среда, 18. јун 2014.

 {Video recept} Pita od čokolade



Ova čokoladna pita jedan mi je od najdražih kolača koje sam u posljednje vrijeme napravila. Tijesto je savršeno, rađeno po receptu Jamiea Olivera i odlično ide uz ovu finu čokoladnu kremu. Pripremila sam vam i video recept :)
Kremu sam radila s tamnom čokoladom, s obzirom da ovaj kolač počiva na čokoladi, a okus sam dodatno naglasila kakao prahom, malenom količinom narančine korice i, naravno, dodatkom soli. Pita se sastavlja sa ohlađenim pečenim tijestom i ohlađenom kuhanom kremom, stoga ju je dobro isplanirati malo unaprijed. Dobro je i da odstoji barem nekoliko sati u hladnjaku prije rezanja.


Tijesto je nježno, recept koristi šećer u prahu i savršen omjer brašna i maslaca - 2:1. Umjesto cijelih jaja koristi žutanjke, što ga čini još podatnijim. Sastojci koje koristite za izradu tijesta neka budu hladni i nastojite što kraće rukovati tijestom (tek toliko da ga zamijesite, tj. formirate kompaktnu smjesu). U protivnom će nakon pečenja biti suviše žilavo.

Krema je klasična kuhana, no obogaćena žutanjcima. Zbog toga je malo osjetljivija za izradu - potrebno ju je konstantno miješati i paziti da se jaja ne skuhaju, da ne koaguliraju, kako bi ostala glatka i svilenkasta (uvijek ju možete dodatno procijediti kroz cjedilo). Kuhana krema sa žutanjcima za mene je doista mnogo ukusniji doživljaj od obične kuhane kreme koja koristi tek mlijeko i brašno.


U nastavku vam donosim video recept pripreme te točnu količinu sastojaka. Video je snimljen kamerom Canon Legria Mini o kojoj više možete pročitati na canon.hr.



Tijesto
  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • korica 1/2 limuna
  • 1-2 žlice hladnog mlijeka
Krema
  • 90 g tamne čokolade
  • 25 g kakaa
  • 125 g šećera
  • 2 i 1/2 žlice škrobnog brašna (gustina)
  • dobar prstohvat soli
  • na vrh žličice sitno naribane narančine korice
  • 400 ml mlijeka
  • 80 ml slatkog vrhnja 
  • 3 žumanjka
  • 14 g maslaca sobne temperature
Za ukrašavanje
  • tučeno slatko vrhnje
  • nasjeckana čokolada
1. Najprije skuhajte kremu. Pjenjačom izmješajte kakao, šećer, sol i škrobno brašno. Tomu dodajte 80 ml mlijeka i žumanjke, umutite pjenjačom. Ostatak mlijeka pomiješajte sa slatkim vrhnjem i ugrijte do vrenja. Dodajte smjesu kakaa i žumanjaka i kuhajte na laganoj vatri, miješajući konstantno pjenjačom. Nakon otprilike 7 minuta krema će se zgusnuti. Uklonite ju s vatre pa u vruću kremu umiješajte čokoladu, maslac i narančinu koricu. Kad su se svi sastojci sjedinili u kompaktnu smjesu, površinu pokrijte prozirnom ljepljivom folijom i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
2. Za to vrijeme zamijesite tijesto. Maslac kremasto izmiksajte sa šećerom u prahu i prstohvatom soli. Dodajte sitno naribanu limunovu koricu, žumanjke, mlijeko. Dodajte brašno i zamijesite tijesto, kratko, dok se sastojci ne sjedine. Zamotajte ga u foliju i pospremite u hladnjak na jedan sat.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj površini u krug i valjkom prenesite u kalup za pite promjera 28 ili 30 cm. Utisnite dno i rubove tijesta, višak tijesta odrežite. Ispikajte ga vilicom. Pećnicu prethodno ugrijte na 180 C. Tijesto pecite 20 minuta pa pustite da se ohladi.
4. U ohlađeno tijesto ravnomjerno rasporedite ohlađenu kremu. Na kraju ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i naribanom / nasjeckanom čokoladom.
5. Pitu pospremite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
https://www.youtube.com/watch?v=d6Wvhlw8g0s

Нема коментара:

Постави коментар