уторак, 3. јун 2014.

jagodeee...1

Brzi desert u čaši
Sastojci: 500 g jagoda, 4 kašike šećera u prahu, 1 limun, 200 ml slatke pavlake, 200 ml jogurta, 200 ml mleka

Priprema:

Jagode oprati, skinuti im peteljke, prosušiti i polovinu naseckati. Drugu polovinu izblendirati sa dve kašike limunovog soka, malo narendane limunove kore i 4 kašike šećera u prahu.
Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Dodati jogurt, mleko, sok od pola limuna i sve kratko mutiti mikserom da se masa sjedini.
U čašu sipati seckane jagode, zatim šlag i odgore preliti sa prelivom od blendiranih jagoda. Pre služenja desert staviti u frižider da se dobro ohladi.


Čokoladni kolač sa jagodama



Sastojci: 200 g omekšalog maslaca, 200 g šećera, 2 jaja, 50 g istopljene čokolade za kuvanje, 3 kašike kisele pavlake, 60 ml jogurta, 1 kesica pudinga od čokolade (u prahu), 3 kašičice čokolade u prahu, prstohvat soli, 1 kesica praška za pecivo, 240 g brašna, 300 g seckanih jagoda

Priprema:

Umutiti maslac i šećer, pa postepeno dodavati jedno po jedno jaje i istopljenu čokoladu. Sve fino umutiti. Pomešati kiselu pavlaku i jogurt, posebno prosejati puding od čokolade. Čokoladu u prahu, prstohvat soli, prašak za pecivo i brašno pomešati sa prahom od pudinga.




 U masu sa jajima naizmenično dodavati  mešavinu jogurta i pavlake i mešavinu sa brašnom dok se ne upotrebe svi sastojci. Zagrejati rernu na 180 C, pleh dimenzija 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje. U pripremljen pleh sipati pola mase, poređati seckane jagode, preliti drugom polovinom mase i poravnati.

Peći oko 30 minuta (proveriti čačkalicom da li je gotovo). Pečeni kolač ukrasiti seckanim jagodama i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!:)


 Penasti sladoled od jagoda



Posle male pauze stiže jedna zaista lagana i brza poslastica za tople letnje dane. Recept je zapravo varijacija popularnog sladoleda sa jogurtom uz dodatak slatke pavlake koji mu daje posebnu mekoću i penastu teksturu. Najlepše u svemu tome je što ovaj sladoled možete praviti tokom celog leta i kombinovati sa svim vrstama voća.

Sastojci: 200 g jagoda, 2 dl gustog jogurta, 150-200 g šećera, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Jagode operite i skinite peteljke, zatim ih izmiksajte u fini pire ili izgnječite viljuškom (lepo je kad ostanu i komadići voća). Dodajte šećer po ukusu, jednu punu šolju otprilike, ali najbolje da prvo stavite manje a zatim dodate još šećera ako želite. Dodajte i čašu gustog jogurta (ili kisele pavlake ako više volite) i sve fino izmešajte.

Na kraju, umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i sjednite sa pasiranim voćem. Prebacite u odgovarajuću posudu i stavite da se sve fino rashladi i stegne. Ne morate čekati da se potpuno stegne, možete poslužiti i kao rashlađenu kremu.:)


Sada je prava sezona jagoda i zato još par linkova za inspiraciju.:)


1. Slatki doručak sa jagodama i pahuljicama (recept iz majskog broja MEZZE)
2. Ružice sa jagodama
3. Tamarina šarlota sa jogurtom i jagodama
4. Korpice sa jagodama
5. Pekmez od jagoda

Нема коментара:

Постави коментар