среда, 18. јун 2014.

by Nina


Sladoled kolač


Sladoled kolač
Potrebno:
4 jaja
230 g šećera
200 g brašna
4 žlice vode
ribana limunova korica
4 žlice pekemeza od marelice
4 bjelanjka
120 g šećera
sok od limuna
Priprema:
  • odvojite bjelanjke od žutanjaka
  • bjelanjke istucite u čvrst snijeg
  • žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom
  • nastavite miješati i dodajte žlicu po žlicu vode i naribanu koricu limuna
  • na kraju pažljivo naizmjence umiješajte brašno i snijeg od bjelanjaka
  • napravljenu smjesu stavite u lim dimenzija 35 x 20 cm
  • pecite na 180°C oko 20 minuta (provjerite čačkalicom)
  • ohlađeni biskvit premažite sa pekmezom
  • od bjelanjaka istucite snijeg
  • dodajte šećer i limunov sok
  • sijegom premažite kolač
  • sve još kratko zapecite dok porumeni
Sladoled kolač


Mramorni kolač


Mramorni kolač
Potrebno:
100 g margarina
200 g šećera
250 g brašna
3 jaja
60 g čokolade
150 ml mlijeka
korica od limuna
pola praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
  • odvojite bjelanjke od žumanjaka
  • od bjelanjaka istucite čvrst snijeg
  • margarin pjenasto izmiješajte sa šećerom
  • dodajte žumanjke i još miješajte da smjesa postane čvrsta
  • dodajte ribanu limunovu koricu
  • brašno pomiješajte sa praškom za pecivo
  • u smjesu naizmjence dodajte mlijeko i brašno
  • na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
  • smjesu podijelite na dva dijela
  • u jedan dio umiješajte naribanu ili na pari otopljenu čokoladu
  • lim za pečenje obložite papirom ili namastite
  • smjesu žlicom naizmjence stavljajte u lim
  • kad svu smjesu stavite u lim lagano vilicom povlačite da smjesa postane mramorna (ne pretjerano da se previše ne izmiješa)
  • pecite na 180°C oko 25 minuta ili duže ovisi o debljini tijesta (probajte čačkalicom)
  • hladni kolač posipajte sa šećerom u prahu i režite na kocke.
  • Češki kolač


    Potrebno:
    Za biskvit:
    5 jaja
    250 g šećera
    200 g brašna
    1 žlica vode
    2 žlice kakaa
    Za kremu:
    150 g šećera
    5 žutanjaka
    60 g brašna
    500 ml mlijeka
    200 g maslaca
    100 g šećera u prahu
    Za pjenu:
    5 bjelanjaka
    250 g šećera
    sok od pola limuna
    Priprema:
    • od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg
    • polako dodati šećer, vodu i još malo tuči
    • zatim dodavati brašno i jedan po jedan žutanjak
    • na kraju umiješati kakao
    • protvan 35×20 cm (može i nešto veći) obložiti papirom za pećenje i u njega izlijati napravljenu smjesu za biskvit
    • staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C i peći oko 40 minuta
    • za kremu izmiješati šećer, žutanjke, brašno i malo mlijeka
    • ostatak mlijeka zakuhati i u njega umiješati pripremljenu smjesu od žutanjaka
    • kuhati dok se ne zgusne te ju ostaviti da se ohladi
    • maslac pjenasto izraditi, dodati šećer te još malo miksati, potom u maslac dodavati ohlađenu kremu žlicu po žlicu i sve dobro izmiješati
    • kremu premazati preko biskvita
    • bjelanjke istuči i dodati šećer
    • tuči na pari najmanje 10 minuta dok ne nastane glatka gusta smjesa
    • u pjenu umiješati limunov sok i još toplu pjenu premazati preko kreme
    • kolač rezati tek dok se dobro rashladi

Нема коментара:

Постави коментар