петак, 8. август 2014.

Moje grne GLAVNA JELA

Paprika pita

paprika pita
Potreban materijal:
4 veće paprike babure
3 jaja
60g šunke
100g sira
2 kašike kisele pavlake
100g kora za pitu
1 kiseli krastavčić
50ml vode
2 kašike ulja
so
Priprema:
U činiji za mućenje staviti jaja, pa ih umutiti žicom za mućenje. Šunku, sir i kiseli krastavac narendati pa sve dodati umućenim jajima i promešati žicom. Dodati zatim kiselu pavlaku i malo posoliti. Kore za piti iseckati baš sitno, na parčiće male nekih 5cm. Iseckane kore dodati umućenoj masi, kao i vodu i ulje i sve lagano promešati da se lepo sjedini. Ovom masom napuniti paprike. Staviti u vatrostalni sud za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 45 minuta. Ovako pripremljene paprike lepe su i tople i hladne.

Grašak sa svinjskim mesom

Grašak sa svinjskim mesom
Potreban materijal:
600g svinjskog mesa-krtine
450g graška
1 šargarepa
3 srednja krompira
1 srednja glavica crnog luka
2 kašike kisele pavlake
mešavina začina
biber
ulje

Priprema:
Sitno iseckati luk i šaragarepu pa ih propržiti na ulju. Meso iseći takođe na sitnije kockice pa ga dodati u sud sa krompirom i povrćem. Pržiti par minuta stalno mešajući. Posoliti. Naliti vodom koliko da prekrije meso i povrće i kuvati 20 minuta. Dodati grašak i krompir iseckan na kockice. Smanjiti temperaturu i kuvati uz povremeno mešanje i dolivanje vode dok meso i povrće ne budu mekani. Kada je mekano izvaditi meso iz suda i skloniti na toplo mesto, a povrće iz šerpe propasirati. Najbolje u blenderu. Vratiti u sud gde se kuvalo, kao i meso. Ako je tečnost mnogo isparila dodati još malo, jelo treba da bude žitko, ne previše gusto. Začiniti po ukusu i dodati dve kašike kisele pavlake.


Pasulj

Pasulj
Potreban materijal:
400g belog pasulja
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 komadić celera
4 čena belog luka
so, mleveni biber
500g dimljenog mesa od butkice
2 kašike svinjske masti
1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Pasulj veče pred kuvanje potopiti u hladnoj vodi da odstoji. Sutradan vodu ocediti, naliti novu u većoj, dubljoj šerpi, dodati pasulj i staviti da se kuva. Kuvati ga 30 minuta, a zatim ponovo ocediti vodu i naliti novom, otprilike sa 2,5l. Posoliti, dodati celu glavicu crnog luka, celu šargarepu i celer i čenove belog luka. Kuvati otklopljeno dok ne provri, a zatim smanjiti temperaturu na „srednje“, dodati na komade isečeno dimljeno meso od butkice i kuvati dok pasulj i povrće ne budu mekani. Vodu više ne treba dodavati, ali ako baš uzavri previše, naliti malo. Izvaditi iz šerpe crni luk, šargarepu i celer pa sve izmiksirati u blenderu. U dubljem tiganju zagrejati mast, dodati alevu papriku i izblendirano povrće i sve lepo sjediniti. Vratiti u šerpu sa pasuljem, dobro promešati i začiniti po ukusu biberom i po potrebi još posoliti. Ostaviti da još malo krčka, pa skloniti sa vatre.

Grašak paprikaš

Grasak paprikas
Potreban materijal:
2 glavice crnog luka
2 veća struka mladog luka
2 bataka i karabatka (oko 600-700g)
3 šargarepe
500g mladog krompira
400g graška
300ml domaćg paradajz pirea
sveži peršun
so, mleveni biber, mešavina začina
Grasak paprikas
Priprema:
Obe vrste luka sitno iseckati. Meso odvojiti od kostiju i svako parče podeliti na dva dela. U šerpu zagrejati ulje, dodati luk i meso, pa dinstati dok luk ne omekša. Dodati zatim šargrepu isečenu na kolutove i grašak, i dinstati još koji minut. Nakon toga staviti krompir isečen na krupnije kockice. Sipati pardajz pire i vodu nšto malo preko povrća i mesa. Staviti so i mešavinu začina po ukusu, pa kuvati jedno 45 min ili dok meso i povrće ne budu mekani. Na kraju pobiberiti po ukusu i posuti sitno seckanim peršunom. Poslužiti toplo.

Grašak sa piletinom i knedlama od griza

Grasak sa piletinom i knedlama od griza
Potreban materijal:
700g belog, pilećeg mesa
400g smrznutog graška
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1/2 kašike aleve paprike
600ml pileće supe
2 kašike gustina
mešavina začina, mleveni biber
50ml pavlake za kuvanje
so, ulje
za knedle
2 jaja
so
1 kašičica ulja
60g pšeničnog griza
Priprema:
Piletinu iseći na krupnije kocke. Šargarepu očistiti i iseći na kockice, crni luk sitno iseckati. Pripremiti supu. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, dodati isečenu piletinu i dinstati dok meso ne pobeli. Zatim dodati grašak, alevu papriku, so po ukusu i mešavinu začina, naliti supom i na umerenoj vatri kuvati dok meso i povrće ne omekšaju. Tečnost više ne nalivati. Pred kraj kuvanja u malo hladne vode razmutiti gustin, pomešati sa pavlakom za kuvanje i sipati u šerpu. Kuvati još par minuta dok se malo ne zgusne. Poslužiti toplo uz knedle od griza.
Knedle od griza
U posebnoj šerpici zagrejati vodu do ključanja. Jaja penasto umutiti, malo posoliti i dodati ulje. U masu dodati griz postepeno i lagano umešati. Knedle sipati kašikom u proključalu vodu. Kašiku kojom vadite knedle uvek potopite u vrelu vodu, da se testo ne bi lepilo za nju. Može se desiti da se knedle raspadaju prilikom stavljanja, u tom slučaju najbolje je isprobati samo jednu u ključaloj vodi, ako se raspadaju, dodati još malo griza u smesu.

Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka – FBI rukavice

Još jedan primer gde jednostavno, može da bude savršeno. Zaista smo uživali u ručku toga dana.
Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka
Potreban materijal:
1 celo pile
maslinovo ulje
pola šake svežeg timijana (ja stavila malo suvog)
40 čena belog luka
Priprema:
Beli luk očistiti, ali čenove ostaviti cele. Piletinu iseći na komade, po originalnom receptu stoji osam komada, ja sam imala šest. Nisam koristila krilca. Komade piletine posoliti i pobiberiti, pa staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada meso počne da dobija braon koricu skloniti sa vatre i staviti u pleh za pečenje ili keramičku posudu, gde ste predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešati začine sa mesom. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u rerni zagrejanoj na 175C oko jedan sat i petnaest minuta. Pred kraj folija se može skinuti, u tom slučaju meso će biti rumenije i zapečenije. Tako peći još nekih pet do deset minuta. Poslužiti uz prilog po želji.
Recept je isproban sa bloga „So i Biber“ u sklopu igrice „FBI rukavice“.

Нема коментара:

Постави коментар