jogurt pita
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 4 - 5 jaja
- 1/2 l jogurta
- 125 gr maslaca/margarina
- 3 kasike ulja
- 1 prasak za pecivo
- 1 kasicica soli
- malo susama
Priprema
-
1
Ukljucite rernu na 180 stepeni. Umutiti jaja mikserom kao za tortu, dodati jogurt,
rastopljeni maslac/margarin, ulje, so, prasak za pecivo i natapati kore u tu smesu, tako
sto svaku koru zguzvate u ruci kao krpu, potopite je sa svih strana u smesu, ne
pritiskajuci ocedite visak i redjate u krug u podmazanu serpu sve dok ne potrosite kore.
-
2
Posipite susamom i pecite oko 40 minuta.
REFORMA
Sastojci
Priprema
-
1
Umutite 6 belanaca i dodajte im 160 gr kristal secera, mutite dok se secer ne istopi,
dodajte 16o gr mlevenih oraha i lagano sjedinite. Ja ovo pecem u plehu od rerne, na
pek papiru (ili lepo margarinom podmazite pleh), na 180 stepeni oko 15 - 20 min (kad
mislite da je pecena probodite viljuskom koru i ako je suva vadite koru iz rerne). Dok se
prva kora pekla, umutite to isto za drugu koru, prvu koru izvadite iz pleha, sipajte
smesu za drugu koru i pecite je. Pokrite koru krpom dok se pece druga kora a kasnije i
drugu, da se ne suse.
-
2
Cim ste stavili drugu koru da se pece, stavite jednu manju serpu sa 12 zumanaca ( u
koju ste stavljali sva zumanca kad ste odvajali belanca za kore ) u vecu serpu sa vodom
do pola na ringlu, da provri ta voda, smanjite temperaturu ali da kljuca i dalje voda,
umutite zumanca sa secerom mikserom da postane penasto, sipajte u to pola soljice
vode i nalomite cokoladu i sve stavite nad serpom sa vodom sto kljuca, kuvajte muteci
mikserom 10 - 15 min da pocnu tragovi od zica da se vide ali se isto pazi da se ne
prekuva, jer posle bude pretvrd fil, otprilike stanite kad ima neku lepu gustinu, maslac i
cokolada posle odrade svoje.
-
3
Umutite maslac - margarin mikserom penasto i kad je krem prohladjen sjedinite s njim.
-
4
Kore presecite uzduz i filujte ih, znaci dobijete 4 kore, ja na kraju preko fila pospem
krupno mlevenim orasima a mozete da zavrsite i slagom ili kako vec volite, meni je
ovako bas to sto treba ova torta da bude.
-
5
Nemojte je stavljati u frizider jer ce se stegnuti previse, drzite je negde pokrivenu da
kore lepo upiju fil.
-
6
Ovo je najopsirniji recept za najjednostavniju tortu, to je zbog onih koji bi je pravili a
nisu do sad, mada za vecinu dama ovde ovo je sve poznato, detaljisanje je samo u svrhu
pomoci manje iskusnima.
Oblanda od smokvi
Sastojci
- 250 gr secera
- 250 gr mlevenih smokvi
- 250 gr seckanih oraha
- 1 veliki list oblande
Priprema
-
1
Secer i vodu, oko 1,5 dl, staviti u serpu i kad provri spinovati oko 3 minuta.
-
2
U to umesati smokve i orahe seckane po duzini, dobro promesati i vruce premazati
preko lista male oblande (ja sam presekla veliki list na pola) ravnomerno rasporediti i
poklopiti drugim listom. Ne treba pritiskati nicim, samo sacekati da se stegne.
Projara
Sastojci
Priprema
-
1
Prvo ukljucite rernu na 180 stepeni i podmazite pleh, jer se ovo zacas umuti. Mikserom
malo umutite jaja, dodajte sve ostalo i umutite da se sjedini, dodajte sir kakav imate i
koliko hocete i njega izmutite i isipajte sve u pleh. Pecite oko pola sata. Sacekajte malo
da se prohladi pa onda secite, da dobijete lepe kocke.
Kinder Pingui
Sastojci
BISKVIT:
- 5 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- 5 žlica šećera
- 5 žlica tople vode
- 5 žlica brašna
- 1,5 žlicu kakaa
- 1/2 praška za pecivo
KREMA:
- 1/2l slatkog vrhnja
- * 1 želatinu otopiti u 1/2dcl mlijeka
ČOKOLADA:
- 20dkg čokolade za kuhanje
- * malo tople vode i ulja (rastopiti na pari)
Priprema
-
1
BISKVIT: Sve izmiksati i staviti peći na 180c.Ohlađeni biskvit prerezati na pola.
-
2
KREMA: Izmiksati slatko vrhnje i želatinu.Dodati rastopljenu čokoladu.
-
3
POSTUPAK SLAGANJA:*prva kora
*pola kreme
*čokoladna glazura (ohlađena)
*ostatak kreme
*druga kora
*za kraj preliti ostatkom čokoladne glazure
Socna rum torta
Sastojci
Za preliv:
-
2 dl
zasladjene kafe
-
0.5 dl
ruma
- 2 dl zasladjene kafe
- 0.5 dl ruma
Priprema
-
1
Skuvajte krompir ( jedan veci je otprilike 250 gr, kad ga ispasirate, izmerite tacno ).
Ohladite ga.
-
2
Dobro umutite 4 zumanca sa 200gr secera.
-
3
Pomesajte sve sastojke, dodajuci i umucena 4 belanca.
-
4
Peci u podmazanom plehu (najbolje je u kalupu sa obrucem, mada nase babe to nisu
imale, znaci, moze u bilo kom plehu ili serpi, moj kalup je 24cm) u zagrejanoj rerni, na
180 stepeni, malo manje od pola sata, kolac ne sme da se presusi!
-
5
Dok se torta pece, skuvati kafu, ja sam u 2dl vode skuvala Nes kafu i 2 kasicice secera i
pomesala sa 0,5dl ruma. Time se prelije jos topla torta i ostavi tako da upije.
-
6
Odozgo preliti cokoladnom glazurom i uzivati!
-
1
Skuvajte krompir ( jedan veci je otprilike 250 gr, kad ga ispasirate, izmerite tacno ).
Ohladite ga.
-
2
Dobro umutite 4 zumanca sa 200gr secera.
-
3
Pomesajte sve sastojke, dodajuci i umucena 4 belanca.
-
4
Peci u podmazanom plehu (najbolje je u kalupu sa obrucem, mada nase babe to nisu
imale, znaci, moze u bilo kom plehu ili serpi, moj kalup je 24cm) u zagrejanoj rerni, na
180 stepeni, malo manje od pola sata, kolac ne sme da se presusi!
-
5
Dok se torta pece, skuvati kafu, ja sam u 2dl vode skuvala Nes kafu i 2 kasicice secera i
pomesala sa 0,5dl ruma. Time se prelije jos topla torta i ostavi tako da upije.
-
6
Odozgo preliti cokoladnom glazurom i uzivati!
Pikantne cufte
Sastojci
Priprema
-
1
Od sastojaka za cufte zamestiti smesu i oblikovati cufte pljosnatog oblika.
-
2
Uvaljati ih u brasno i jaje i prziti na vrucem ulju.
-
3
Stavljati ih u vatrostalnu posudu a u ulje u kome su se przile dodati brasno i tu zaprsku sipati na cufte, naliti paradajzom i vodom da se cufte preliju skroz, dodati suve paprike, poklopiti i staviti u rernu, tad je ukljuciti na 180 stepeni i kuvati ih dok sos ne uvrije taman do cufti, da ne zagore odozgo, otklopiti pazljivo ( poklopljene serpe i cinije u r
- rerni su opasne zbog pare ) i zapeci jos malo.
Prizrenska baklava
Sastojci
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora
- 3 jaja
- 1 solja secera
- 1 kiselo mleko
- 1/2 solje ulja
- 1 prasak za pecivo
Za preliv:
- 3 jogurtske case vode
- 3 jogurtske case secera
- malo vanile
- malo limunovog ili pomorandzinog soka
Priprema
-
1
Umutite cela jaja sa jogurtskom casom secera penasto, dodajte ostale sastojke i u podmazanom
plehu redjajte red kora, red fila, kad stavite zadnju koru isecite baklavu u trouglove i tad
je premazite i pecite je na 200 stepeni 15-20 min.
-
2
Secer i voda sa vanilom i limunovim ili pomorandzinim sokom neka vriju 15 minuta i prelijte kolac.
Posluživanje
Tepsija ili pleh, cetvrtasti ili okrugli, neka budu manjih dimenzija nego kore, da biste ih guzvali kad ih redjate, lepsa je pita kad se tako radi.
Mozete je seci i u trouglove i u kocke.
Za manje plehove, od cele mere, dovoljne su dve case secera i vode, sipati polako i postepeno serbet da ne bi kipeo, a pita vec upije sve kasnije.
- erni su opasne zbog pare ) i zapeci jos malo.
Slana torta od sira
Sastojci
Za koru:
- 300 gr starog, prepecenog i samlevenog hleba
- 200 gr maslaca/margarina
- 1 - 2 dl jogurta
- malo ljute aleve paprike
Za fil od sira:
- 500 gr sira
- 500 ml jogurta
- 100 gr preprzenog susama
- po zelji beli luk
- po zelji kisela pavlaka
- 1 kesica zelatina
Za dekoraciju:
- po zelji kisela pavlaka
- po zelji sunka
- po zelji paradajz
- po zelji kackavalj
Priprema
-
1
Stari hleb prepecite, ja sam u tosteru, pa sameljite, dodajte otopljeni
maslac/margarin, promesajte i dodajte jogurta onoliko koliko cvrstu hocete koricu.
Treba da bude malo mrvicasto, da lepo utapkate prstima smesu u kalup. Alevu papriku
stavite ljutu ili neljutu, kako volite.
-
2
Sir i pavlaku, a moze i bez nje, promesajte sa jogurtom, prepecite na suvom tiganju
susam i dodajte tome, a zelatin spremite po uputstvu sa kesice, ja sam imala onaj sto
se potopi sa 5 kasika hladne vode i ostavi 5 minuta pa se pomesa sa toplim jogurtom jer
ne sme da se on zagreva. Sve promesajte mikserom, izlijte preko kore i stavite u
frizider.
-
3
Kad se stegne, a brzo se steze, skinite obruc sa kalupa, vrucim nozem izrezite parcice
zeljene debljine, stavite na pocetak svakog parceta pavlaku pomocu sprica za tolumbe,
i sunku i paradajz kako vam radi masta u tom trenutku :-)
Нема коментара:
Постави коментар