среда, 18. јун 2014.

Gabon,lesnik,neskvik....torta...

 Neskvik torta


Veoma lepa lagana, kremasta čokoladna torta. Šta reći kada su se čak i slanoljupci vraćali po drugo parče. Nije pogodna za fondan, ali je prelepa ovako šlagirana :-)




Sastojci
korice
16 belanaca
400 g šećera
8 kašika brašna
4 kašičice sirćeta
4 kašika kakaoa
Fil
16 žumanaca
10 kašika šećera
12 kašika oštrog brašna
1l mleka
1,5 margarin
400g nesquika
300g krem šlaga
Priprema
Kore svetle:
Umutiti 4 belanca sa 100g šećera i dodati kašičicu sirćeta.
Dodati 2 kašike brašna i promešati varjačom.
Peći u plehu R-28, prekrivenim peka-papirom. Koricu peći 20 min na 180 C*.
Ponoviti.
Kore tamne:
Umutiti 4 belanca sa 100g šećera i dodati kašičicu sirćeta.
Dodati 2 kašike brašna i 2 kašike kakaoa, promešati varjačom.
Koricu peći 20 min na 180 C*.
Ponovit.


Fil:
16 žumanaca umutiti sa 10 kašika sećera, dodati 12 kašika brašna i 2 dcl mleka.
8 dl mleka staviti da provri. Dodati smesu i skuvati gušći fil. *(Moguće je fil skuvati i u mikrotalasnoj)
U vruće umešati 200 g nesquika, ostaviti da se ohladi.
Kada se sve ohladi dodati Umućen margarin, izmiksati i dodati još 200 g  nesquika.
Posebno umutiti 300 g šlaga sa 3 dcl mleka (casom i po).
Filuje se:
crna kora kora / fil / šlag  - bela kora / fil / šlag -  crna kora / fil / šlag-  bela kora / fil / šlag
parčence
*Kod kuvanja u mikrotalasnoj, važno je sve sastojke dobro sjediniti i kuvati na najačem. Na svakih minut- dva mešati dok se fil ne zgusne.

 Gabon torta


Već neko vreme posmatrala sam ovu tortu kod Gage Grne na njenom blogu. Planirala sam da je pravim, međutim nekako su prioritet uvek imale već isprobane torte. Moja porodica ne voli baš iznenađenja  i  drži se utabane staze. Kada sam nažalost propustila forumsko okupljanje, propustila sam i priliku da probam ovu divnu tortu. Međutim tu su bili komentari mojih dragih forumašica koji su me uverili da sa njom nema greške. Drago mi je što sam ih poslušala. Torta je starog kova. Znači puno čokolade, oraha i margarina (puter bi možda bio još bolji izbor). Jaka je, ali ima leka i za to za one koji ne vole tako jake torte, pogledajte u napomeni. Za sve ostale ne menjajte ništa, torta je savršena baš takva kakva jeste. :-)

 

Potreban materijal:
15 jaja
500g šećera u prahu
500g margarina
300g čokolade za kuvanje
15 kašika šećera
300g mlevenih oraha
3 kašike brašna
malo rendane čokolade za ukrašavanje
Priprema:
Fil
Umutiti 15 žumanaca sa 500g prah šećera.  Skuvati u mikrotalasnoj*. Dodati čokoladu i mešati da se rastopi i sjedini sa smesom. Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin posebno i sjediniti ga sa ohlađenim filom. Od umućenog fila odvojiti 6 kašika u posebnu posudicu. Ostatak fila podeliti na tri dela.
Kora
5 Belanaca malo posoliti i  umutiti mikserom u šam. Dodati 5 kašika šećera i umutiti u čvrst sneg. Pomešati 100g mlevenih oraha sa 1 kašikom brašna. Lagano žicom ili spatulom umešati u sneg od belanaca. Na kraju dodati i 2 kašike fila, takođe ih lagano umešati u smesu. Pleh f28 postaviti peka papirom. Smesu izliti u pleh i peći 20 minuta na 200C. Proveriti da li je dovoljno pečeno pomoću čačkalice.**.
Ponoviti postupak još 2 puta, kako bi se dobile 3 kore. Kore ostaviti da se ohlade.
Slaganje:
Na tacnu postaviti koru, premazati je 1/3 fila. Ponovo kora – 1/3 fila. Kora-1/3 fila, kojim premažemo tortu i sa strane. Odozgo narendati čokoladu, posuti mlevenim orasima ili kako sam ja u ovom slučaju preliti čokoladnom glazurom.
Ostaviti preko noći u frižideru. Torta je čvrsta I pogodna za prekrivanje fondanom.ž

 Napomena:
Torta je veoma jaka. Ukoliko niste baš ljubitelji takvih torti Gabon tortu možete prilagoditi svom ukusu tako što ćete umutiti 250ml slatke pavlake i lagano umešati u fil. Pavlaku dodati nakon što ste odvojili 6 kašika za korice. Fil će postati penastiji i lakši.
* Smesu staviti na 600w 1 minut, izvaditi i promešati. Postupak ponavljati dok se fil ne skuva. Kada  ostane trag  kašike u smesi fil je gotov.
**čačkalicu zabosti u sredinu pleha, ukoliko je čačkalica suva kada se izvuče kora je pečena. Ukoliko na njoj još ima tragova testa produžiti pečenje još 5 minuta. Test ponovljati dok čačkalica ne bude čista kada se izvuče

 Bronhi torta




Kada sam pre nekog vremena ugledala ovaj recept na našem forumu (Minjina kuhinjica), veoma me zaintrigirao. Volim Bronhi bombone, pa mi se činilo da bi ova torta bila pun pogodak za moj rođendan.
U početku sam bila skeptična, jer ipak u fil pored bombona ne ide ni gram šećera. Čak na prvu probu fila oblio me hladan znoj, jer kako sam i mislila nije bio dovoljno sladak....Međutim, kada se fil i korice spoje, pa sve to još odstoji dan...mmmm. Torta je pravo malo savršenstvo. Jedinstvenog ukusa, kremasta, sočna, osvežavajuća. 


Sastojci
Za 4 kore:
16 belanaca
400 g šećera
8 kašika brašna
4 kašičice sirćeta
2 kašike kakaoa

Za fil
1 l mleka
200 g bronhi bonbona (2 kesice)
16 žumanaca
4 pudinga od vanile
2 dl slatke pavlake
150 g margarina
100 g čokolade za kuvanje

Priprema
Kore:
Umutiti 4 belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Dodati 100g šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati kašičicu sirćeta. Dodati 2 kašike brašna i promešati sa varjačom. Ispeći tako dve bele kore a u druge dve kore brašno pomešati sa kašikom brašna.  Korice peći 20 min na 200C. (Vreme pečenja prilagodite vašoj rerni)

Fil:
U mleko staviti bronhi bonbone da se tope, kada se bombone otope i mleko počne kuvati, umešati umucene zumance sa pudingom i malo mleka. Ukuvati fil (vrlo brzo to bude gotovo). Kad se fil ohladi dodati margarin i 2dl umucene slatke pavlake. Potom fil podeliti na dva dela, jedan deo ostaje žut a u drugi dodati 100g rastopljene čokolade za kuvanje.


Varijanta II
Fil možete skuvati i u mikrotalasnoj.Umutiti sve sastojke za fil, uključujući i Bronhi bombone. Kuvati na najačem (800W) uz češće pauze radi mešanja, kako bi se bombone rastopile.

Slaganje:
bela kora - žuti fil,
tamna kora - tamni fil,
bela kora - žuti fil,
tamna kora - tamni fil.

Na kraju tortu premazati šlagom.
MIcina- strinina- Blaškina lešnik torta
Potrebno:
Kora:3 kore (4 ukoliko se dekoriše fondanom)
12 belanaca
12 kašika šećera
12 kašika mlevenih pećenih lešnika (100g)
12 kašika mlevene plazme
Fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
6 kašike oštrog brašna
750ml  mleka
250g putera
300 g seckanih pečenih lešnika
200 g Milka mlečne čokolade. (seckane)

Priprema:
Kora:
Rerun zagrejati na 180C*
Umutiti 4 belanceta sa malo solli u šne.
Dodavati 4 kašika šećera dobro umutiti. Pomešati 4 kašike mlevenih pećenih lešnika i 4 kašike mlevene plazme. Dodati belancima I polako izmešati.
Peći15 min u plehu postavljenom pekapapirom (33x25)
Ponoviti još 2 puta.

Fil:
Skuvati krem od 12 žumanaca, 12 kašika šećera i 6 kašike oštrog brašna u 750ml mleka. Kuvati u micro 5-10 min na najačem. Povremeno izvaditi I promešati, pa nastaviti sa kuvanjem.
Istresti na plastični poslužavnik I pokriti prijanjajućom folijom. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti penasto puter. Kada se fil ohladi spojiti sa puterom.
Dodati 300g seckanih pečenih lešnika I 200g seckane Milka čokolade.
Umutiti 2 šolje šlaga sa 1,5 šoljom kisele vode.

Filovanje: kora-fil-šlag…


Нема коментара:

Постави коментар