петак, 16. мај 2014.

visnje u kolacu...

Kolač sa višnjama




Ako vam je ostalo višanja u zamrzivaču, sada je pravo vreme da ih upotrebite i napravite ovaj starinski, provereno dobar kolač sa višnjama. 
Nama je najbolji, stvarno, probala sam razne varijante, sa jogurtom, sa svakakvim nekim dodacima, ali ipak, ovaj mi je najbolji. Ne zato što je to stari mamin recept, već se zaista vidi razlika, rastresitiji je i mekši. Uostalom, probajte ;)





Sastojci:


4 jaja 
12 kašika šećera 
12 kašika brašna 
12 kašika mleka 
12 kašika ulja 
1 prašak za pecivo 
malo višanja 
prah šećer za posipanje 


Priprema :


Umutite 4 belanca sa šećerom, kao kad mutite za patišpanj za tortu, dodajte 4 žumanca, pa penasto umutite sve zajedno.
Dodajte brašno sa praškom za pecivo (preporučujem da ih prosejete zajedno jer onda testo bude laganije i rastresitije), zatim dodajte mleko i ulje i lagano sjedinite varjačom.
Testo izlite u duguljasti pleh koji ste malo namastili i posuli brašnom pa višak otresli.
Pred samo pečenje, možete da rasporedite višnje i odmah ubacite pleh u rernu, dok još nisu sasvim propale na dno, a možete i ovako: stavite kolač da se peče i čim se stvori tanka korica odozgo, izvadite pleh i nabockajte višnje lagano ih gurajući dok malo ne propadnu kroz koricu (pazite da ne opečete prste!)





Ako koristite višnje iz zamrzivača, pre upotrebe ih dobro ocedite, sokić naravno, popijte, prelep je!
Kolač pecite na 180 stepeni  oko 15-20 minuta.
Pečen kolač isecite na kocke i posipite prah šećerom.




Posni kolač sa višnjama


Lagan, postan, voćni kolač sa višnjama, ali po vašoj želji ga možete napraviti i sa drugim voćem. Sa jagodama je takodje lep, a verujem i sa malinama. Biskvit je sočan i mekan, nimalo suv kao što se uobičajeno misli za posne biskvite, a fil lagan sa ponekim komadićem voća, onako da se oseti za pod zub.

Dobro će doći onima koji poste, a želeli bi da se počaste nekim lepim i ukusnim kolačem. Jako jednostavno i brzo se sprema, ne treba vam čak ni mikser, pa dok još uvek ima višanja u prodaji, probajte.


Potrebno je:

za biskvit:
2 čaše od jogurta brašna    
1 čaša od jogurta šećera  
1 puna kašičica sode bikarbone  
4 pune kašike pekmeza (od šljive ili koji imate) 
malo više od pola čaše ulja 
malo više od pola čaše vode
za fil: 500 g višanja  
2 kesice pudinga od vanile  
10 kašika šećera  
1 l vode 
čokolada ili šlag za ukrašavanje


Priprema:
U jednoj  posudi izmešajte praškaste proizvode, brašno, šećer i sodu bikarbonu.
Posebno izmešajte pekmez sa uljem i vodom pa sjedinite sa praškastim sastojcima. Po želji možete dodati i malo cimeta, ruma isl.
Dobro izmešajte da se sastojci sjedine. Podmažite pleh dim. oko 22x33 ili neki sličan sa malo ulja, pobrašnite pa višak brašna otresite. Izlijte masu za biskvit u pleh i ispecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni, trebalo bi da bude pečeno za otprilike 20 minuta, ali ipak proverite čačkalicom, ako izadje suva iz testa, znači da je gotovo. 
Dok je biskvit još vruć premažite ga tankim slojem pekmeza.
Višnje operite i očistite od koštica, pa ih iseckajte na komadiće. Ako su višnje iz zamrzivača, prethodno ih ocedite od soka pa tek onda iseckajte. Od litre vode odvojite oko 200 ml i rastvorite prašak za puding, a ostatak vode stavite sa šećerom i višnjama na ringlu. Kad provri, kuvajte nekih 5 minuta pa onda sipajte rastvoren puding i skuvajte fil. Trebalo bi da ima gustinu kao i klasičan puding.
Vreo fil prelijte preko još toplog biskvita, poravnajte odozgo  i ostavite da se ohladi.
Preko kolača možete staviti šlag, ili glazuru od otopljene čokolade sa malo ulja i mleka.
Isecite na kocke pre služenja. Dobro rashladjen kolač izuzetno prija u ovim toplim danima.
Napomena: 
Kolač na slikama je malo svetlije boje jer sam u testo stavila džem od dunja i jabuka, ali ako koristite džem od šljiva dobiće lepu tamnu boju. Takodje, malo mi je deblji biskvit jer sam greškom pekla u manjem plehu, pa tako nije mogao da stane sav fil preko, inače bude debljine slične kao što je debljina biskvita. Naravno, nije bilo mesta ni za glazuru, već sam na svaku kocku stavila po malo preostalog fila.

Нема коментара:

Постави коментар