петак, 22. август 2014.

sladoled torta

 Sladoled torta (čokolada-vanila)



Sastojci

kora

5 belanaca
100 gr. šećera
5 kašika brašna
pola dcl. ulja
1 kašikica sirćeta
pola kašikice praška za pecivo
1 kašikica vainila ekstrakta


fil

1 l. mleka
2 pudinga od vanile
5 žumanaca
200 gr. šećera
2 kašike brašna
1 kašikica vanila ekstrakta

2,5 dcl. slatke pavlake
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. čokolade za kuvanje

2 šlaga

Priprema

Belanca mutiti mikserom velikom brzinom postepeno dodajući šećer a na početku mućenja dodati i sirće. Kada se dobije čvrsta pena umešati ulje, brašno i vanila ekstrakt.
Peći u kalupu prečnika 27 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Kalup nauljiti i posuti brašnom.

Fil

umutiti žumanca, puding, šećer, brašno, vanila ekstrakt i malo mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva pa zakuvati smesu sa pudingom. Kuvati nekoliko minuta na srednjoj temperaturi mešajući. Fil pokriti sa najlon folijom da se ne uhvati korica i staviti da se skroz ohladi.

Penasto umutiti maslac, sjediniti sa hladnim filom muteći mikserom velikom brzinom, pa dodati i čvrsto umućenu slatku pavlaku. Odvojiti pola fila i u jedan deo dodati istopljenu čokoladu.

Koru nije potrebno namakati mlekom, jako je sočna. Filovati tortu, staviti i šlag i ostaviti najmanje nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider pre služenja.

savet: smesu sa pudingom, žumancima, brašnom, šećerom, vanilom i malo mleka pre zakuvavanja u mleko procediti kroz cediljku za supu. 

Нема коментара:

Постави коментар