четвртак, 5. јун 2014.

francuz i bosanac...

 Pita sa mesom



Sastojci: 500 g tankih kora, 500 g mlevenog mesa, 1-2 glavice crnog luka, 2 dl ulja, 2 dl mineralne vode, 1 kasicica soli, 1/2 kasicice Vegete, biber; za prelivanje: 2 dl mineralne vode, 2 jajeta, 30 g maslaca
Priprema:
Pripremiti prvo nadev: proprziti na ulju sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati sve zajedno dok meso lepo omeksa, 15-20 minuta.
Tepsiju u kojoj ce se peci pita premazati uljem i na na dno staviti jednu koru, poprskati sa kasikom ulja i  kasikom mineralne vode. Preko nje staviti drugu koru i ponovo poprskati, a odgore sloziti i trecu koru i rasporediti 1/4 nadeva. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve kore i nadev, neka odgore budu ponovo 3 kore koje cemo takodje poprskati sa malo ulja i vode.
Na kraju, pitu ostrim nozem iseci na kocke. U 2 dl mineralne vode razmutiti 2 cela jajeta i sve preliti preko isecene pite. Ostaviti da stoji jos 10-tak minuta. Pre pecenja, preko pite rasporediti kockice maslaca i staviti da se pece na 200C oko 30-40 minuta.
Gotovu pitu iseci po zarezima  i posluziti toplu... prijatnooo!:)))

 Francuski baguette

Mirisni i hrskavi hlepcici koji nas odmah asociraju na ljupke francuske boulangeries, jutarnju kafu u obliznjem kaficu na uglu, dok uz laganu muziku u pozadini prelistavate dnevnu stampu.:) Konacno sam pronasla savrseni recept za baguettes, a verujte da je tome prethodio ozbiljan broj manje-vise (ne)uspesnih pokusaja, mislim da su i moje komsije najzad odahnule jer vise ne moraju da testiraju sve one wannabe hlepcice.... voila, ovo je recept za baguette kao iz pekare!:))
Mozda ce Vam se postupak uciniti komplikovanim jer je potrebno prvo pripremiti "starter" testo koje ce hlepcicima dati divnu teksturu i poseban ukus, nemojte preskakati taj korak (sasvim je jednostavno)! Pokusala sam da napravim hlepcice na uobicajeni nacin, misleci da im je dovoljno da odmore neko vreme pre pecenja, cak sam stavljala i serpicu sa vrucom vodom (u nekom 5-6 pokusaju:) da isparava dok se hlepcici peku itd... ovo je zaista najbolji recept koji sam isprobala, a pronasla sam ga ovde .
Od ovog testa mozete praviti i punjene baguettes, procitajte kako u nastavku... nadam se da ce Vam se dopasti i u ovoj varijanti, javite mi se svakako ako budete isprobali.:)
Sastojci (starter): 1 dl vode, 25 g svezeg kvasca, 150 g brasna
Sastojci (testo): 350 g brasna, 1 kasicica soli, 2 kasike secera, vode po potrebi (oko 2 dl)
Priprema:
Napraviti prvo starter za testo: u dubljoj ciniji razmutiti kvasac sa pola solje tople vode, dodati brasno i lepo izmesati. Pokriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji 6-8 h (moze se ostaviti preko noci). Za to vreme kvasac ce se aktivirati i napravice se zitka smesa prepuna mehurica.
(testo koje se odmaralo 1 h)
U posebnoj ciniji izmesato brasno, so i secer, dodati aktivirani kvasac i zamesiti srednje meko testo.  Ako je potrebno dodati jos malo vode ili brasna da bi se dobilo glatko testo.  Nauljiti malo stranice cinije i ostaviti da testo odmara 3 h. Posle 1h testo premesiti i ostaviti dalje da odmara, pa premesiti jos jednom nakon sat vremena.
Testo prebaciti na radnu povrsinu i podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti rukama u pravougaonik i zaviti rolnice. Hlepcice prebaciti na pleh oblozen masnim papirom, pokriti i ostaviti da odmaraju jos 1-1,5 h.
Pre pecenja hlepcice premazati mesavinom tople vode i ulja i ostrim nozem napraviti 3 dijagonalna zareza. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-35 minuta.

Napomena: od istog testa mogu se napraviti i vrlo ukusni punjeni hlepcici, saznajte kako u nastavku.:)

Punjeni baguette
Pripremiti "starter" testo kao u prethodnom receptu, a kasnije dodati brasno i ostale sastojke. Posle odmaranja, testo podeliti i svaki deo samo istanjiti rukom u pravougaonu koru. Odgore poredjati par listica sunke (ili pancete) i kackavalja, pa sve zaviti u rolnicu. Ostaviti da odmara jos 1 h pre pecenja, premazati i peci u prethodno zagrejanoj rerni.

Napomena: od istog testa mozete napraviti i vrlo ukusan domaci hleb, jednostavno oblikujte veknicu i ispecite kao i obicno... cela kuca ce tako divnoooo mirisati, prijatno!:)))

Нема коментара:

Постави коментар