se sipa u okrugli pleh pleh dimenzija 30cm i stavi u rernu zagrejanu na 200C i malo se zapeče, nekih 10 minuta, a onda se izvadi iz rerne, pospe voćem (ako je krupnije iseckati ga), prelije drugom polovinom testa i vrati da se dopeče, još nekih 20-25 minuta. Najbolje je proveriti čačkalicom da li je pečeno. Pečeno i ohlađeno seći na kocke i posuti prah šećerom.

Нема коментара:

Постави коментар