понедељак, 23. јун 2014.

Reform Torta

Reform Torta

 torte
  • Kada sam htela da napišem nešto dobro za Reform tortu, nešto kao "uvod" zbunila sam se. Da li da pišem puno, malo, da li da filozofiram? Da li je ovo torta za koju vam treb aiskustvo ili je možete sa lakoćom napraviiti?
    Kako god, ali je torta koja je večna, ukusna i koja ne izlazi iz mode, i o da, svi je vole:)
    Za kore-treba dve kore znači dupla mera
    10 belanaca
    200g šećera
    200g oraha
    1 kašika brašna
    Priprema kore:
    10 belanca odvojiti od žumanaca,mikserom ih umutiti,dodati secer i mutiti. Potom dodati mlevene orahe i kašiku brašna. Sve lepo pomešati i izliti potom u pleh. Ja pleh obložim pek papirom.Pećoi oko 30 minuta na 180C.Pečenu koru istresti na tacnu posutu sa malo kristal secera,odvojiti papir i ostaviti da se hladi.
    Tako isto pripremiti i drugu koru , ispeći.
    Pa kada se kore ohlade prepoloviti ih tako da sada imate 4 kore.
    Priprema fila-krema
    Sama priprema će možda biti malo komplikovanija za one koji baš i nisu vešti u kuvanju krema sa žumancima, ali idemo polako...
    Za krem je potrebno:
    20 žumanaca
    300g šežera
    2 kesice vanil šećera
    150g čokolade za kuvanje
    375g margarina iliti 1,5 margarin
    Priprema krema:
    Žumanca dobro izmiksati sa šećerom i vanil šećerom pa potom staviti u sud za kuvanje na pari. Povremeno mešati i kuvati na laganoj vatri dok n epočne sve lepo da gusti-zgušnjava ali vodite računa da vam se ne zgusne previše ii da ne zagori.
    Dodati čokoladu. Kada se rastopi sve dobro izmiksati mikserom.
    Ostaviti da se ohladi.
    Margarin penasto umutiti i dodati kašiku po kašiku u ohladjen krem.
    Potom filujte kore.
    Važno je da ostavite deo krema da možete i tortu da obložite tj prekrijete.
Reforma Torta
Potrebno je:
  • 8 jaja
  • 16 supenih kašika šećera (cca 500gr)
  • 250gr mlevenih oraha
  • 250gr margarina
  • 250gr čokolade za kuvanje

  • Kore
    Umutiti 8 belanaca sa 8 kašika šećera da se napravi pena kao kad pravite šne. Na kraju dodati mlevene orahe (nežno promešati da smesa ne splasne-najbolje kulinarskom žicom) Na široki pleh staviti papir za pečenje. Može i da se podmaže s maslacem i pospe orasima ali je sa papirom za pečenje najsigurnije da se neće zalepiti. Peći na laganoj vatri oko sat vremena (prvo na 120 stepeni, a posle 15 min smanjiti na 100). Kad se sa strane uhvati korica i kada blago promeni boju, proveriti čačkalicom da li je gotovo (ako se smesa ne lepi onda je dobro). Izvaditi iz rerne i još toplu koru iseći na tri dela.


Fil
Na pari razmutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera. Na pari to znači staviti jednu manju šerpu u veću napunjenu vodom ili ima poseban lonac za mućenje na pari.Kad počne da se pravi penica, dodati margarin. U otopljeni margarin ubaciti čokoladu i mešati dok se masa ne ujednači. Fil se brzo pravi ali je važno neprestano mešati.

Ređati: kora – fil – kora – fil – kora – fil, ali ostavite dovoljno fila da na kraju pokrijete tortu sa svih strana.



Carska Čokoladna Torta




Potrebno je za jednu koru:
5 jaja
125g šećera
125g brašna
50g kakaa.
Ovo je mera za jednu koru.
Znači potrebne su dve kore.
Umutite smesu, i izlijte u četvrtast ili okrugli pleh.
Najbolje da ga obložite pek papirom.
Pečete u već pregrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta.
Za fil:
3 jajeta
75g šećera
150g margarina
150g čokolade
1 kašikica cimeta
75g šećera u prahu.
Priprema krema:
Mutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kada se zgusne,dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i umešati u ohlađenu smesu od čokoladeKašiku cimeta dodati u krem. Krem promešati da bi se svi sastojci sjedinili i potom premazivati kore. 
Za dekoraciju možete od gore staviti šlag, ili glazuru od čokolade, ali ja ipak preporučujem šlag kako ne bi bilo jako čokoladno.

Нема коментара:

Постави коментар