петак, 16. мај 2014.

iz stare sveske....kolaci...

Ledene kocke

 

 

 

  Uvek je pravo vreme za ledene kocke, nama prijaju i leti i zimi, možda zato što ih jako volimo. Kako je ovo prvi recept u mojoj prvoj sveščici recepata, tako i ovde započinjem baš sa njim.....dakle, nema izgovora da ne probate, ovo su definitivno najbolje ledene kocke, a naprave se začas, tako lako....pa da vidimo šta nam to treba? 

za patišpanj: 

5 jaja  
5 kašike šećera
5 kašike brašna
2 kašike kakao

za sirup:

300 g šećera
250 g vode

za kremu:

1 l mleka
5 kašike gustina
9 kašike brašna
16 kašike šećera
3 vanilin šećera
250 g margarina
1 flašica ekstrakta limuna

za glazuru:

100 g čokolade za kuvanje
1 kašika meda
3 kašike mleka
3 kašike ulja

priprema:

Umutite patišpanj od navedenih sastojaka, sipajte u podmazan duguljasti pleh i pecite oko deset minuta na 180 stepeni. Pleh u kom ja pečem je dimenzija 33x22cm.
Za sirup stavite šecer i vodu da provri, malo ukuvajtei prelite preko hladnog patispanja. 
 Od litre mleka oduzmite 200 ml i razbijte brasno i gustin, a ostatak stavitsa šecerom da provri. Ulijte lagano u provrelo mleko, neprestano mešajući žicom i skuvajte krem, pa stavite 3 vanilice i ostavite da se ohladi.  
Posebno umutite margarin sa limunovim ekstraktom ili korom od limuna (na najsitnijoj strani je narendajte, samo žuti deo limuna) i sjedinite sa hladnim kremom. Dobro umutite i premažitepatišpanj. Poravnajte duguljastim nožem.
Za glazuru otopite čokoladu sa ostalim navedenim sastojcima i prelijte preko kolača. Pomerajte pleh levo-desno da bi se čokolada lepo razlila. Ostavite da se stegne u frižideru, pa isecite na pravilne kocke i poslužite.

Ova glazura se pokazala kao veoma dobra, ne puca kad se seče, malo je mekanija od klasične čoko glazure, pa mi je zato i bolja za ovaj tip kolača.
Ovo je poboljšana verzija recepta, odstupa malo od originala kod pripreme kreme, jer sam vremenom videla da je krem lepši na ovaj način, sa jednim delom gustina. Patišpanj nisam menjala ništa.

Krempita

Jednostavna, najbolja....

 


 Stari mamin recept za krempitu, odavno ga već imam, ali je trebalo da prodje prilično vremena dok sam se odvažila da ga prvi put napravim. Ne znam zašto 
sam toliko odugovlačila, recept je toliko jednostavan, napravi se bukvalno za 45 min kad se dobro organizuješ. Kod nas se odomaćio zbog svoje jednostavnosti, brze pripreme, penaste strukture i zaista izuzetnog ukusa.
 

Za pripremu ove krempite potrebno vam je:

Za  koru:

7 žumanca
7 kašike šećera
7 kašike mleka
7 kašike ulja
7 kašike brašna
na vrh noža praška za pecivo 

Za krem:

4 pudinga od vanile
1 l vode
300 g šećera
7 belanca
2-3 kašike šećera

i još...
200 g šlaga
350 ml mleka ili kisele vode

Priprema:

 Žumanca umutite penasto sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlite u podmazan duguljast pleh. Dimenzije mog pleha su 22x33 cm, dubina je 4,5 cm, a vi možete i dublji ako imate jer kad stavite šlag poravnaće se sa gornjom ivicom pleha, mada ništa ne smeta, komotno i lako se vade kocke. Koru pecite na tihoj vatri oko 10-tak minuta, pazite da ostane zuta.

Od litre vode oduzmite malo i rastvorite 4 pudinga, a ostatak stavite sa 300 g šećera  u neku duboku šerpu da provri, pa skuvajte puding. Šerpa mora da bude velika jer se tu dodaju belanca i ispadne baš puno kreme.
Izmaknite sa ringle i odmah u vrelo dodajte sneg od belanaca koja ste u posebnoj posudi čvrsto umutili sa 1-2 kašike šećera. Ja dodajem kašiku po kašiku belanaca, tj. onoliko koliko zahvatim, neprestano mešajući mikserom.
 Ukoliko volite vazdušastiju kremu, vi onda nežno mešajte žicom dok sjedinjujete krem sa belancima, ali po receptu je da se mikserom lepo umuti da krem postane kompaktan.

Pokazaću vam na ovoj slici kako izgleda krem kad se lepo ne sjedini, vide se linije od pudinga, ali to nikako ne menja na ukusu (jednom mi je samo tako ispalo, i od tada sam se vratila original receptu, najbolje je tako).
  
 Dakle, dok je krem još uvek vruć, razlijte ga preko vruće kore i poravnajte dugačkim nožem. Sve to uradite brzo jer se krem brzo steže, trebaće vam pomoć pri držanju teške šerpe, uposlite nekogda vam pridrži šerpu dok vi razmazujetekrem.


Ostavite da se ohladi pa premažite umućenim šlagom, ukrasite narendanom čokoladom ili mrvicama, to je već po vašoj želji, nije obavezno.
 Dobro ohladite u frižideru, isecite na kocke i poslužite.
Vrlo lako se seku, nož klizi kroz kremu, lako se vade, samo se prvi put pripomognite malom viljuščicom, posle ide lagano. 




Nekoliko saveta za brzu pripremu:

Kolač se vrlo brzo pravi, pošto se sve radi dok su kora i krem vrući. Evo redosleda kojim ja radim:
-prvo izmerim i pripremim sve sastojke
-uključim rernu i dok se zagreva umutim koru i izlijem u pleh
-uključim ringlu za puding i dok voda ne provri umutim belanca
-u medjuvremenu stavim koru da se pece, za to vreme skuvam puding
-izvadim koru, sjedinim puding i belanca i odmah izlijem na jos toplu koru
-i gotov kolač, samo još šlag, a zatim kafica i uživanje može da počne ;)

Kakao kolač sa pavlakom



Iznenadila sam se koliko je ovaj kolač ukusan, s obzirom na jednostavne sastojke i brzinu pripreme. Opet se pokazalo da je sva lepota u malim, jednostavnim stvarima.
Izuzetno je mekan i sočan, sa blago osvežavajućom notom koju mu daje fil, a ipak dovoljno sladak i čokoladan. Idealan je kao nedeljni kolač za porodično okupljanje, nakon ručka, uz kafu.




Potrebno je:
(original recepta) 
žumanca 
200 gr šećera 
2 dl vode 
1,5 dl ulja 
200 gr brašna 
1/2 kesice praška za pecivo 
4 kašike kakao praha
belanceta  

za premazivanje
4-5 kašika pekmeza od kajsija  
2 dl kisele pavlake 
za glazuru
60 gr čokolade za kuvanje  
1 kašika ulja  
1 kašika mleka 


Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom, dodajte vodu i ulje i mikserom još malo umutite. U umućena žumanca dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo pa promešajte mikserom. U smesu lagano umešajte sneg od belanaca, pa sve izlijte u pleh dimenzija 40x30 cm , poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 30 minuta. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite ga da se ohladi pa ga prerežite na pola.  Jednu polovinu kore premažite sa 4 kašike pekmeza od kajsija, a preko namažite malo razmućenu kiselu pavlaku. Poklopite drugom korom. Odozgo sasvim tanko premažite sa  1 kašikom pekmeza od kajsija.
Rastopite čokoladu, ulje i mleko na pari da se dobije ujednačena masa pa prelijte preko kolača. Dobro rashladite, secite na kocke i poslužite.

Koh




Za mesec maj izglasani recept u okviru KuVarijacija bio je Koh, sa Jeleninog bloga.
Kako ne pamtim kada sam zadnji put pravila koh, ovo mi se učinilo kao idealna prilika da ga spremim i tako po prvi put učestvujem u ovoj igri. Na veliku radost mog dragog, koji ga inače obožava! I koji je, sem jedne  kocke koju sam ja pojela, smazao ceo pleh sam :D
Uglavnom, koh je starinski kolač, svima dobro poznat, koji svojim ukusom vraća u detinjstvo. Inače, ja ga pravim tako  što dodajem i 1 kašiku brašna na 6 kašika griza. Novina za mene je bilo to što se vrelo mleko sipa preko vrelog koha, obično radim da jedno od ta dva bude vruće a drugo hladno. Takodje, za vraćanje koha u vruću rernu, moram da priznam da nisam čula, ali za sve ima prvi put. Ovog puta nisam ništa menjala, znači, pravila sam ga striktno se držeći Jeleninog recepta. I mogu samo da kažem, sve pohvale!



Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
8 kašika griza
1 kesica vanil-šećera
korica od 1-2 limuna

za preliv:
1 l mleka
2 kašike šećera
2 kesice vanil-šećera



Priprema: 
Umutite belanca sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite. Zatim varjačom lagano umešajte griz i rendanu limunovu koricu.
Pleh dimenzija otprilike 20x30 cm malo nauljite i pospite brašnom, višak otresite pa sipajte masu i lagano poravnajte špatulom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 20 minuta. Toliko je meni trebalo, dužina pečenja zavisiće od jačine vaše rerne.
Mleko, šećer i vanil-šećer zagrejte da bude vrelo. Ja sam kuvala mleko iz kese zajedno sa šećerom, procedila i onda prelila preko testa. Znači, izvadite koh iz rerne i prelijte ga vrelim mlekom pa vratite u isključenu rernu na nekih 15 minuta. Vrata rerne ostavite malo otvorena.
Izvadite koh iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga dobro ohladite u frižideru pre služenja.
Po vašoj želji, a i po preporuci autorke ovog recepta, koh možete poslužiti tako što ćete preko staviti i par višnjica iz slatka.

Rum štangle



Po nazivu biste zaključili da su ove štanglice sa rumom, ali ne, u njima nema ni kapi ruma! A ipak mirišu i imaju ukus na rum ;)
Neverovatno su sočne, ni malo suve iako vam možda donja žuta kora tako izgleda. Samo ga napravite dan ranije kako bi se lepo stegao i isekao. Sezona slava je počela, možda će baš ovaj kolač ukrasiti vašu tacnu sa sitnim slavskim kolačma.
Potrebno je:
za koru 
6 jaja 240 g šećera 180 g brašna  
140 g margarina
za fil 
čaša je od jogurta (180 ml) 
čaše šećera 
1 čaša vode 300 g mlevenih oraha 3 štangle čokolade 240 g margarina 
za glazuru 
4 štangle čokolade malo ulja malo mleka 



Priprema:
Umutite 6 belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte brašno i rastopljen i prohladjen margarin. Lagano sjedinite špatulom i izlijte masu u podmašćen pleh dimenzija približno 40x30. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni, bitno je da testo ostane žuto, proverite čačkalicom da li je pečeno.
Pečeni patišpanj ostavite da se ohladi pa ga prebacite na poslužavnik, isecite krajeve i poravnajte ga. Krajeve patišpanja izmrvite u posebnoj činiji.
Za fil ušpinujte lagano šećer sa čašom vode, pustite da vrije oko 15-ak minuta. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, mešajte da se čokolada otopi i odmah prelijte preko mlevenih oraha. Promešajte da se lepo sjedini. Margarin penasto umutite mikserom pa sjedinite sa smesom od oraha i dobro izmiksajte. 
Na patišpanj rasporedite polovinu fila, posipajte mrvice od  biskvita i odozgo nanesite preostali fil. Poravnajte nožem i ostavite da se stegne pa ga prelijte glazurom od topljene čokolade. 
Dobro ohladite i secite štanglice oštrim nožem.

Нема коментара:

Постави коментар