петак, 16. мај 2014.

Torte....odabrane2

Kenedi torta






Ha, pa videćete i zašto, nije uopšte teška za napraviti, a tako je ukusna, raskošna, prava torta 



Potrebno je:


kora I

 5 jaja 
 5 kašike šećera 
 5 kašike brašna 
 50 g čokolade 
 1 kesica praška za pecivo 


preliv za koru I

 200 g šećera 
 1 časa od jogurta vode 
 100 g čokolade 

 

kora II

 4 belanca 
 200 g secera 
 100 g seckanih oraha 

 

fil

 4 žumanca 
 4 kašike šećera 
 4 kašike brašna 
 500 ml mleka 
 3 vanilice 
 250 g margarina 
 250 g 
prah šećera 


Priprema kore I


Umutite 5 belanaca uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku dodajte i mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca. Zatim dodajte 5 žumanca i sve zajedno penasto umutite.
U umućena jaja dodajte brašno, prašak za pecivo i rendanu cokoladu. Lagano promešajte špatulom.
Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom, izlijte smesu za koru i ispecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se krajevi ne odvoje od kalupa. Meni je potrebno oko 10-12 min, probajte čačkalicom da li je kora pečena.
Ostavite koru da se ohladi, pa je presecite vodoravno na dve jednake kore.  
Skuvajte 200 g šećera sa čašom vode, ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne rastopi pa sklonite sa ringle. Svaku polovinu kore prelijte ovim prelivom na onoj strani na kojoj je presek.

Priprema kore II

 

Umutite 4 belanca sa 200 g šećera, dodajte 100 g seckanih oraha, pa osušite koru u rerni na niskoj temperaturi. 

Fil:

 

4 žumanca umutite sa 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 3 vanilice i malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Lagano sipajte umućenu smesu u mleko i neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Skuvajte krem i ostavite da se ohladi.
Posebno umutite margarin sa prah šećerom, pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela.
Redjajte polovinu prve kore (natopljenu stranu okrenite nagore), premažite je polovinom fila, stavite drugu koru, premažite je drugom polovinom fila, i na kraju stavite onu drugu polovinu prve kore natopljenom stranom nadole.
Ohladite tortu u frižideru, najbolje preko noći, da se fino stegne pa je ukrasite slatkom pavlakom ili šlagom po želji.

Snickers torta



Bogata, punog čokoladnog ukusa, krckava, veoma jaka, raskošna torta za svečane prilike! Prava kalorijska bomba, reklo bi se, ali može se ponekad priuštiti i nešto takvo. Ovo je torta koja je takoreći, identična Snickers čokoladicama. Pravi užitak za nepce i za sva čula ;)


Potrebno je: 
za 3 kore:
12 belanaca 
450 g šećera 
3 kašike brašna 
450 g kikirikija

  
za fil:
12 žumanaca  
200 g šećera  
125 g margarina  
100 g čokolade za kuvanje   
4 kom (od 50 g) snickers čokoladice  
100 g mlečne čokolade 


Priprema kora:
Umutite tri kore od po 4 belanca, 150 g šećera, 1 kašikom brašna i 150 g kikirikija ( sirov, neslani kikiriki malo ispecite u rerni pa ga iseckajte nožem ili u chop chopu ).Pripremite kalup za tortu br.28, obložite dno papirom za pečenje, a stranice blago namastite. Možete koristiti i pravougaoni pleh za pečenje dimenzija 22x33 ili neki sličan.
Kore ispecite jednu po jednu na 180 stepeni oko 20 minuta. 
Ostavite ih da se ohlade, a za to vreme napravite fil.


Priprema fila:
Umutite penasto 12 žumanaca sa 200 g šećera, pa ih skuvajte na pari. Posle otprilike desetak minuta kuvanja dodajte naizmenično kockice margarina i čokolade za kuvanje. Ukuvajte još malo da se sve lepo rastopi i sjedini, pa ostavite fil da se ohladi. 
Sitno iseckajte 4 snickers čokoladice i 100 g mlečne čokolade po vašem izboru i dodajte  malo po malo u hladan krem uz stalno mešanje. Nikako nemojte smanjivati količinu čokolade u filu, jer se može desiti da vam onda fil bude redji i da curi.
Krem podelite na dva jednaka dela i isfilujte dve kore, a na treću stavite glazuru od čokolade, ganache ili čokoladni šlag, po želji.
Tortu dobro rashladite pre služenja, isecite na parčad, skuvajte kafu i pustite da sva čula uživaju!

 Torta sa turskim keksom




Za one koji vole keks torte, ovo je prava stvar! Lagana i kremasta, izdašna i jako ukusna torta, sasvim sigurno će zadovoljiti sva vaša čula ;)


Potrebno je:

 

 600 g (2 pakovanja) turskog keksa
 400 g belog šlag krema 
 400 ml kisele vode 
 200 g prah šećera 
 250 g margarina 
 1 l mleka 
 3 kesice pudinga od karamele ili vanile 
 9 kašike 
šećera

Priprema:

 

 

Skuvati puding u mleku sa 9 kaš. šećera (možete da iskoristite puding od vanile ako ne volite, ili ne možete da nabavite od karamele).
Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući da se ne bi stvorila korica.
Posebno umutiti margarin sa prah šećerom i sjediniti sa ohladjenim pudingom, dodajući kašiku po kašiku neprestano miksajući. Šlag umutiti sa kiselom vodom.Redjati red keksa, premazatifilom od pudinga, preko toga premazati tanak sloj šlaga, ponoviti opet red keksa, fila pa šlaga i tako redom 6 puta.Završiti šlagom i ukrasiti po želji.

   Važna napomena!

Keks se ne kvasi!

Tortu napraviti dan ranije, sutradan će keks već biti fino mekan od fila. 

 Ja sam redjala 4x5 keksa, znači da mi je trebalo 120 komada, što je nešto manje od 2 pakovanja (1 pakovanje =70 keksa), ostale keksiće pogrickajte uz kaficu ;)

Takodje, preporučila bih vam i drugu verziju ove torte, sa lešnicima, izuzetnog i punog ukusa, gde se kuvaju 4 pudinga u 1,5l mleka, pomešaju se sa umućenim margarinom sa prah šećerom pa se u fil doda još 150 g prepečenih i krupno mlevenih lešnika. Dalji postupak je isti kao i kod prve varijante, ali je ukus daleko bolji i puniji.



Torta je velika i izdašna, prelepa, kremasta, ali jako stabilna i seče se perfektno precizno pa je samim tim, pogodna za neka lepa slavlja.

 

Gabriela kolač



 Brzo se priprema, a što je najbitnije, brzo se stegne i lako i lepo se seče. Sa prhkim beze korama sa orasima
i nežnom kremom fantastičnog ukusa, pravi je izbor za vaš novogodišnji sto. Jedino je potrebno korigovati količinu šećera, ali o tome malo više u napomeni na kraju posta.



Potrebno je:
kora
5 belanca
120 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika prezli
krema
5 žumanca
100 g šećera
3 kašike brašna
250 ml mleka
1 vanil šećer
250 g margarina




Priprema:
Penasto umutite belanca sa šećerom, dodajte mlevene orahe i prezle i lagano umešajte.  Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, rasporedite masu od belanaca i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte vanil šećer, brašno i mleko i stavite na laganu vatru. Skuvajte gust krem neprestano mešajući. Ostavite da se ohladi pa izmiksajte sa prethodno umućenim margarinom. 
Koru presecite na dva dela. Prvu koru isfilujte kremom, ravnomerno je rasporedite i preklopite drugom korom. Dobro rashladite pre služenja. Po želji posipite prah šećerom odozgo.




Napomena: 
U originalnom receptu se za pripremu kore koristi čak 250 g šećera, a za kremu 150 g. Preslatko! Prvi put kad sam pravila ovaj kolač smanjila sam na 150 g i 120 g i ponovo je bilo preslatko. Mislim da je ova razmera koju sam napisala u sastojcima idealna, znači 120 g šećera u kori i 100 g u kremi i dobićete savršen kolač!
Takodje, možete ga napraviti i kao mini tortu tako što ćete koru preseći na tri lente, isfilovati kremom i ukrasiti šlagom. Po želji u kremu možete dodati seckane žele bombone ili nešto po vašem ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар