уторак, 3. јун 2014.

u slici i reci....

 "Listići"



Listići, mafiši, kroštule... Starinske poslastice, koje se među sobom razlikuju samo po obliku. Dakle, u pitanju je isto testo, ista finalna obrada - prženje u dubokoj masnoći, samo različit vizuelni efekat. Listići su, kao što im samo ime kaže - listići :) Mafiši se zamotaju... hm...'ajd recimo u neku mašnu, a kroštule su klupko ili čvor od širokih rezanaca :) Uglavnom se testo pravi neutralnog ukusa, a isprženo se obilno posipa šećerom u prahu. Dok su topla, ova peciva su sipkavo-hrskava i takva su najlepša, kad se ohlade malo se stvrdnu, odnosno postanu nešto manje sipkava i blago "žvakiljava". Međutim, gotovo nikada ni ne dočekaju to hlađenje :) I sve je to super, ali... jedno veliko ALI... ja ne volim testa pržena u dubokoj masnoći baš nikako! Sad ćete se sigurno pitati što sam, onda, zapela za ovo pecivo, što prosto nisam napravila nešto što se peče u rerni? Jednostavno - zbog moje fascinacije tim starinskim, jednostavnim receptima, gde se od nekoliko skromnih sastojaka uvek, kao nekom čarolijom, stvori nešto fino! :) I tako sam jednom prilikom, dok sam pekla tanke komade testa na suvom tiganju za "Rumunsku pitu", primetila kako se lepo peku i naduvavaju, iako se ne brčkaju u litri vrelog ulja i, već pogađate, gotovo odmah sam to isprobala i na "Listićima" sa početka priče :) Mafiše i kroštule je nemoguće ovako peći, zbog njihovog oblika, dakle oni moraju u duboku masnoću. Na ovaj način ispečeni listići su drugačiji, ali ništa manje lepi od izvornih. Čak su mi i nekako prefinjeniji onako tanki, nemasni i sipkavo-meki. Dakle, izvorni su sipkavo-hrskavi, moji nemasni su sipkavo-meki :) Hlađenjem, baš kao i prženi u dubokoj masnoći, počinju malkice da se žvaćkaju, što meni lično ne smeta, ali za punu uživanciju ih pojedite tople. A neće Vam teško pasti :)

 

 

Sastojci:

 

 

 

Listići:

200ml mlakog mleka
2 jaja
cca 430g mekog brašna
60g masti ili putera, odnosno 100g ako koristite margarin
1 kašikica soli
malo ulja za prženje

 

 

 

Ostalo:

mešavina šećera u prahu i vanil šećera za posipanje
sveže ili smrznuto voće, voće iz kompota, slatko, marmelada - po želji
sir ili kisela pavlaka  - po želji

 

 

 

Postupak:

  1. Brašno sa masnoćom razmekšanom na sobnoj temperaturi izgnječiti, potom istrljati među dlanovima da se dobiju fine mrvice. Dodati so, jaja i mleko, pa umesiti glatko, ujednačeno, nelepljivo testo. Istresti ga na blago nabrašnavljenu radnu površinu, oblikovati u loptu, pa ostaviti da odmori 15 min.
  2. Testo, na blago nabrašnavljenoj radnoj površini, rastanjiti pomoću oklagije tanko koliko je moguće.

  3. Bilo bi lepo da imate ovakav točkić za rezanje :)
  4. Ako nemate, dobro će poslužiti i oštar nož ili točkić za sečenje pizze. Izrezati testo na pravougaonike, pa svaki pravougaonik još secnuti po sredini (uzduž ili po dijagonali).

  5. Na tiganju dobro zagrejati kašikicu ulja, pa peći listiće sa jedne i druge strane dok lepo ne porumene. Za svaku sledeću turu, na tiganj dodati kašikicu ulja.
  6. Pečene listiće obilno posuti mešavinom šećera u prahu i vanil šećera, pa služiti samostalno ili uz sveže, smrznuto ili voće iz kompota po želji. Na slici su jagode, jer je trenutno sezona jagoda, ali sasvim lepo ide uz višnje, maline, banane... Lično ih najviše volim "klot", odnosno samo sa šećerom u prahu :) 

  7. Ukoliko želite (a što da ne želite? :)) možete ih servirati i u slanoj varijanti. U tom slučaju ih, jasno, nećete posipati šećerom u prahu :) Mogu se služiti sa kiselom pavlakom, sirom... po izboru.
  8. Služiti tople.  



Napomena: uz izbor maslaca ili margarina kao masnoće, postaje pogodno za lacto-ovo vegetarijansku ishranu.

 "Khoubiz" ili "Pita-hleb"



Negde stoji da je specifično libanski, negde ga, uopšteno, zovu arapskim hlebom. Čiji god bio - jednostavno je savršen. Ne znam kad je tačno počela "pomama" za ovim fantastičnim šupljim lepinjama kod nas, ali se sećam da sam ih ja "otkrila", švrljajući po netu, negde pretprošlog leta. Izgledale su mi naučno-fantastično i prosto nisam verovala da je moguće u svojoj kuhinji i običnoj rerni spremiti i ispeći nešto ovakvo. Međutim - više je nego jednostavno. U početku sam sledila razne recepte na koje sam nailazila, što domaće, što strane, a onda sam počela da ih mesim kao testo za najobičniji hleb - od brašna, vode i kvasca i uopšte se ne razlikuju - jednako su "naduvane" i "šuplje" kao po bilo kom od recepata na koje sam nailazila. Tako da, nije "zec" u testu, važne su sledeće stvari: da se lepinje dovoljno rastanje pre pečenja, da se rerna dovoljno zagreje i da se, zajedno sa rernom, zagreje i pleh na kom će se lepinje peći. Ako su ova tri uslova ispunjena, lepinje će se za vreme pečenja zasigurno naduvati i iznutra biti potpuno šuplje. Idealne su za roštilj, sendviče... ili da ih, jednostavno, bogato nafilujete eurokremom :)) Ja volim da ih jedem i prazne, uz jogurt ili kiselo mleko.

 

 

Sastojci:

500ml tople vode
40g svežeg kvasca
1 kašika šećera
cca 800g mekog brašna
2 kašikice soli

 

 

Postupak:

  1. Sipati toplu vodu u posudu za mešenje testa, dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Dodati malo brašna pomešanog sa solju, potom, meseći, dodati i ostatak brašna. Umesiti glatko, kompaktno testo, pa ga istresti na nabrašnavljenu podlogu i oblikovati u okruglu jufku.
  2. Podeliti jufku na osam jednakih delova, pa formirati osam okruglih jufkica.
  3. Svaku jufkicu staviti na nabrašnavljenu radnu površinu, posuti je brašnom, pa oklagijom rastanjiti na debljinu od oko 4-5mm. Dakle, treba da bude baš tanko. Ovako oblikovane lepinje slagati na sto zastrt stolnjakom, po kom je posuto brašno, kako se testo ne bi zalepilo.
  4. Kad su sve lepinje razvaljane, staviti u rernu veliki pleh okrenut naopako, pa je uključiti da se ugreje na 250°C sa sve plehom unutra. Za to vreme će lepinje odmarati i kisnuti.
  5. Bilo bi zgodno da imate neku širu drvenu varjaču ili nešto slično - bilo bi od pomoći prilikom vađenja pečenih lepinja iz rerne.
  6. U vrelu rernu doslovno "ubaciti" lepinju, ne vadeći pleh napolje, kako se ne bi rashladio. Prosto uzmite lepinju obema rukama i, kao što sam rekla, ubacite je u rernu, na obrnuti pleh. Ako slučajno ne legne lepo na pleh, stavite ruku odgore na testo i nežno je pomerite. Hoću da kažem da je "pipkanje" testa dozvoljeno i apsolutno ne utiče na naduvavanje lepinja, ali samo dok nije u pitanju "gnječenje" testa koje bi ga deformisalo. Gledajte da sve odradite brzo, da se rerna ne bi rashladila. I iznad svega - pazite da se ne opečete!
  7. Po površini lepinje u rerni će se pojaviti sasvim mali mehurići, koji će rasti i spajati se u veće mehure, sve dok se na kraju cela lepinja ne naduva kao balon. Kada je lepinja naduvana, ona je, faktički, već pečena. Ali Vi sačekajte još 2-3min. pa je onda izvadite iz rerne. Nevažno je ako u međuvremenu ne porumeni. U slučaju da Vam je ipak važno da lepinja po površini porumeni, odnosno da dobije smeđkaste fleke, možete da je ostavite duže u rerni, ali samo će se nepotrebno sušiti.
  8. Kada je lepinja gotova, otvorite vrata rerne, pa široku drvenu varjaču ili nešto slično zavucite ispod lepinje, po potrebi je malo pridržite drugom rukom i izvadite iz rerne. Vrata rerne odmah zatvorite. Ovde pazite da se ne opečete na rernu, ali i na samu lepinju, koja je puna vrelog vazduha i kad se na lepinji pojavi i najmanja pukotina, taj vreli vazduh počne da izlazi napolje.
  9. Pečenu lepinju zamotati u čist stolnjak ili neku veću suvu, čistu kuhinjsku krpu, pa u rernu ubaciti novu lepinju. Sa pečenjem krenuti od lepinje koju ste prvo razvaljali, pa nastaviti redom. Ceo proces pečenja lepinja traje 30-35min. zavisno od rerne i od toga koliko ste vešti, a toliko vremena treba i da se ispeče običan hleb od iste količine testa, tako da - nije strašno :) 
  10. Pored toga što su ove lepinje iznutra potpuno šuplje, takođe su i izuzetno ukusne, meke i savitljive poput tortilji. Kad počnu da se hlade, zamotane u krpu ih zavežite u najlon kesu, da budu zaštićene od vazduha, tako će duže ostati sveže.
  11. Lepinje služiti tople.
    Predlog za serviranje :)
Napomena: pogodno za vegansku ishranu kao i za post na vodi.

 

 "Propeć" - vranjanska pita



Od kako sam videla ovu očaravajuću pitu na blogu kod drage Nataše, znala sam da prosto moram da je napravim :) "Kupio" me je fantastičan uvod i oduševljenje sa kojim je pisala o ovom starinskom delikatesu, zatim prelepe slike i odlično objašnjen postupak i, iznad svega - sama pita! :) Onako nagužvana i rumena... ih - prosto sam znala kakav ukus i miris ima još dok je nisam ni napravila! :)) Kao što rekoh, odmah sam odlučila da ću isprobati recept, ali mi je neizmerno drago da je ova "the pita" izabrana kao tema za mesec jun u okviru "Kuvarijacija", pa mi je time i samo spremanje došlo nekako svečanije :) Silom prilika, napravila sam malecku izmenu u nadevu. Sem mene same, od ekipe za koju je pita spremana, niko ne jede zelje, niti bilo kakav zeleniš u piti sa sirom. Da pita ipak ne bi bila uskraćena za neku povrćkicu, ja sam u sir dodala tikvice iseckane na kockice. Kako tikvice često kombinujem sa sirom i to je proverena kombinacija, tako da ništa nije "pokvareno" :) Takođe, trebala mi je velika pita, pa sam napravila duplu meru, a utrošila sam i veću količinu vode nego što je navedeno (preračunato na duplu meru), te ću takve količine namirnica i zapisati dole. Količinu preliva od mleka i jaja nisam poduplala, ali ga je bilo sasvim dovoljno. Budući da sam vična spremanju pita, sam postupak izrade mi je predstavljao pravo zadovoljstvo i bio izuzetno zabavan, ali mislim da ni manje iskusnim domaćicama neće predstavljati problem. Šta da kažem? "Propeć" je ispunio sva moja očekivanja i više od toga, sasvim sam ga "usvojila" i zasigurno ću ga često spremati ubuduće... :)

 

 

Sastojci:

 

 

Testo:

700g mekog brašna
2 kašikice soli
2 žumanca
2 ravne kašike masti
cca 400ml tople vode
još masti za premazivanje (neraskravljene i raskravljene)

 

 

Nadev:

500g sitnog sira
4 veze zelja ili 1 manja tikvica
soli po ukusu

 

 

Za prelivanje:

2 jaja
200ml mleka
1/2 kašikice soli

 

 

Postupak:

  1. U posudi za mešenje testa pomešati brašno sa solju, dodati žumanca i mast, pa dodajući postepeno vodu umesiti glatko, elastično testo. Umešeno testo istresti na nabrašnavljenu podlogu, pa ga oblikovati u valjak.
  2. Podeliti testo na 12 jufkica - veličine manjeg jajeta i još 3 jufkice - veličine većeg jajeta.
  3. Manje jufkice, jednu po jednu, razvaljati oklagijom u oblik kruga na veličinu nekog manjeg tanjira, pa ih premazivati neraskravljenom mašću i slagati jedne na druge. Poslednju, dvanaestu jufkicu ne mastiti.
  4. Gomilu jufkica blago posuti brašnom, pa je pomoću oklagije rastanjiti u krug, što je tanje moguće. Zatim ovu veliku koru prebaciti u podmazanu okruglu tepsiju br.32, tako da ivice kore "vise" sa rubova tepsije barem 10ak cm.
  5. Pripremiti fil. Ukoliko koristite zelje, operite ga i iseckajte. Ukoliko ste se odlučili za tikvicu - operite je, očistite i iseckajte na kockice. Zelje ili tikvice pomešati sa sirom i po ukusu osoliti.
  6. Dno kore koje je "leglo" na tepsiju poprskati raskravljenom mašću, pa rasporediti trećinu fila.
  7. Sada uzeti jednu od tri veće jufkice, pa je rastanjiti na veličinu tepsije i staviti preko nadeva. Opet poprskati mašću, pa staviti drugu trećinu fila. Razviti drugu veću jufkicu na veličinu tepsije, staviti je preko fila, poprskati mašću, pa rasporediti poslednju trećinu fila. Na veličinu tepsije razviti i treću veću jufkicu i staviti je preko nadeva. Izbosti pitu viljuškom do samog dna tepsije.
  8. Pripremiti preliv - razmutit jaja, dodati mleko i malo soli, pa izmešati.
  9. Polovinu preliva ravnomerno sipati preko treće kore u piti, zatim ivice testa koje vise preko ruba tepsije, sa svih strana presaviti ka sredini pite, nafaltati ih ravnomerno koliko je moguće i na taj način, zapravo, zatvoriti pitu. Odozgo sipati preostali preliv od jaja i mleka, pa i gornju, odnosno spoljašnju koru, pažljivo izbockati viljuškom. 
  10. Peći 35-40min. u rerni zagrejanoj na 220°C, da lepo porumeni.
  11. Pečenu pitu pokriti aluminijumskom folijom, pa još jednom kuhinjskom krpom preko toga i ostaviti da se prohladi.
  12. Seći na kriške i služiti samostalno ili uz jogurt, kiselo mleko, neku hladnu salaticu... kako god - uživancija je zagarantovana!! :)

Нема коментара:

Постави коментар