четвртак, 5. јун 2014.

beze sa jagodama...

 Beze torta sa jagodama




Recept za ovu torticu mozete procitati u najnovijem broju casopisa Mezze koji uredjuju nase blogerice Marija i Ana , a tu je jos i puno lepih recepata koje pisu Milica, Olivera, Dragana, Mihaela, Maja, Ivana, Jelena, Sanja i Mikica.


Ovo je jedna lagana torta sa beze koricama, a za fil sam koristila dve kreme: jedna je kuvanim sa mlekom i zumancima, a druga sa kiselom pavlakom i umucenim slagom. Mozete slobodno napraviti i samo jednu kremu, ali u tom slucaju uvecajte sastojke... nadam se da ce Vam se dopasti.:)


Sastojci za koru: 5 belanaca, 250 g šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika sirćeta ili limunovog soka
Fil 1.: ½ l mleka, 5 žumanaca, 5 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike brašna, 2 kašike gustina, 125 g maslaca + 300 g jagoda (svezih ili smrznutih)
Fil 2.: 250 g šlag pene u prahu, 1,5 dl mineralne vode, 4 dl kisele pavlake
Dekoracija: 250 g šlaga ili umućene slatke pavlake
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodavati postepeno šećer i mutiti još malo. Na kraju pažljivo umešati brašno i dodati limunov sok. Smesu lepo rasporediti preko masnog papira kojim smo obložili veliki pleh od rerne. Staviti u prethodno zagrejanu rernu i sušiti na 100-125°C oko 2 h. Gotovu beze koricu iseći na 3 lente.

U medjuvremenu pripremiti fil: umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i gustin, pa sve razmutiti sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri, dodati žumanca pa skuvati krem. U prohladjeni krem umešati maslac iseckan na listiće.
Za drugi fil, umutiti šlag penu sa mineralnom vodom, pa na kraju umešati pažljivo kiselu pavlaku.
Tortu filovati na sledeci način, premazati prvu koricom žutim filom, odgore rasporediti seckane jagode, pa premazati belim filom. Staviti drugu koricu i sve ponoviti, na kraju staviti i treću koricu i premazati samo tanko preostalim filom.

Celu tortu ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i staviti negde na hladno da se ne bi opustila previse (moze i u zamrzivac). Ružice napraviti uz pomoć zvezdastog nastavka za špric.
Na ovom linku koji sam dobila od Jelene mozete pogledati tutorijal za pravljenje ruzica od slaga.:)

Нема коментара:

Постави коментар