субота, 28. јун 2014.

krema....

                   Krema od naranče


Sastojci

  •   3 jaja
  •   60 gr brašna
  •   200 gr. šećera
  •   3 naranče
  •   liker od naranče

Priprema

  1. 1
    Umutite pjenasto žumanjke sa šećerom,dodajte sok od naranči,brašno i kuhajte dok se ne zgusne.U hladno umiješajte malo likera i snijeg od bjelanjaka.Služi se rashlađeno.

      Slastičarska krema s bijelom čokoladom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Stavite mlijeko u manji lonac.
    Dodajte mu sastrugane sjemenke vanilije i praznu mahunu. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne zakuha.
    Maknite s vatre, poklopite i ostavite da miruje pola sata.
  2. 2
    Bijelu čokoladu nasjeckajte i istopite u mikrovalnoj ili na pari.
  3. 3
    Stavite u zdjelu žumanjke i šećer i dobro izmiješajte ručnom pjenjačom.
    Umiješajte brašno.
    Ulijte u tankom mlazu sad već mlačno mlijeko iz kojeg ste izvadili mahunu vanilije - dok sipate mlijeko istovremeno miješajte žumanjke pjenjačom.
  4. 4
    Vratite sve u lonac i na sasvim laganoj vatri kuhajte neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne.
    Maknite s vatre i umiješajte otopljenu bijelu čokoladu. Izmiješajte dobro pjenjačom da se sjedine.
    Istresite smjesu odmah u široku zdjelu i pokrijte prozirnom folijom tako da folija prione na površinu kreme (na ovaj način se neće stvoriti kožica na površini).
    Kremu ohladite i spremite u hladnjak do upotrebe.
  5. 5
    Kremu možete upotrijebiti ovako kako je pripremljena ili je "razblažiti" umućenim slatkim vrhnjem - ja dodam otprilike 150-200 ml vrhnja umućenom u čvrst šlag.
  6. 6
    Čuvanje: Ovako pripremljena krema može stajati u hladnjaku najviše 4 dana, u hermetički zatvorenoj posudi ili pokrivena prozirnom folijom.

          Tajna Francuskih majstora kuhinje -’‘KREM FREŠ’‘

CRÈME FRAÎCHE je rođak kiseloj pavlaci i koristi se kao dodatak u kuvanju slanih jela i kolača. Odličan je uz sveže voće i kao prilog uz kolače a JEDNOSTAVNO MOŽE DA SE NAPRAVI KOD KUĆE!

Sastojci

  • Mera za sve je šolja od 2.5 dl

  •  1 šolja neutralne pavlake (tečnog krema oko 15% masnoće)
  •  2 kašike tečnog jogurta

Priprema

  1. 1
    Umutiti šolju krema (neutralne pavlake) sa 2 kašike tečnog jogurta. Dobro zatvoriti i držati na sobnoj temperaturi 8 do 12 sati ili duže, dok se ne zgusne.
    Ja koristim slatko vrhnje od 35 % i tečni jogurt od 3% masnoće.
  2. 2
    Samo malo se ulupa žicom, da se sjedine krem i jogurt. U slučaju da vam se više sviđa kad je još gušći (kad se umuti rukom i žicom bude gušći od neutralne pavlake) može da se umuti mikserom pre nego što se ostavi u frižider.
  3. 3
    Staviti u frižider i koristiti za supe i sosove. Dodaje poseban ukus jelima i kada se umeša u vrijuću smešu, neće se zgrudvati. To je razlog zašto se u kuvanju koristi više nego kisela pavlaka.
    Može da stoji u frižideru od 7 do 10 dana.
  4. 4
    Poslužiti takođe uz voće ili voćne kolače.

Posluživanje

Krem freš može da se napravi i sa punomasnim mlekom (oko 4 % masnoće, umesto slatkog vrhnja od 35%), ali onda će se zgrudvati kad se kuva. Varijanta sa manje masti je pogodna samo kada se neće kuvati, na primer uz voće.
Isprobano:
Pomoravka http://www.coolinarika.com/slika/376039
Sneky-36
http://www.coolinarika.com/slika/386326

           Original krema za krempite

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
  2. 2
    To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
  3. 3
    Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
  4. 4
    Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
  5. 5 krempita
  6. 6
    Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
  7. 7
    Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.

Posluživanje

Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…

Нема коментара:

Постави коментар