среда, 18. јун 2014.

ruska salata,mimoza,urnebes...itd.

 MIMOZA

Jedna od mojih omiljenih salata. Prebogata, kalorična a ipak znatno laganija od ruske salate. Ako je do sada niste probali ne znate šta propuštate.

MIMOZA

2 veća ohlađena krompira  skuvana u ljusci
4 tvrdo kuvanih jaja
300g šunke
300g fete
200ml majoneza
360ml pavlake
limunov sok
so
U providnoj činiji (moja je zapremine 1.5l) ređati slojeve. Prvo izrendajte na krupno jedan krompir skuvan u ljusci, ohlađen i oljušten. Preko 2 krupno rendana jaja, pa zatim polovinu šunke (ostaviti za dekoraciju malo), pa onda polovina rendane fete.
Ponoviti postupak istim redosledom i blago pritisnuti rukama odozgo. Preliti sve umućenom pavlakom i majonezom sa malo limunovog soka i soli po ukusu. Dekorisati ružicama ili sitno rendanim tvrdo kuvanim žumancima.




     RUSKA ILI SALATA OLIVIER

    Kako priča kaže salata Olivier ili Ruska salata kako je mi zovemo, nastala je još davne 1860. godine u restoranu Ermitaž u Moskvi, kao kreacija francuskog šefa Olivier-a. Originalna verzija je pretrpela brojne izmene, ali su današnji ruski i naši recepti jako slični, ako ne i isti. Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.

    Probala sam razne Ruske salate i uglavnom se pređem i prvo posegnem za njom kad sam negde prvi put u gostima. Retke su one koje su mi se dopale. Svaka kuća ima svoju varijaciju na temu i od nje se teško odstupa. Ruska salata se ne pravi od zamrznute mešavine povrća, tj. za pravu Rusku nema prečica. Probala sam i neke verzije u kojima mi se činilo da je domaćica očistila frižider i sve strpala u majonez, pa još i pridodala kilogram krompira da poveća masu. Zato se u poslednje vreme držim svog recepta, a u gostima jedem samo salate za koje znam da su dobre.
    Za dobru Rusku salatu  su vam potrebne kvalitetne namirnice, volja i vreme da sve sitno iseckate, i to uniformno sitno. Krompir i šargarepa ne smeju biti prekuvani, da se seckanjem ne drobe, već da se lepe male kockice mogu iseći. Nekad skuvam i 2-3 krompira različite sorte pa procenim koji je najbolji za sečenje, jer se i sa krompirom više ne zna kakav će ispasti. Šunka mora biti kvalitetna i nikakvi parizeri ovde ne dolaze u obzir. Krastavčići, ako je moguće kornišoni, čvrsti, nikako vodnjikavi i mekani. Majonez, to je već stvar ukusa - neko voli domaći, a  neko voli kupovni. Limunov sok je neizostavan. Kada je gotova i kada je posolite treba da je slanija nego što treba. Krompir će upiti deo limunovog soka i soli, tako da će za 12 časova biti taman. Nemojte čekati Novu godinu da je napravite.

    Ako volite kremaste salate možete pogledati i recept za Mimozu, salatu od piletine, kikirikija i susama, krem salatu od piletine, šampinjona i pirinča sa šmekom, Ivinu salatu i salatu od crvenih pečenih paprika i fete u čaši.

    RUSKA SALATA

    1 veliki krompir oko 350g
    2  veće šargarepe oko 200g
    2 tvrdo kuvana jaja
    500g belog mesa
    250g Praške šunke
    350 kiselih krastavčića, kornišona  (neto)
    kuvani grašak - ako volite
    oko 900ml majoneza
    so, senf  i limunov sok po želji
    100g praške šunke za dekoraciju


    Skuvajte celu oljuštenu šargarepu i belo meso. Zasebno skuvajte krompir u ljusci, izvadite ga iz vode i ostavite ga da se ohladi. Oljuštite krompir i iseckajte ga na kockice veličine oko 3x3mm, kao i šargarepu i belo meso. Spojite sve sa jajima, šunkom, kornišonima koje ste takođe iseckali na kockice. Dodajte majonez onoliko koliko je potrebno da se sve poveže, senf, limunov sok i so. Ako volite možete dodati i kuvani grašak.
    Ružice od šunke - tanke šnite Praške šunke isecite na nekoliko dugačkih traka širine oko 15mm. Početak umotajte u rolnicu da glumi pupoljak, pa onda okrećite traku oko svoje ose i prtiskajte je uz pupoljak nakon svake rotacije. Ako planirate da ih koristite kasnije, onda ih možete nanizati na štapić za ražnjić ili na čačkalice. Slika pravljenja ružice se nalazi u ovom postu.




     KREM SALATA OD PILETINE, KIKIRIKIJA I SUSAMA


    Stari, dobar i proveren recept, pravljen nebrojeno puta, iz kuhinje teta Olge, tetke moga supruga. Tradicionalno, kad Đurđevdan padne na mrsni dan ovo je jedna od pet salata koje se nađu na stolu. Recept ne može da omane!
    Ja sam je ovoga puta servirala sa integralnim krekerima. Pazite da se ne navučete na ovu salatu, jer kad počnete da jedete, ne možete stati. Od mase za integralne krekere možete kidati male komadiće, pa ih utisnuti u kalupiće i peći. Tako možete dobiti činijice za serviranje ove salate.
    Ako ste u potrazi za još kojim receptom za krem salate onda klik ovde pa izaberite šta volite.
    KREM SALATA OD PILETINE, KIKIRIKIJA I SUSAMA
    600g belog mesa
    200g slanog pečenog kikirikija 
    150g susama
    oko 400ml majoneza
    360ml kisele pavlake 20% mm
    so
    Belo meso skuvati, grubo iseći na nekoliko komada, pa uzeti među dlanove i trljati dok se ne dobijete grublju končastu masu. Susam propržiti na 2 kašike ulje dok ne porumeni u tiganju. Kikiriki staviti u jaču kesu, pa tučkom grubo usitniti. Spojiti sve sastojke, dodati so po potrebi i dobro ohladiti. Salata je žitkija, ali se stajanjem u frižideru lepo stegne.

     URNEBES SALATA

    Čitajući vaše blogove i ostale sajtove iznenadila sam se koliko se recepti za urnebes salatu razlikuju, a mislila sam da postoji samo jedan, standardni recept i da su varijacije na temu skoro nemoguće, ali nije tako. Ovaj recept dolazi iz kuhinje porodice moga supruga i kod njih se uvek nađe na trpezi za Uskrs uz obavezni roštilj. Jako bitan sastojak je kajmak, tj. on treba da je slan, star, maziv i da je naravno kvalitetan. Naravno, crvena pečena paprika treba da je debela i mesnata. Kakve sastojke stavite u urnebes, takvu ćete salatu dobiti. Vodnjikava, tanka paprika neće dati lepe rezultate, kao ni mlad i neslan kajmaka. Za one koji nisu probali Urnebes salatu, ako u Srbiji takvih uopšte ima, ovaj recept je pravi delikates. Jede se u malim dozama kao namaz ili dodatak uz dobar roštilj. Ja lično izbegavam ljuto gde god mogu, ali ovde tolerišem, jer Urnebes bez ljute tucane paprike (mlevena ljuta ne dolazi u obzir) jednostavno ne valja.  Na Jugu Srbije se  koristi punomasni slani kravlji sir, a u Istočnoj Srbiji dominira ovčiji ili mešani sir. Meni je feta odlična podloga za ovu salatu jer je idealno  masna, slana i kremasta.
    U pozadini na slici se vidi pirotska peglana kobasica, koju smo dobili od kumova. Više o ovom autentičnom srpskom proizvodu koji čak ima i takmičenje posvećeno njemu možete pročitati na FB stranici pirotske peglane kobasice i ovde



    URNEBES SALATA

    150g očišćene pečene crvene mesnate paprike
    4 tvrdo kuvana jaja
    350g fete
    150g starog slanog kajmaka - zlatiborski, zlatarski, kopaonički, peštarski...
    2 kašičice ulja
    3-4 čena belog luka
    1.5 - 2 - 3 pune kašičice slatke aleve paprike (količina po ukusu)
    1.5 - 2  - 3 kašičice ljute tucane crvene paprike (količina po ukusu)
    malo soli


    Papriku iseckati što sitnije skoro da je kao samplevena. Jaja dobro izgnječiti viljuškom. Pomešati papriku, jaja, fetu, kajmak i ulje, pa umutiti mikserom. Dodati po ukusu sitno rendani, pasirani ili sitno seckani beli luk, so, slatku alvevu papriku i ljutu tucanu papriku po ukusu i još malo mutiti mikserom. Servirati uz roštilj, kao namaz, salatu ili u korpicama od sipkavog testa.


     KREM SALATA OD PILETINE, ŠAMPINJONA I PIRINČA SA ŠMEKOM

    Kada su u pitanju okupljanja, proslave i praznici ovakve stvari su mi najdraže. Prave se unapred, pa taj dan niste zauzeti, a reakcije gostiju su uvek pozitivne. Možda vam se po imenu ova salata čini kao obična, ali nije. Ovo je jedna sasvim neobična salata. Jedna je u nizu od pet teta Olginih salata koje pravi za Đurđevdan. Tajni sastojak ove krem salate je polovina sasvim male glavice crnog luka koja se narenda, kao i pregršt svežeg peršuna. Luk se ne oseća po zubima pošto se stopi sa salatom, ali se blaga ljutina luka savršeno slaže sa salatom. Ja nisam ljubitelj luka, ali ovde crni luk zapečati celu kombinaciju, a peršun se, iako ga ima mnogo, na kraju se i ne oseti u velikoj meri. Pravila sam je i bez luka, ali to nije to. Onda dobijete jednu sasvim običnu salatu. Mora odležati 24 časa u frižideru pre jela, pa ako planirate goste, napravite je dan unapred. 
    Možete je elegantno servirati uz slani integralni keks.

    KREM SALATA OD PILETINE, ŠAMPINJONA I PIRINČA  SA ŠMEKOM

    500g belog mesa bez kosti
    500g šampinjona - srednje veličine
    120g pirinča dugog zrna
    2 veze peršuna
    1/2 sasvim malog crnog luka (prečnika oko 5cm) sitno rendanog
    400ml majoneza
    180g kisele pavlake 20% mm
    1 kašičica soli
    biber


    Obariti pirinač, ocediti i ostaviti sa strane. Obariti šampinjone u slanoj vodi. Ohladiti ih pod mlazom hladne vode i dobro ocediti. Iseći ih na tanke listiće. Obariti belo meso, usitniti ga, pa ga dok je još malko protrljati između dlanova da dobije končastu strukturu. Spojiti piletinu, listiće šampinjona, kuvani pirinač, peršun i sitno rendanu polovinu malog crnog luka. Dodati majonez, pavlaku, so i biber po želji. Pirinač će upiti dosta soli pa je sutradam možete dosoliti ako je potrebno.
    Ostaviti salatu u  frižideru 24 SATA pre serviranja.

     KREM SALATA OD PILETINE, ORAHA, CELERA I JABUKE

    Krem salate su izuzetno praktična stvar kada se radi o posluženju većeg broja gostiju. Mogu se napraviti unapred tako da ste taj dan slobodni da se malo odmorite i posvetite sebi, izuzetno su izdašne i po mom iskustvu svi ih vole. Ja sam veliki ljubitelj istih i do sada ste mogli kod mene naći recepte za  Krem salatu od piletine, šampinjona i pirinča, Krem salatu od piletine, susama i kikirikija, Rusku salatu, Mimozu, Ivinu salatu, Crvene paprike u čaši, a daće Bog biće ih još.



    Interesantno je što mi u Srbiji ovako bogate i kremaste stvari nazibamo salatama, ali šta da se radi. Kako god da se zvale bitno je da su ukusne. Ako do sada niste probali koren celera i jabuku u slanoj varijanti nemojte se plašiti jer oni ovde daju svežinu salati. Jabuka ne može da se prepozna kao sastojak ako ne znate šta je unutra tako da nevernim Tomama ne morate ni reći šta je unutra, da se ne mršte unapred i bez potrebe.


    KREM SALATA OD PILETINE, ORAHA, CELERA I JABUKE

    500g belog mesa
    150g oraha
    100g očišćenog celera - krupno rendan
    1 kiselija jabuka, oko 250g - krupno rendana
    3 tvrdo kuvana jaja - kockice
    300ml majoneza
    oko 360ml kisele pavlake 20%mm
    1-2 kašičica limunovog soka
    svež peršunov list
    so

    Skuvati belo meso. Iseći ga popreko na 2-3 dela pa ga kad se ohladi  usitniti da bude končast ili kako god volite. Orahe ako želite možete tostirati, tj. staviti u tiganj i malo ih prepeći. Ohlađene orahe staviti u plastičnu kesu pa oklagijom nekoliko puta u nekoliko pravaca preći preko njih da se malo usitne, ali ne previše. Sve sastojke spojiti. Ostaviti da se salata dobro ohladi pre serviranja. Ukrasiti polutkama oraha. Piletina upija dosta soli pa pre serviranja i sipanja u činije proverite da li je dovoljno slano, pa doterajte ukus (so i limunov sok).


     IVINA SALATA

    Ova salata je dobila ime po mom zetu Ivanu, kome se jako dopala. Lako i brzo se pravi, a ne može da omane pošto su sastojci svima omiljeni.



    IVINA SALATA


    500g pileće belo meso, kuvano i usitnjeno 
    500g šampinjona kuvanih u vodi sa 2 kašike limuna i malo soli, zatim iseckanih na listiće
    200g Praške šunke, šnite 4x1cm
    200g kiselih krastavčića, krupnije kocke
    200ml majoneza
    300ml kisele pavlake 
    limunov sok i so


    Spojiti sve sastojke i začiniti po želji (so, limun). Dobro ohladiti pre serviranja.


    Nedavno sam imala prilike napraviti salate za jedan tulum u El puente centru španjolskog jezika. Imali su kolumbijsku večer pa sam im napravila - kolumbijske salate. Kolumbijska kuhinja raznolika je, često u jela ide i voće. Jeste li znali da Kolumbija ima 250 vrsta voća?

    No bilo kako bilo, kopajući po internetu i tražeći salate našla sam na onu - najpoznatiju. Zove se 1905. a vraća nas u povijest. 1970. ova je salata bila je kolumbijski odgovor na sveprisutne salat-barove u Americi. Salatu je inače osmislio konobar Tony Noriega 1940., a preuzeli su je Kolumbijci. Na koji način? Odlučili su je oplemeniti dresingom u koji je išao Worcestershire umak, limun i parmezan. Salata je ubrzo postala hit. Čujem i na spomenutom tulumu.



    Evo i recepta:
    pola glavice iceberg salate, narezane na trake
    10 cherry rajčica narezanih na osmine
    300 g šunke (ili puretine, rakova - kod nas je bila puretina) narezanih julienne
    300 g švicarskog sila narezanog julienne
    1 šalica zelenih maslina punjenih paprikom
    1905 dressing: pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 5 češnja češnjaka protisnutih, 2 žlice suhog origana, 3-4 žlice vinskog octa, soli, papra (taj dio napravi se dan ranije - sve se izmiksa štapnim mikserom). Kada poslužujete salatu u njega dodati 2 žlice Worcestershire umaka i sok od jednog limuna. Kada ste izmiješali salatu s dresingom - preko nje naribati parmezan.

    Salata je dobra i bez spomenutog umaka, ali ovo je originalni recept.

    A kad je riječ o još jednoj salati - onda je recept prilično jednostavan.

    1 konzerva bijelog graha
    1 konzerva crvenog graha
    1 konzerva kukuruza
    1 glavica crvenog luka
    4 režnja češnjaka
    1 zelena paprika



    Iz konzerve u sito istresti grah (jedan i drugi) i polako ga proprati kroz vodu iz pipe. Dodati kukuruz, narezani luk i papriku na kockice i protisnuti češnjak. Soli, papra, 4 žlica ulja i 2 žlice octa. Sve promiješati lagano.

    Ovu salatu možete naći i pod meksičku, no, na kraju krajeva, sve je to Latinska Amerika.

    Нема коментара:

    Постави коментар