петак, 22. август 2014.

iz Danine kuhinje....

 Voćne kocke






Potrebno je:

Za koru:

4 žumanca
10 kašika šećera
10 kašika ulja
10 kašika mleka
12 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Za fil:

500 gr malina
8  kašika šećera
1 dcl vode
1 puding od malina
1 kašika gustina

Za šam:

4 belanca
8 kašika šećera
šaka seckanih oraha

Priprema:

Prvo napraviti fil.
U posudu staviti maline i šećer ( koristim zamrznute maline), prokuvati da se šećer istopi. Umutiti 1 dcl vode sa 1 pudingom od maline i 1 kašikom gustina, dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se hladi.
Umutiti 4 žumanca sa 10 kašika šećera, dodati ulje, mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Dobro umutiti i masu staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti 4 belanca sa 8 kašika šečera.
Posle 15 minuta pečenja pleh sa korom izvaditi iz rerne premazati sa prohladjenim malinama pa preko umućena belanca. Poravnjati belanca, malo viljužkom napraviti prugice i posuti sa 1 šakom seckanih oraha.
Vratiti u rernu i još peći 10- 15 minuta da šam od belanaca blago požuti.






Domaći hleb






Predivan domaći hleb u obliku vekne. Jednostavna priprema, imaćete pravi domaći hleb, bez aditiva i znate od čega je napravljen. Od ove količine testa izadju 3 vekne od po 500 gr.

Potrebno je:

1.200 gr brašna
7 dcl mlake vode
1 kašika šećera
1,5 kašika suva kvasca
2 kašičice soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i brašno. Dobro izraditi ( testo je malo lepljivo) posuti sa 1 šakom brašna, poklopiti posudu i ostaviti da raste 30 minuta.
Naraslo testo izraditi posuti sa šakom brašna i opet ostaviti 30 minuta da raste.
Kad opet naraste, izmešati staviti na podbrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati u dugačku veknu, staviti u pleh iz električnog šporeta, prethodno obložen papirom. Posuti vekne brašnom i ostaviti da stanu 40 - 45 minuta.
Odstajale vekne po vrhu izrezati malo sa nožem i peći na 180  stepeni 30 - 40 minuta. Izvaditi pečene vekne uviti u krpu i ostaviti da se hlade.














 Čudo od čokolade

za sve čokoljupce...... selma hvala na odličnom receptu  !





Sastojci:

biskvit:

4 jaja
100 gr. šećera
200 gr. margarina
100 gr. čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1/2 prašaka za pecivo

krema:

0,5 L slatke pavlake
200 gr. čokolade za kuvanje
1 kašika šećera

Priprema:

žumanca i šećer umutiti.margarin i čokoladu istopiti na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj na 30-ak sekundi pa dodati u žumanca,a zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanaca (bijelance umiješati polagano, ne mikserom).
peći (u tepsiji oko 20x30cm) na 180°C oko 20 min… dobro paziti da se biskvit ne prepeče jer će upiti kremu.

slatku pavlaku,čokoladu i šećer zagrijavati na skroz laganoj vatri (miješajući polagano dok se čokolada ne istopi).nesmije da provri.kremu pustiti da se ohladi-da bude samo malo mlaka.


pečeni biskvit izbockati čačkalicom na nekoliko mijesta i dok je samo malo topao preliti ga sa prohlađenom kremom.krema je dosta rijetka ali će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti. 
kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema…



Нема коментара:

Постави коментар