среда, 18. јун 2014.

cheesecake

 Torta od sira i jagoda



Sad je dobro vrijeme za jagode. Sad su jagode okej.
Ovo je jedna od onih torti / kolača za koje vam ne treba pećnica i zaista je brzo gotova. Krema odstupa od klasične kreme za cheesecake, ali osnova joj je svježi sir. Ne morate se strogo držati ideje kako je za kolač od sira potreban isključivo krem sir. Sasvim dobro funkcionira i običan svježi sir, samo ga prije uporabe procijedite kako biste uklonili višak vode. Osim svježeg sira, možete koristiti krem sir, čak i sirni ili mliječni namaz – sve su varijante jednako ukusne. Sir sam obogatila tučenim vrhnjem za šlag koji je kremi dao prozračnost i učinio ju pjenastom i laganom. Ukoliko koristite biljno vrhnje, neće vam trebati želatina. Ukoriko koristite kravlje vrhnje savjetujem da kremi dodate jednu vrećicu želatine u prahu (koju pripremite prema uputama na vrećici) kako bi se bolje stisnula i ljepše držala. Omjer sira i vrhnja za šlag uvijek treba biti u korist sira, ne želimo da nam se izgubi taj karakter i dojam sirnog kolača. Također, šlag ne može predugo stajati i krema koja sadrži puno šlaga nakon dva dana u hladnjaku izgleda grudasto i neugledno. Kremu sam obogatila s vrlo malo limunove korice i dobrom dozom vanilije.



Podloga
250 g keksa
125 g maslaca
2 žlice šećera
Krema od sira
500 g svježeg sira
250 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
½ žličice sitno naribane limunove korice
1 žlica arome vanilije
Žele od jagoda
500 g svježih jagoda
1 vrećica crvenog preljeva za torte
Sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem. Utisnite smjesu prstima u kalup za torte, s pomičnim obručem, promjera 24 cm i pospremite u hladnjak dok pripremate kremu.
Svježi sir ocijedite i izmiksajte sa šećerom u prahu, limunovom koricom i aromom vanilije. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag pa izmiksajte sa kremom od sira. Kremu premažite ravnomjerno po podlozi od keksa.

Jagode operite i prerežite na pola. Preljev za torte zagrijte prema uputi na vrećici i vrućeg ravnomjerno prelijte preko jagoda, počevši od sredine. Kad se malo prohladi i stegne, pospremite u hladnjak i ostavite da odstoji 2-3 sata prije rezanja.

Нема коментара:

Постави коментар