четвртак, 05. јун 2014.

Mlečni puter hleb

Mlečni puter hleb

Ideju za slaganje ovog hleba sam videla na FB, a ja ne bih bila ja, kad ne bih napravila hleb......ma ovo  nije hleb, ovo je torta,koja se topi u ustima.Preporučila bih vam ovaj hleb,ako možete,umesite ga,nećete se pokajati.


Sastojci:

400 g sve namenskog brašna
350 g brašna za hleb
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
375 ml toplog mleka
2 kašičice soli ili po ukusu
100 ml ulja
3  jaja
150 g otopljenog putera 

Priprema:

Pomešati oba brašna i prosejati.

Zagrejati mleko i uzeti polovinu od ukupne količine,staviti kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Viljuškom umutiti jaja i odvojiti jedan deo za premazivanje a ostatak sipati u brašno, dodati so,ulje,ostatak mleka i podignuti kvasac.

Mikserom,sa spiralnim nastavcima,umuttiti testo, i mutiti/mesiti testo dok se svo brašno  ne sjedini u testo i onda nastaviti sa mešenjem još 5 minuta.

Pobrašniti blago radnu površinu, istresti testo i  samo rukama preklopiti testo i oblikovati u loptu,znači ne mesiti ga. Brašno,koje se nahvatalo po testu samo rasporediti svuda okolo,vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste vrlo blago pobrašnili ( testo je meko i po malo lepljivo, ali nemojte dodavati više brašna ) i rastanjiti testo prvo malo vašim prstima a tek posle oklagijom. Testo je puno mehurova i odlično je za rad.
Rastanjiti oko 1cm debljine u krug i okruglom modlom,prečnika 8cm izvaditi krugove.

Šerpu,prečnika 23cm podmazati. Od testa, koje je ostalo kad ste vadili krugove, uzeti jedan deo i napraviti jednu lopticu i staviti je prvo u šerpu,da se oslanja na zid,premazati sa otopljenim puterom i onda staviti prvi krug, koji ćete premazati sa obe strane sa puterom, da se oslanja o lopticu. Tako nastaviti sa svim krugovima dok ih imate a biće ih dovoljno da popune prvi krug,ređati da se preklapaju jedno drugo.

Ostatak testa premesiti i ponovo rastanjiti i sa krugom,prečnilka 6cm ili malo manjim vaditi ponovo krugove a od malo testa rastanjiti i napraviti ružicu, koja ide u sredinu hleba.

Ove manje krugove takođe premazati sa obe strane otopljenim puterom i njih poređati pored većih krugova a u sredinu staviti napravljenu ružicu.

Pokriti sa providnom folijom io ostaviti pola sata da testo još jednom naraste.

Posle 20 minuta uključiti rernu na 185*C i kad se rerna zagreje, premazati testo sa onom količinom jajeta što ste ostavili sa strane i premazati još malo sa puterom ( treba da vam ostane posle tog zad njeg premazivanja još malo putera,ostavite taj puter da premažete topli hleb ) i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam hleb ne porumeni. Ako rumeni previše, pokriti ga pek papirom.Izvaditi pečen hleb, premažite sa ostatkom putera i ostaviti u šerpi još 5 minuta da se ohladi, izvaditi,pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Mi nismo mogli da čekamo da se potpuno ohladi......

Нема коментара:

Постави коментар