Šarenko
Sastojci
Biskvit:
- 5 jaja
- 250 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 grama glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 2 žlice nutelle
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica mlijeka
Puding:
- 1 litra mlijeka
- 2 (80g) praška za puding okusa malina ili jagoda
- 50 grama šećera
- 1 vanilin šećer
Preljev:
- 600 ml kiselog vrhnja
- 4 žlice šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
Priprema
-
1
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istuci sa 50 grama šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.
-
2
U drugoj posudi miksati: žumanjke s ostatkom šećera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati vanilin šećer, ulje, vodu pa brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
-
3
Pola smjese uliti u pleh veličine cca 25 x 35 cm, a u preostalo tijesto umiješati nutellu, kakao i žlicu mlijeka. Smeđe tijesto većom žlicom stavljati na hrpice po žutom tijestu (dvadesetak hrpica).
-
4
Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.
-
5
Skuhati puding od navedenih sastojaka. Gotov puding - još vruć uzimati većom žlicom i stavljati hrpice u postojeće hrpe od smeđeg tijesta (potrošiti sve).
-
6
Peći 40-45 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.
-
7
Dok se kolač peče, dobro promiješati sastojke za preljev da se šećer otopi.
-
8
Pečen kolač još vruć preliti preljevom.
KOLAČ S VRHNJEM
Sastojci
- biskvit
- 5 jaja
- 25 dkg šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl vruće vode
- 25 dkg brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
fil
- 2 pudinga od čokolade
- 1 l mlijeka
- 6 žlica šećera
preljev
- 4 kisela vrhnja (20%m.m.)
- 5 žlica šećera
- 4 vanilin šećera
Priprema
-
1
izmutiti bijelanjke, šećer, žumanjkei vanilin šećer.... dodati ulje i vodu, te brašno i prašak za pecivo...
-
2
namazati tepsiju i posuti brašnom, tepsija treba biti malo dublja..... velićina tepsije otprilike 25x35.... u među vremenu skuhati puding....
-
3
pola tjesta istresti u tepsiju, a u drugu polovicu dodati kakao i dobro izmješati.....sada taj smeđi dio tjesta žlicom stavljati po žutom tjestu ....baš kao što je pokazano na slici....
-
4
još vruć puding stavljati na biskvit na isti način kao i smeđi dio tjesta..... tek sada se stavlja peći....
-
5
dok se kolač peće izmješati vrhnje, vanilin šećer i šećer.....
-
6
odmah na vruć kolač istresi preljev i izravnaj ga po kolaču.....
VRHNJE KOLAČ
Sastojci
kora
- 10 dkg margarina
- 10 dkg šećera
- 20 dkg brašna
- 2 žumanjka
- 1 bijelanjak
- 1 prašak za pecivo
fil
- 0.5 l mlijeka
- 2 pudinga (okus po želji)
- 10 dkg šećera
- 3 kisela vrhnja (20% m.m.)
glazura
- 0.5 l slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema
-
1
zamijesi tijesto od svih sastojaka, stavi ga u lim i rukom ga raširi po limu tako da dobiješ i rub oko tepsije visine 1.5 cm..... lim prethodno namaži i pospi brašnom...
-
2
skuhaj puding, mlijeko i šećer i u vruć puding dodaj kiselo vrhnje te dobro izmješaj..... tako vruć fil istresi na pripremljeno tjesto te poravnaj.... tek tada sve zajedno stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu.... pećeno je kada puding dobije malo boje...
-
3
dok se kolač peće pripremi glazuru.... u šerpu istresi slatko vrhnje i stavi ga na vatru da se lagano grije .... čokoladu izlomi i istresi u slatko vrhnje mješaj dok se čokolada ne rastopi.... glazura je gotova ćim prokuha, odmah je skini sa vatre i preli po vrućem kolaču....
Hurmašice sa orasima
2 jaja
2 male šoljice šecera
2 male šoljice ulja
2 male šoljice mljeveni oraha
1/2 prasak za pecivo
7 mali šoljica brasna
Agda:
5 mali šoljica šecera
5,5 mali šoljica vode
Izmutite jaja i šečer (viljuškom ili žlicom ne mikserom)
i dodati ulje.
Dodajte mljevene orahe I prasak za pecivo pa izmješajte.
Dodajte brašno I mješajte drvenom kašikom .
Ako je tijesto mekano dodajte mu još jednu ili dvije kašike brašna.
Odkidajte komadiće tijesta,oblikujte lopticu pa valjak.
Valjke nemojte rastanjivat ,redajte ih na tepsiju.
Ručkom od kašike našarajte hurmašice.Ugrijte rernu na 200 C i kada stavite hurmašice smanjite na 180 C pecite dok hurmašice ne dobiju finu boju.( oko 25-30 min)
Pomješajte šečer I hladnu vodu pa izmutite da se šecer otopi.(ne kuhate agdu)
Tople hurmašice zalite hladnom agdom.
Ostavite u frizider da se još malo prohlade pa poslužite se.
5 mali šoljica šecera
5,5 mali šoljica vode
Izmutite jaja i šečer (viljuškom ili žlicom ne mikserom)
i dodati ulje.
Dodajte mljevene orahe I prasak za pecivo pa izmješajte.
Dodajte brašno I mješajte drvenom kašikom .
Ako je tijesto mekano dodajte mu još jednu ili dvije kašike brašna.
Odkidajte komadiće tijesta,oblikujte lopticu pa valjak.
Valjke nemojte rastanjivat ,redajte ih na tepsiju.
Ručkom od kašike našarajte hurmašice.Ugrijte rernu na 200 C i kada stavite hurmašice smanjite na 180 C pecite dok hurmašice ne dobiju finu boju.( oko 25-30 min)
Pomješajte šečer I hladnu vodu pa izmutite da se šecer otopi.(ne kuhate agdu)
Tople hurmašice zalite hladnom agdom.
Ostavite u frizider da se još malo prohlade pa poslužite se.
Нема коментара:
Постави коментар