понедељак, 23. јун 2014.

Rokoko torta

Rokoko torta
Potreban materijal:
300g mlevenih oraha
250g maslaca
300g šećera
2 kašike mleka
1 kašika ruma
2 kašike brašna
8 jaja
2 kašike prezli
1 kesica vanilin šećera
160g čokolade za kuvanje
60g rendane čokolade za kuvanje
Rokoko torta
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca. Posebno umutiti belanca i skloniti sa strane. U drugi sud umutiti žumanca sa 8 kašika šećera, dodati masi od umućenih belanaca i lepo sjediniti. Dodati 60g rendane čokolade, brašno, 2 kašike mlevenih oraha i prezle. Sjediniti lagano, pa masu sipati u pleh dimenzija 28cm obložen papirom za pečenje i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 30 minuta. Najbolje je iglom proveriti da li je kora pečena. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, izvaditi iz pleha i podeliti na pola, kako bi se dobile dve kore. Umutiti posebno maslac sa ostatkom šećera. Popariti mlevene orahe vrelim mlekom i rumom, pa dodati umućenom maslacu. Promešati i dodati vanilin šećer i 100g na pari otopljenu čokoladu. Lepo sjediniti masu. Na tacnu za serviranje staviti prvu koru, pa premazati polovinom fila, preklopiti drugom korom i naneti ostatak fila. Voditi računa da fila bude da se torta premaže i sa strane. Ostaviti da se malo stegne u frižideru, a za to vreme rastopiti ostatak čokolade sa malo mleka i ulja, pa premazati preko fila. Ukrasiti mlevenim orasima. Pre sečenja, ostaviti da se dobro stegne u frižideru.

Boem torta

Boem torta
Potreban materijal:
kora
6 belanca
150g šećera
100g brašna
50g kakaoa
50g mlevenih badema
fil
6 žumanca
250g šećera
700ml mleka
50g brašna
1 kesica vanilin šećera
150g čokolade za kuvanje
250g maslaca
100g mlevenog plazma keksa
100g kokosovog brašna
oko 100ml pripremljene "bele kafe"
glazura
130g čokolade za kuvanje
3 kašike mleka
50g maslaca
30g šećera
Boem torta
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Okruglu tepsiju za pečenje obima 24cm obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200C. U umućena belanca dodati badem, kakao i brašno i izmešati lagano žicom za mućenje ili varjačom. Sipati masu u pleh i peći 25 minuta. Pečenu i ohlađenu koru preseći na pola, kako bi se dobile dve kore. U dubljoj posudi umutiti mikserom žumanca i šećer. Malo hladnog mleka ostaviti sa strane, ostatak staviti u šerpu, pa na ringlu i zagrejati do ključanja. U umućena žumanca dodati vanilin šećer, brašno i hladno mleko, pa razmutiti kako ne bi bilo grudvica, kao kada bi kuvali puding. Sipati masu u proključalo mleko na šporetu, smanjiti temperaturu i skuvati kašicu. Skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi (povremeno promešati), a zatim fil ostaviti da odstoji nekih dva sata u frižideru. Maslac umutiti penasto i sjediniti sa ohlađenim filom. Fil podeliti na dva dela, u jedan deo dodati mleveni keks, a u drugi deo kokosovo brašno. Prvu koru staviti na tacnu pa je poprskati pripremljenom belom kafom, preko staviti fil sa keksom, prekriti drugom korom, takođe je poprskati belom kafom, a zatim naneti i fil sa kokosom. Staviti malo da odstoji u frižideru pre nanošenja glazure. Za glazuru na vatri rastopiti sve potrebne sastojke i preliti tortu odozgo. Ukrasiti po želji. Pre sečenja ostaviti da odstoji u frižideru.
Ovim receptom bila sam gost na blogu "KOLAČI.biz". Hvala puno Nataši na pozivu, bila mi je čast naći se među njenim predivnim kolačima i tortama.

GAGA ●  ●

Нема коментара:

Постави коментар