Pita sa mesom
Priprema:
Pripremiti prvo nadev: proprziti na ulju sitno seckani crni luk, dodati
mleveno meso, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati sve zajedno dok
meso lepo omeksa, 15-20 minuta.
Tepsiju u kojoj ce se peci pita premazati uljem i na na dno staviti
jednu koru, poprskati sa kasikom ulja i kasikom mineralne vode. Preko
nje staviti drugu koru i ponovo poprskati, a odgore sloziti i trecu koru
i rasporediti 1/4 nadeva. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve
kore i nadev, neka odgore budu ponovo 3 kore koje cemo takodje poprskati
sa malo ulja i vode.
Na kraju, pitu ostrim nozem iseci na kocke. U 2 dl mineralne vode
razmutiti 2 cela jajeta i sve preliti preko isecene pite. Ostaviti da
stoji jos 10-tak minuta. Pre pecenja, preko pite rasporediti kockice
maslaca i staviti da se pece na 200C oko 30-40 minuta.
Gotovu pitu iseci po zarezima i posluziti toplu... prijatnooo!:)))
Francuski baguette
Mirisni i hrskavi hlepcici koji nas odmah asociraju na ljupke francuske boulangeries, jutarnju
kafu u obliznjem kaficu na uglu, dok uz laganu muziku u pozadini
prelistavate dnevnu stampu.:) Konacno sam pronasla savrseni recept za baguettes,
a verujte da je tome prethodio ozbiljan broj manje-vise
(ne)uspesnih pokusaja, mislim da su i moje komsije najzad odahnule jer
vise ne moraju da testiraju sve one wannabe hlepcice.... voila, ovo je recept za baguette kao iz pekare!:))
Mozda ce Vam se postupak uciniti komplikovanim jer je potrebno prvo
pripremiti "starter" testo koje ce hlepcicima dati divnu teksturu i
poseban ukus, nemojte preskakati taj korak (sasvim je jednostavno)!
Pokusala sam da napravim hlepcice na uobicajeni nacin, misleci da im je
dovoljno da odmore neko vreme pre pecenja, cak sam stavljala i serpicu
sa vrucom vodom (u nekom 5-6 pokusaju:) da isparava dok se hlepcici peku
itd... ovo je zaista najbolji recept koji sam isprobala, a pronasla sam
ga ovde .
Od ovog testa mozete praviti i punjene baguettes, procitajte kako u nastavku... nadam se da ce Vam se dopasti i u ovoj varijanti, javite mi se svakako ako budete isprobali.:)
Sastojci (testo): 350 g brasna, 1 kasicica soli, 2 kasike secera, vode po potrebi (oko 2 dl)
Priprema:
Napraviti prvo starter za testo: u dubljoj ciniji razmutiti kvasac sa
pola solje tople vode, dodati brasno i lepo izmesati. Pokriti folijom i
ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji 6-8 h (moze se ostaviti preko
noci). Za to vreme kvasac ce se aktivirati i napravice se zitka smesa
prepuna mehurica.
(testo koje se odmaralo 1 h)
U posebnoj ciniji izmesato brasno, so i secer, dodati aktivirani kvasac i zamesiti srednje meko testo. Ako je potrebno dodati jos malo vode ili brasna da bi se dobilo glatko testo. Nauljiti
malo stranice cinije i ostaviti da testo odmara 3 h. Posle 1h testo
premesiti i ostaviti dalje da odmara, pa premesiti jos jednom nakon sat
vremena.
Testo
prebaciti na radnu povrsinu i podeliti na dva dela. Svaki deo
rastanjiti rukama u pravougaonik i zaviti rolnice. Hlepcice prebaciti na
pleh oblozen masnim papirom, pokriti i ostaviti da odmaraju jos 1-1,5
h.
Pre
pecenja hlepcice premazati mesavinom tople vode i ulja i ostrim nozem
napraviti 3 dijagonalna zareza. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200
C oko 30-35 minuta.
Napomena: od istog testa mogu se napraviti i vrlo ukusni punjeni hlepcici, saznajte kako u nastavku.:)
Punjeni baguette
Нема коментара:
Постави коментар