уторак, 10. јун 2014.

cica....

       TORTA PAHULJICA

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
  2. 2
    400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
  3. 3
    Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
  4. 4
    Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
  5. 5
    Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.

         MUFFINI SA SRCEM


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu stavite sve suhe sastojke,pa ih promiješajte. U drugu posudu stavite umućena jaja, kiselo vrhnje, mlijeko i ulje, pa dobro umutite. Sjedinite sa suhim sastojcima, pa miješajte dok se masa ne sjedini. Odvojite 1/3 smjese, dodajte sok od višnje i malo jestive crvene boje, pa dobro umutite. Izlijte u  duguljastu modlu za kolače,koju ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 C. Pečen biskvit izvadite,malo prohladite, pa vadite mala srca.
  2. 2
    U kalup za muffine sipajte malo smjese, pa u svaki utisnite po jedno srce, tako da srce stoji uspravno. Zatim oko srca i preko njega pažljivo prelijte još smjese, tako da srce bude potpuno preliveno smjesom.Pecite na 180 C oko 20-25 minuta.

  3. 3
    Pečene muffine ostavite da se ohlade, dekorišite umućenim šlagom, otopljenom čokoladom, čokoladnim ili šarenim mrvicama... po ukusu!

         KREMASTA KARAMEL TORTA


Sastojci

Priprema

  1. 1 priprema biskvita
    Bjelanca umutiti sa šećerom.
  2. 2 biskvit
    U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečen biskvit izbockati,pa preliti sa prelivom (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
  3. 3 karamel
    Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
  4. 4 karamel krema
    Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
    Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.
  5. 5 karamel krema sa vrhnjem
    Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati trećinu šlaga,pa izmiksati.
  6. 6 gotova karamel krema!
    Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
  7. 7 karamel torta priprema
    Na biskvit staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti ivicu kalupa.
  8. 8 gotova torta!
    Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!
  9. 9 parče
    Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! Gotovu tortu rezati na parčad!

Нема коментара:

Постави коментар