Vrhunski užitak
Sastojci
6 zumanjaka
250 g secera
3 kasike vode
1 soljica za kafu ulja
100 g brasna
2 kasike gustina
1 prasak za pecivo
2 kasike kakaa
6 bjelanjaka snijeg
5 dl crne skuhane kafe
2 kasike brasna
2 dl mlijeka
4 zumanjka
4 kasike secera
1 vanilin secer
250 g margarina
4 bjelanjka
250 g secera
1/2 solje vode
100 g cokolade
1/2 soljice ulja
Priprema
KORE:
umutiti 6 bjelanjaka u cvrst snijeg. posebno umutiti 6 zutanjaka sa 250 g secera. dodati 3 kasike vode, 1 soljicu ulja, 100 g brasna, 2 kasike gustina, 1 prasak za pecivo, 2 kasike kakaa. dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. peci na 200'c dok ne porumeni. pecen kolac uzduzno prerezati i kore namociti sa 5 dl crne kafe. mogu se ispeci i dvije kore posebno.
KREMA:
skuhati 2 kasike brasna, 2 dl mlijeka. 4 zumanjka, 4 kasike secera i 1 vanilin secer.kuhati dok se ne zgusne par minuta. skinuti sa peci i povremeno promijesati. u hladnu filu dodati 250 g margarina. dobro umutiti.
BIJELA GLAZURA:
umutiti cvrst snijeg od 4 bjelanjka. u malo vode toliko da pokrije secer skuhati secer da se otopi i zatim vruce sipati u snijeg stalno miksajuci.
COKOLADNA GLAZURA:
100 g cokolade otopiti sa 1/2 soljice ulja.
REDOSLJED:
vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao klac. natopiti polovinom kahane kafe i premazati kremom na nju poloziti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kasikom) odozgo ide bijela glazura. staviti u frizider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti cokoladnu glazuru.
Snježna kraljica
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- pola kašike sirćeta
Krem:
- 500ml mleka
- 6 žumanaca
- puding od čokolade
- 2 kašike brašna
- 100gr čokolade
Još: 100gr šlaga
Priprema:
Ulupati belanca pa dodavati kašiku po kašiku šećera, pa ulupati jak šne. Na kraju dodati sirće pa sve ulupati dobro.
Ugreati rernu na 150 stepeni pa staviti u manju tepsiju pek papir pa istresti smesu, poravnati kašikom i sušiti koru sat vremena. Izvaditi pa ohladiti.
Uzeti malo mleka pa razmutiti puding, žumanca, brašno i šećer pa ostatak mleka staviti da provri i zakuvati smesu. ostaviti da se skroz ohladi.
Ulupati šlag pa pola dodati u ohladjen krem i izmiksirati a sa ostatkom šlaga dekorisati tortu.
Bingo kocke
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- pola kašike sirćeta
- 500ml mleka
- 6 žumanaca
- puding od čokolade
- 2 kašike brašna
- 100gr čokolade
Priprema:
Ulupati belanca pa dodavati kašiku po kašiku šećera, pa ulupati jak šne. Na kraju dodati sirće pa sve ulupati dobro.
Ugreati rernu na 150 stepeni pa staviti u manju tepsiju pek papir pa istresti smesu, poravnati kašikom i sušiti koru sat vremena. Izvaditi pa ohladiti.
Uzeti malo mleka pa razmutiti puding, žumanca, brašno i šećer pa ostatak mleka staviti da provri i zakuvati smesu. ostaviti da se skroz ohladi.
Ulupati šlag pa pola dodati u ohladjen krem i izmiksirati a sa ostatkom šlaga dekorisati tortu.
Bingo kocke
Sastojci za biskvit:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 5 žlica brašna
- 3 žlice ulja
- 10 žlica krupnije mljevenih oraha
- 1 žlica kakaa
- 1 prašak prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 1,5 l mlijeka
- 250 gr šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 4 žlice gustina
- 250 gr margarina
Dodatni sastojci:
- 150 gr mljevenog keksa
- 150 gr otopljene čokolade
- 0,5 l šlaga
- čaša fante
- jaffa keks
- petit keks
Priprema:
Od navedenih sastojaka pripremiti tijesto za biskvit, ispeći i ohladiti. Za pripremu kreme skuhati puding i gustin u mlijeku i šećeru. Kada se ohladi dodati margarin i kremu podijeliti u 3 dijela. U prvi dio dodati mljeveni keks, u drugi čokoladu, a treći dio ostaviti žut. Kolač slagati: biskvit poprskan s fantom, krema sa keksom, jaffa keks namočen u mlijeko, krema od čokolade, petit keks namočen u fantu, žuta krema i šlag.
Pita od jagoda
Sastojci za biskvit:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 5 žlica brašna
- 3 žlice ulja
- 10 žlica krupnije mljevenih oraha
- 1 žlica kakaa
- 1 prašak prašak za pecivo
- 1,5 l mlijeka
- 250 gr šećera
- 4 pudinga od vanilije
- 4 žlice gustina
- 250 gr margarina
- 150 gr mljevenog keksa
- 150 gr otopljene čokolade
- 0,5 l šlaga
- čaša fante
- jaffa keks
- petit keks
Priprema:
Od navedenih sastojaka pripremiti tijesto za biskvit, ispeći i ohladiti. Za pripremu kreme skuhati puding i gustin u mlijeku i šećeru. Kada se ohladi dodati margarin i kremu podijeliti u 3 dijela. U prvi dio dodati mljeveni keks, u drugi čokoladu, a treći dio ostaviti žut. Kolač slagati: biskvit poprskan s fantom, krema sa keksom, jaffa keks namočen u mlijeko, krema od čokolade, petit keks namočen u fantu, žuta krema i šlag.
Pita od jagoda
Sastojci
- 4 jaja
- 15 dag maslaca
- 30 dag šećera
- 30 dag brašna
- 50 dag jagoda
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja
- 15 dag maslaca
- 30 dag šećera
- 30 dag brašna
- 50 dag jagoda
- 1 prašak za pecivo
Postupak rada
- 1. Pjenasto izmješajte maslac, 4 žutanjka i oko 7 dag šećera te dodajte brašno s praškom za pecivo.
- 2. U namazani lim stavite smjesu te pecite u pećnici na 190˙C oko 30tak minuta.
- 3. Pečeni kolač premažite sa 50 dag jagoda.
- 4. Istucite snijeg od 4 bjelanjka s oko 25 dag šećera ( može i manje) te prelijte po jagodama.
- 5. Pecite na smanjenoj temperaturi dok ne porumeni ( otprilike 15 minuta).
Kolac sa jagodama
- 1. Pjenasto izmješajte maslac, 4 žutanjka i oko 7 dag šećera te dodajte brašno s praškom za pecivo.
- 2. U namazani lim stavite smjesu te pecite u pećnici na 190˙C oko 30tak minuta.
- 3. Pečeni kolač premažite sa 50 dag jagoda.
- 4. Istucite snijeg od 4 bjelanjka s oko 25 dag šećera ( može i manje) te prelijte po jagodama.
- 5. Pecite na smanjenoj temperaturi dok ne porumeni ( otprilike 15 minuta).
Sastojci
Keks:
4 jaja
9 kashika secera
4 kashike vrele vode
9 kashika brasna
1 pecivo
1 vanila
Preliv:
10 kashika vode
5 kashika secera
1 vanila
1 FIL:
600ml mleka
7 kashika gustina
7 kashika secera
100g margarina
2 FIL:
600ml gazoze sa ukusom krushkovca
7 kashika gustina
Slag:
2 slag pene
200ml kisele vode
300-400g jagode
Zelatin:
2 kesice zelatin
200ml vode
4 kashike secera
malo crvene prehrambene boje ako zelimo da obojimo zelatina
Priprema
Dobro umutiti mikserom jaja sa secerom, vanilom, dodati vrele vode i na kraju pomesano brasno sa pecivom. Promesati kasikom i sipati u namascenu tavu br32. Pecemo 30min na 200 stepeni.
Prokuvati 10 kashika vode, 5 kashika secera, jedna vanila i ovim preliti ispecen keks.
Skuvati krem od mleka, gustina, secera i margarina. Ovim vrucim kremom preliti kolac.
Skuvati drugi krem od gustina i soka gazoze sa ukusonom kruskovca, ili neki drugi sok po vashoj zelji. Ovim vrucim kremom preko prvog prohladzenog krema.
Dok se kolac ohladi, umutiti slag sa kiselom vodom i naneni na kolac.
Jagode presecemo na krugove i rasporedimo preko slaga.
Kesice zelatina sipati u hladnoj vodu sa 4 kashike secera, promesati da se malo rastvori, staviti na ringli i celo vreme mesati kashikom dok se ne ugrije, do kljucanja. Zatim ostaviti zelatin da se prohladi (ne previse) i sipati preko jagoda.
Čoko koko kolač
Sastojci
Korica:
4 belanca
6 kašika šećera
6 kašika kokosa
2 kašike brašna
Korica 2:
4 belanca
6 kašika šećera
6 kašika kokosa
2 kašike brašna
50g otopljene čokolade
malo mleka za prelivanje obe korice
Fil:
8 žumanaca
6 kašika šećera
1 puding od vanile ili čokolade
2 kašike gustina (ili oštrog brašna)
7 dcl mleka
250g margarina
100g mlečne čokolade
šlag ili slatka pavlaka po želji
Priprema
Korice:
Umutiti belanca, pa postepeno dodavati šećer.
Zatim dodati kokos i brašno, a u drugu koricu i otopljenu čokoladu.
Peći na 180°C
Pečene korice malo preliti mlekom, ili po želji.
Fil:
Umutiti žumanca sa šećerom, a puding i gustin razmutiti u malo mleka, a ostatak od 7dcl mleka staviti da se kuva.
Zakuvati puding i žumanca u povrelom mleku.
Ohladjen fil umutiti sa umućenim margarinom, pa u fil dodati otopljenu čokoladu
Filovati:
Bela kora - fil - crna kora- fil - šlag
Možete je seći i kao tortu i kao kolač - po želji
Kakao kolač sa vanila kremom
U nedostatku ideje sta napraviti za kao nedeljni kolač napravila sam ovaj kakao kolač – pitu sa vanila kremom sa sastojcima koje sam već imala kod kuće.
Sastojci za kore:
- 4 jaja
- 18 kašika šećera
- 18 kašika mleka
- 18 kašika ulja
- 15 kašika brašna
- 3 kašike (pune) kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Krem:
- 400ml mleka
- 1 puding od vanile
- 4 kašike šećera
- kesica šlaga
- 100gr čokolade
- i još petit keksa koliko da se pokrije jedan red
Priprema:
Ulupati jaja sa šećerom da bude penasto, dodati mleko i ulje pa izmutiti, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve sjediniti i od ove smese ispeći dve tanje kore u tepsiji srednje veličine.
Od 400ml mleka odvojiti 100ml pa umutiti puding i šećer a ostataks taviti da provri pa zakuvati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se skroz ohladi.
Izmiksirati šlag pa ostaviti jednu kašiku sastrane a ostalo ubaciti u skroz ohladjen puding i izmutiti.
Staviti prvu koru i pola fila pa red petit keksa ( ja sam ga umakala u mleko ) pa preko njega drugu polovinu fila i preklopiti drugom korom. rastopiti čokoladu sa dve kašike ulja i premazati preko kore. Dok je još čokolada vruća i mekana malom kašikicom staviti nekoliko tačni šlaga i onda sa žicom od rašnjića ili nečim tako tankim, čačkalica je pretanka išarati po glazuri.
Ostaviti kakao kolač u frižider bar 2h, da petit omekani i kore se opuste pa odseći okrajke i onda seći kvadrate i poslužiti.
Čokoladni kolač sa orasima
Kore:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 7 kašika šećera
- 2 kašike vode
- 3 kašike ulja
- 7 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- 200 gr mlečne čokolade
- 500 ml slatke pavlake ( vrhnje za šlag )
- 150 gr izmrvljenih oraha
- 150 gr šlaga
- 6 kašika šećera
- 300 ml vode
- 1 kašika ekstrata ruma
Priprema:
Ulupajte belanca sa solju pa postepeno dodavajte šećer uz miksiranje. Kada se dobije jak šne dodavajte žumanca.
U mlazu dodavajte vodu pa ulje takodje uz mućenje.
Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodajte u smesu i sjedinite varjačom.
U veliki pleh od rerne istresti smesu i peći na 180 stepeni oko 30 minuta ( zavisno od rerne).
Pečen biskvit ohladiti i preseći na dva jednaka dela ( dve trake ).
Rastopite čokoladu sa 100ml slatke pavlake pa ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi ulupajte ostatak slatke pavlake pa joj postepeno dodavajte otopljenu čokoladu i miksirajte.
Smesa bi trebala da bude jaka i da može da se maže na kore.
Ali ako vam se slučajno desi da je redja onda uzmite jedan želatin i ostavite ga da nabubri u 6 kašika vode 10 minuta, pa kad nabubri zagrejte ga ( bez ključanja ) i istresite u smesu.
Za sirup karamelizujte šećer pa nalijte vodu i ostavite da provri i otopi se šećer pa sklonite sa vatre pa dodajte rum i ostavite da se hladi.
Sirupom isprskajte kore.
Stavite prvu koru pa sav krem i poklopite drugom korom.
Ulupajte šlag i dodajte mu 50gr izmrvljenih oraha pa premažite preko kore.
Ostatak izmrvljenih oraha pospite odgore, pa ostavite kolač sa čokoladom i orasima da odstoji u frižideru nekoliko sati pa ga poslužite.
Tačkasti kolač
Bijela kora:
6 belanjaka
6 kasika šećera
6 kasika brašna
1 kasika ulja
pola praška za pecivo
Tamna kora:
6 žumanjaka
6 kasika šećera
6 kasika brašna
2 kasike kakaa
5 kasika mleka
1 kasika ulja
pola praška za pecivo
Priprema:
Umutiti u posebnim zdjelama oba biskvita, kasikom na pouljen i pobrašnjen lim stavljati naizmjenično kasiku tamnog, kasiku svjetlog biskvita jedno do drugog,dobice se kora kao sahovska tabla ispeci koru i ohladiti. Ja sam pekla u tepsiji 30 x 30 cm oko 20 minuta na temperaturi od 180 C.
Preljev:
0,3 l mlijeka
3 kasike šećera
Prokuvati i vruće preliti po hladnom biskvitu
Krema:1 l mlijeka
3 pudinga od čokolade
10 kasika šećera
200 g margarina
Skuvati, u hladno dodati umucen margarin.
Na biskvit namazati kremu, ukrasiti sa 0,5 l umucene slatke pavlake ili 3 vrecice slaga i topljenom cokoladom pravite tufnice vece i manje.
Crno bijela fantazija
Sastojci:
ZA BISKVIT:6 jaja
80 g šećera
4 žlice ulja
60 g Oštrog brašna
15 g kakaa
1 žličica Praška za pecivo
80 g poprženih mljevenih lješnjaka
ZA SVJETLU KREMU:
80 g Gussnela Dolcela
100 g šećera
1 Vanilin šećer
800 ml mlijeka
250 g maslaca
ZA TAMNU KREMU:
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade
ZA GLAZURU:
150 g čokolade
50 g maslaca
Priprema:
Gussnel pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja. Umiješajte pripremljeni Gussnel i kuhajte uz miješanje nekoliko minuta. Kremu ohladite uz miješanje i na kraju umiješajte razrađeni maslac sobne temperature.
Slatko vrhnje zagrijte, te dodajte otopljenu čokoladu i miješajte dok se čokolada otopi. Preko biskvita u tepsiji nanesite kremu, prekrijte drugim biskvitom i prelijte mlakom tamnom kremom.
Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
Poslužite kolač narezan na kocke.
Savjet: Biskvit možete ispeći i u jednom dijelu, te na njega nanijeti bijelu, a zatim tamnu kremu.
Potrebno: Za koru: • 4 jaja • 6 kašika šećera • 250 g margarina • 8 kašika oraha • 1 prašak za pecivo • 2 kašike kakaa • 4 kašike brašna Za kremu: • 1 l tečnog šlaga • 500 g čokolade Priprema: Za koru: Jaja i šećer umutiti, dodati ostale sastojke, izmiješati pa ispeći u četvrtastoj podmazanoj tepsiji na 200 stepeni do rumene boje. Krema: U tečni šlag staviti izlomljenu čokoladu pa zagrijati da se čokolada istopi uz stalno miješanje, ali ne da kuha. Dobro ohladiti pa umutiti da se dobije čokoladna pjenasta krema. Na koru staviti kremu i kolač ukrasiti po želji.
| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/cokoladna-fantazija/
| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/cokoladna-fantazija/
Potrebno: Za koru: • 4 jaja • 6 kašika šećera • 250 g margarina • 8 kašika oraha • 1 prašak za pecivo • 2 kašike kakaa • 4 kašike brašna Za kremu: • 1 l tečnog šlaga • 500 g čokolade Priprema: Za koru: Jaja i šećer umutiti, dodati ostale sastojke, izmiješati pa ispeći u četvrtastoj podmazanoj tepsiji na 200 stepeni do rumene boje. Krema: U tečni šlag staviti izlomljenu čokoladu pa zagrijati da se čokolada istopi uz stalno miješanje, ali ne da kuha. Dobro ohladiti pa umutiti da se dobije čokoladna pjenasta krema. Na koru staviti kremu i kolač ukrasiti po želji.
| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/cokoladna-fantazija/
| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/cokoladna-fantazija/
Potrebno: Za koru: • 4 jaja • 6 kašika šećera • 250 g margarina • 8 kašika oraha • 1 prašak za pecivo • 2 kašike kakaa • 4 kašike brašna Za kremu: • 1 l tečnog šlaga • 500 g čokolade
Priprema: Za koru: Jaja i šećer umutiti, dodati ostale sastojke, izmiješati pa ispeći u četvrtastoj podmazanoj tepsiji na 200 stepeni do rumene boje. Krema: U tečni šlag staviti izlomljenu čokoladu pa zagrijati da se čokolada istopi uz stalno miješanje, ali ne da kuha. Dobro ohladiti pa umutiti da se dobije čokoladna pjenasta krema. Na koru staviti kremu i kolač ukrasiti po želji.
| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/cokoladna-fantazija/
Priprema: Za koru: Jaja i šećer umutiti, dodati ostale sastojke, izmiješati pa ispeći u četvrtastoj podmazanoj tepsiji na 200 stepeni do rumene boje. Krema: U tečni šlag staviti izlomljenu čokoladu pa zagrijati da se čokolada istopi uz stalno miješanje, ali ne da kuha. Dobro ohladiti pa umutiti da se dobije čokoladna pjenasta krema. Na koru staviti kremu i kolač ukrasiti po želji.
| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/cokoladna-fantazija/
Nježne šnite
Sastojci:
- Piskote
- malo mlijeka
- 500 gr sumskog voca
- 100 gr secera
- 10 gr zelatina
- 500 gr mascarpone sira
- 5 dcl vrhnja za slag
- 100 gr bijele cokolade
- 4 vanil secera
- 1 slag pjena
- voce
- ribana bijela cokolada
Priprema:
U kalup po zeljenom obliku poredajte po dnu piskote koje ste predhodno namocili u mlijeko.
Sumsko voce i secer staviti da prokuha. Ohladiti i ispasirati. Zelatinu otopiti prema uputstvu i dodati u voce.
Ostaviti u frizider da se stegne. Umutiti vrhnje sa vanil secerom. Dodati sir. Sjediniti i popoloviti.
U polovinu dodati voce, a u drugu polovinu dodati naribanu bijelu cokoladu.
Preko piskota staviti masu sa vocem, a zatim sa cokoladom.
Ukrasiti sa slagom, bijelom cokoladom i svjezim vocem….
Čokoladna torta s kruškama
Bolja torta se ne može poželjeti, punog je okusa, jednostavna je, ne peće se i gotova je za pola sata.
Sastojci
1 Chococake Dolcela
3 žlice mlijeka
60 g maslaca
30 g mljevenih lješnjaka
2-3 kruške (400 g)
1 Limun šećer Dolcela
2 žlice narezanog đumbira
100 ml vode
50 g šećera
Za kremu:
500 ml mlijeka
150 g čokolade
Za posluživanje:
čokoladni ostrušci
Priprema
Mješavini za kolač dodajte lješnjake, mlijeko, lagano izmiješajte i dodajte otopljeni maslac.
Smjesu dobro promiješajte, ravnomjerno rasporedite u kalup za torte (Ø 22 cm) i utisnite žlicom da dobijete jednoličnu podlogu.
Stavite u hladnjak oko 20 minuta.
Đumbir, limun šećer i šećer prelijte vodom i zagrijte do vrenja.
Kuhajte 5 minuta da dobijete sirup.
Kruške ogulite, narežite na četvrtine, izvadite im sredinu i uronite u sirup.
Nakon 2 minute izvadite i posložite po podlozi od keksa.
Na vodenoj kupelji otopite čokoladu. Dok se čokolada malo ohladi pripremite kremu.
U hladno mlijeko uspite prašak za kremu.
Lagano promiješajte te miješajte električnom miješalicom (najvećom brzinom) oko 4 minute.
U kremu umiješajte otopljenu čokoladu, a zatim kremu prelijte preko kruški.
Kolač hladite u hladnjaku oko dva sata, a možete i duže.
Нема коментара:
Постави коментар