Prolećni đuveč
Svaka
domaćica ima svoj način pripreme jela, pa tako i đuveča. Ja ga obično
pripremam na klasičan način, ali su me tikvice i mlado povrće
inspirisali da ga spremim malo drugačije, bogatije i ukusnije. Od povrća
se može dodati još
po
nešto po ukusu, tipa brokoli ili karfiol, mislim da bi tako bilo još
punijeg ukusa. Nažalost, onda bih morala da ga pripremim samo za sebe
jer niko drugi u mojoj porodici ne jede povrće tog tipa, pa sam to
izostavila, ali vi svakako dodajte ono što volite. List rena je za mene
novina, ali kako ga moja svekrva koristi baš isključivo za đuveč,
nabrala sam na placu domaći list, i mogu vam reći da je značajno
doprineo ukusu đuveča. Najbitnije je da vam jelo ostane sočno, nikako
suvo, i iz tog razloga sam ja počela da ga pripremam u velikom, dubokom
teflonskom tiganju, bez naknadnog pečenja u rerni i mislim da stvarno
nema potrebe isušivati ga dodatno, ionako se na kraju uhvati lepa tanka
korica, a jelo bude sočno i veoma ukusno i sutradan.Potrebno je:
1 kom. pilećeg belog mesa
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje
Priprema:
U
veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite
masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite
i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu
očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu
papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus
daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite. Na ulju
propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne
pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte
krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list
rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.
Pustite
da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač,
posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i
ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač
već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se
dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.
Trebalo
bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa
obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude
kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.
Zapečeni krompir sa lukom
Ovo
je još jedna varijanta brzog ručka sa krompirom, prelivenog jajima
umućenim sa kiselom pavlakom pa fino zapečenog u rerni. Neće vam oduzeti
puno truda ni vremena, videćete ;)
Potrebno je:
800 g krompira
2 glavice crnog luka
5 jaja
200 ml mleka
3 kašike kisele pavlake
so, vegeta, biber
seckani peršun
ulje
Priprema:
Krompir
oljuštite, isecite na krugove i kuvajte 10- 15 minuta u slanoj vodi,
ocedite i prebacite u vatrostalnu posudu podmazanu uljem.
3 komada jaja tvrdo skuvajte, oljuštite i narendajte na krupno preko krompira.
Crni
luk očistite i nasecite na krugove, pa lagano izmešajte sa krompirom i
rendanim jajima, uz dodatak soli, bibera, vegete i seckanog peršuna.
Poprskajte još malo ulja odozgo.
Preostala 2 jaja umutite sa mlekom i pavlakom, pa prelijte preko krompira. Pecite oko 20 minuta dok krompir ne dobije rumenu boju.
Poslužite toplo uz salatu po vašem ukusu.
Prženija
Jelo
koje se izgovara sa akcentom! Tipično za južne krajeve Srbije, pa otuda
i taj poseban akcenat. Prženiju ili prženo je najbolje spremati sa
"mršavim" paprikama, pa je tako najsladje pred kraj sezone kad ostane
na stabljikama po koja paprika, onako prosušena i mršava. Mi te paprike
zovemo "vrške".
Ali svakako, prženo se sprema i od mesnate paprike, samo je treba malo duže pržiti dok ne ispari voda.
Ali svakako, prženo se sprema i od mesnate paprike, samo je treba malo duže pržiti dok ne ispari voda.
Prženija
je univerzalno jelo koje se jede i za doručak, i za ručak i za večeru.
Sprema se sa svežom paprikom, sa pečenom, sa suvom u toku zime, sa
ajvarom. Znači, jelo za sve sezone. Idealno je za leto, ali se i za zimu
baš u te svrhe ostavlja paprika u zamrzivaču, sveža iseckana ili pečena
pa iseckana, kako ko voli. Naše bake su ranije prženiju zaprživale
brašnom u nedostatku jaja, to je onda za prste polizati. Danas prženiju
obično zapržimo jajima, a izvanrednog je ukusa kada se ipak doda malo
brašna i proprži se pre dodavanja jaja. Osnovna varijanta prženije je
ona samo sa paprikom i jajima, ali je u letnjim mesecima nezamislivo
spremiti je bez paradajza, pa i sa prazilukom ko voli. Uz ovo jelo vam
nisu potrebni neki posebni dodaci, najbolje ide uz sir i paradajz
salatu. I da ne zaboravim, prženija je najsladja ako se jede bez
viljuške, preporučuje se mackanje hlebom. Svako ima neki svoj način, a
evo kako ja spremam prženiju.
Potrebno je:
10 svežih paprika
2 paradajza
4 jaja
1 struk praziluka
ulje
so
Priprema:
Papriku
operite i iseckajte, na 4 dela po dužini pa onda poprečno na male
kockice.. Sipajte ulje u veći i plići tiganj, da oblije dno šerpe i još
malo više, lepše je i ukusnije kada je prženo masnije. Stavite papriku u
tiganj, promešajte da sva paprika zahvati po malo ulja i stavite na
srednju temperaturu da se lagano prži.
Za
to vreme oljuštite paradajz i iseckajte ga. Ostavite ga u činijci za
kasnije. Praziluk takodje iseckajte na sitno pa ga dodajte u prženo,
promešajte i još malo pržite zajedno. Negde na pola prženja, kad paprika
malo svene, dodajte paradajz, umešajte ga u prženo i ostavite da se još
malo krčka. Posolite po ukusu, ja obično stavim 1-1,5 kašičicu soli, a
vi stavite po vašem ukusu. Ovo je momenat kada možete dodati malo
brašna, oko pola kašike i još malo upržiti sve zajedno. Jaja umutite sa
malo soli i isipite preko paprike, i uz mešanje ispržite dok jaja ne
budu gotova. Vaša prženija je spremna za jelo, napravite salatu,
iznesite neki sir i uživajte.
Ćufte u paradajz sosu
Kod
nas su se ćufte uvek spremale na klasičan način, pržene pa tiho krčkane
u paradajz sosu, bez ikakvih priloga. Bitno je bilo da ima puno sosa,
jer svi smo voleli da mackamo hleb u taj divni, crveni sos. Kasnije sam
ja, kao prilog, dodala krompir-pire, i stvarno smatram da je tako obrok
potpun, uz sezonsku salatu.
Za
sos koristim domaći sok od paradajza, ili tzv. paradajz iz flaše,
mleven pa kuvan ili samo tako svež ostavljen u flašama za zimu. Ukoliko
nemate domaći, poslužiće i kupovni u tu svrhu.
Istog
dana kada sam ja spremala ove ćufte i na papiriću uredno beležila
sastojke ne bi li kasnije objavila ovaj post, jer uvek sve radim
odokativno, Nale je objavila post Ćufte u sosu, pa svakako pogledajte i njen recept, drugačiji je, sa aromatičnim začinima i zove na isprobavanje.
Potrebno je:
za ćufte
400 g junećeg mlevenog mesa
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 parče hleba-samo sredina
1 kašičica vegete
soli po ukusu
2 kašičice aleve paprike
1 jaje
malo seckanog peršuna
malo bibera
ulje za prženje
za sos:
300 ml soka od paradajza
400 ml vode
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica soli (ili po ukusu)
seckani peršun
Priprema:
U
posudi pomešajte sve sastojke za ćufte. Crni i beli luk iseckajte vrlo
sitno, sredinu od hleba natopite sa malo vode pa istiskajte medju
dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve
zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrite prianjajućom folijom i
ostavite u frižideru da odstoji neko vreme, najmanje pola sata. Nakon
tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite
male ćufte, mada možete i malo veće, kako volite. Meni je od ove
količine izašlo 17 komada.
Ćufte
možete pržiti u tiganju, pa ih izvaditi na tanjir i onda spuštati u sos
koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ja sam to malo
pojednostavila pa ako vam se svidja ovaj način vi uradite kao ja, ovako:
odmah uzmite dublju šerpu u kojoj ćete krčkati ćufte u sosu i sipajte
ulje za prženje, da oblije dno pa još malo (tako me učila mama ;)).
Ćufte pržite u zagrejanom ulju, okrenite i ispržite sa obe strane. Da ne
biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko
druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gde ćete napraviti
zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima mešajte, propržite ga malo pa
dodajte alevu papriku, promešajte zajedno i nalite paradajz iz flaše.
Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da
sve zajedno promešate uz dolivanje vode malo po malo. Posolite sos po
ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi
dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li redji ili gusti
sos. Na kraju dodajte seckan peršun.
Uz ćufte poslužite krompir pire i salatu po izboru.
Podvarak od slatkog kupusa sa sudžukom
Zašto samo od kiselog kupusa? Podvarak možete spremiti i od slatkog, uz dodatak raznog povrća obogatiti mu ukus, a kobasicom ili sudžukom zaokružiti kombinaciju i staviti tačku na i. Ovako ga ja spremam, sasvim jednostavno i brzo.
Potrebno je:
1 srednja glavica
svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
1-2 kom šargarepe
1 struk praziluka
1-2 čena belog luka
1 sudžuk kobasica
2 kašičice aleve paprike
so i vegeta po ukusu
malo seckanog peršuna
1-2 lista lovora
oko 300 ml paradajza iz flaše
ulje
1 glavica crnog luka
1-2 kom šargarepe
1 struk praziluka
1-2 čena belog luka
1 sudžuk kobasica
2 kašičice aleve paprike
so i vegeta po ukusu
malo seckanog peršuna
1-2 lista lovora
oko 300 ml paradajza iz flaše
ulje
Priprema:
Crni luk, šargarepu i praziluk sitno iseckajte i stavite da se dinsta
na ulju. Kao i kiseli kupus, i ovaj traži malo da je masniji pa dodajte
ulja malo više. Pred kraj dodajte sudžuk kobasicu isečenu na kolutove.
Promešajte i propržite još malo zajedno sa povrćem.
Za to vreme isečite kupus na dugačko, ne onako na sitne kockice kao
što obično seckate kiseli kupus, već kao za salatu samo malo deblje.
Dodajte kupus u šerpu, nalite malo vode jer svež kupus sam po sebi pusti
vodu pa da ne bude previše, dodaćete kasnije još malo ako bude
potrebno. Dodajte paradajz iz flaše, listove lovora i alevu papriku,
promešajte i poklopite pa ostavite da se na tihoj vatri krčka. Povremeno
promešajte i proverite da li treba da dolijete još malo vode. Kupus će
se skuvati od pare, pa ne preterujte sa dolivanjem vode jer bi na kraju
trebalo da ostane samo ulja, tj. da sva voda ispari tokom kuvanja.
Kad je sva voda isparila i kupus se skuvao, posolite ga po ukusu, dodajte seckani peršun, promešajte i sve preručite u tepsiju.
Stavite u rernu na 180 st. da se lepo zapeče. Promešajte jednom za to vreme, tako će se kupus sa svih strana lepo zapeći.
Нема коментара:
Постави коментар