петак, 16. мај 2014.

Torte....odabrane

Monte torta




Monte torta sa malim izmenama i dopunama

Potrebno je:
za koru
150 g oraha
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna 
za fil
6 žumanca
100 g šećera
100 g praška za puding sa ukusom vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
1 vanil šećer
250 g margarina
100 g prah šećera
i još
2  snikers čokoladice (od 40 g)
100 g čokolade za kuvanje
200 g šlaga u prahu +
350 ml kisele vode


Priprema:
Orahe iseckajte na krupno. U kalup za torte br. 26 stavite pek papir a stranice namastite i pobrašnite. Preko papira rasporedite seckane orahe. Belanca i šećer umutite u čvrst šam pa dodajte brašno i lagano izmešajte špatulom. Pažljivo ih rasporedite preko oraha.
Rernu uključite na 180 st. i ispecite koru dok malo ne požuti odozgo, 10 minuta je dovoljno. Pečenu koru ohladite pa je okrenite na tanjir da vam orasi budu odozgo. Skinite papir pažljivo.
Žumanca umutite sa šećerom, vanil šećerom, pudingom, brašnom i 2 dl mleka, a preostalih 8 dl mleka stavite da se zagreva. Lagano, u tankom mlazu, neprestano mešajući žicom, sipajte umućenu smesu u toplo mleko i zakuvajte fil koji treba da dostigne gustinu sličnu onoj koju ima puding.
Ohladite fil tako što ćete šerpu staviti u veću šerpu napunjenu hladnom vodom i stalno mešati da se ne bi stvorila korica. Margarin i prah šećer umutite pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela pa u jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane snikers čokoladice.
Stavite obruč oko kore pa isfilujte tortu prvo svetlim pa zatim tamnim filom. Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom koji ste umutili sa kiselom vodom. Preporučujem da tortu napravite dan ranije i dobro ohladite, tada je najlepša i odlično  se seče.
I na kraju, par sličica original Monte torte sa lešnicima, nutelom i petit keksom, fantazija čista...prijatno vam želim!



Novogodišnja torta



U Novu 2014. godinu trebalo je da nas na slatki način uvede Monte torta. Medjutim, došlo je do malih promena pa je umesto kore sa belancima i lešnicima 
nastala ova kora, sasvim jednostavna, ali se tako lepo uklopila sa ovom fantastičnom kremom. Več sam jednom adaptirala ovu tortu, ovo je njena jednostavnija verzija, ali svakako odlična, kremasta i jako ukusna. Kremu sam napravila kako je u receptu, a za koru sam upotrebila sledeće:
kora:
6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
2 kašike kakao praha
malo čokoladnog mleka
Priprema: Klasično, umutite jaja sa šećerom, dodate ostale sastojke i sve sjedinite. Ispečete koru u kalupu br. 26 i kada se ohladi poprskate čokoladnim mlekom. Nafilujete kremu i ukrasite šlagom. Torta je zaista jako ukusna, kremasta i prelepa! Napravite je dva dana ranije, potrebno je da se lepo stegne i dobro rashladi, tada se lepše seče i ukusnija je.

Čokoladna torta


 


Sasvim jednostavna,a opet veoma ukusna čokoladna torta! Brzo se priprema i još brže pojede, što je najbitnije ;) 



Potrebno je:
za kore: 
10 jaja
10 kašike šećera 
5 punih kašika brašna 
2 kašike kakao 
1 kesica praška za pecivo 
mleko za kvašenje kora 
za fil: 
1 margarin 
250 g prah šećera 
3 kašike vrelog mleka 
žumanca 
3 belanca 
200 g rastopljene čokolade 
za ukrašavanje-ganache krema ili šlag 


  
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg pa dodajte žumanca i umutite penasto. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte u posebnoj posudi pa umešajte u penu od jaja, lagano zahvatajući špatulom. Ako pečete okruglu tortu, od ove mase ispecite dve kore u kalupu br. 26. i kasnije, kada se ohlade presecite svaku na dva dela kako biste dobili 4 kore. Za pravougaonu tortu ispecite takodje dve kore u velikom plehu od rerne pa ih kasnije presecite na pola da dobijete četiri kore. Podelite masu tako što ćete stavljati jednu kutlaču mase u jedan, jednu u drugi pleh, trebaće vam otprilike oko 8,5-9 prepunih (ali baš prepunih, da curi iz njih) kutlača za jedan pleh. Ispecite kore u zagrejanoj rerni na 180 st, oko 10 minuta. Ostavite ih da se ohlade pa presecite. Kada budete redjali tortu nakvasite kore toplim zašećerenim mlekom.




Za krem umutite penasto margarin sa prah šećerom. Dodajte žumanca pa preko njih isipite 3 kašike vrelog mleka i 200 g čokolade otopljene na pari. Umutite mikserom. Belanca posebno umutite pa lagano sjedinite sa kremom od margarina i čokolade i lepo izmiksajte. Podelite fil na 3 dela i filujte svaku koru a odozgo ukrasite šlagom ili ganache kremom.

Нема коментара:

Постави коментар