петак, 16. мај 2014.

rucak....

Ćufte u paradajz sosu



Kod nas su se ćufte uvek spremale na klasičan način, pržene pa tiho krčkane u paradajz sosu, bez ikakvih priloga. Bitno je bilo da ima puno sosa, jer svi smo voleli da mackamo hleb u taj divni, crveni sos. Kasnije sam ja, kao prilog, dodala krompir-pire, i stvarno smatram da je tako obrok potpun, uz sezonsku salatu. 
Za sos koristim domaći sok od paradajza, ili tzv. paradajz iz flaše, mleven pa kuvan ili samo tako svež ostavljen u flašama za zimu. Ukoliko nemate domaći, poslužiće i kupovni u tu svrhu.




Istog dana kada sam ja spremala ove ćufte i na papiriću uredno beležila sastojke ne bi li kasnije objavila ovaj post, jer uvek sve radim odokativno, Nale je objavila post Ćufte u sosu, pa svakako pogledajte i njen recept, drugačiji je, sa aromatičnim začinima i zove na isprobavanje.
Potrebno je:
za ćufte
400 g junećeg mlevenog mesa
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 parče hleba-samo sredina
1 kašičica vegete
soli po ukusu
2 kašičice aleve paprike
1 jaje
malo seckanog peršuna
malo bibera
ulje za prženje
za sos:
300 ml soka od paradajza
400 ml vode
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica soli (ili po ukusu)
seckani peršun
Priprema:
U posudi pomešajte sve sastojke za ćufte. Crni i beli luk iseckajte vrlo sitno, sredinu od hleba natopite sa malo vode pa istiskajte medju dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrite prianjajućom folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vreme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte, mada možete i malo veće, kako volite. Meni je od ove količine izašlo 17 komada.


Ćufte možete pržiti u tiganju, pa ih izvaditi na tanjir i onda spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ja sam to malo pojednostavila pa ako vam se svidja ovaj način vi uradite kao ja, ovako: odmah uzmite dublju šerpu u kojoj ćete krčkati ćufte u sosu i sipajte ulje za prženje, da oblije dno pa još malo (tako me učila mama ;)).  Ćufte pržite u zagrejanom ulju, okrenite i ispržite sa obe strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gde ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima mešajte, propržite ga malo pa dodajte alevu papriku, promešajte zajedno i nalite paradajz iz flaše. Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promešate uz dolivanje vode malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li redji ili gusti sos. Na kraju dodajte seckan peršun.
Uz ćufte poslužite krompir pire i salatu po izboru.


Podvarak od slatkog kupusa sa sudžukom


Zašto samo od kiselog kupusa? Podvarak možete spremiti i od slatkog, uz dodatak raznog povrća obogatiti mu ukus, a kobasicom ili sudžukom zaokružiti kombinaciju i staviti tačku na i.  Ovako ga ja spremam, sasvim jednostavno i brzo. 

Potrebno je:
 1 srednja glavica svežeg kupusa 
 1 glavica crnog luka 
 1-2 kom šargarepe 
 1 struk praziluka 
 1-2 čena belog luka 
 1 sudžuk kobasica 
 2 kašičice aleve paprike 
  so i vegeta po ukusu 
 malo seckanog peršuna 
 1-2 lista lovora 
 oko 300 ml paradajza iz flaše 
  ulje


Priprema:
Crni luk, šargarepu i praziluk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju. Kao i kiseli kupus, i ovaj traži malo da je masniji pa dodajte ulja malo više. Pred kraj dodajte sudžuk kobasicu isečenu na kolutove. Promešajte i propržite još malo zajedno sa povrćem.
Za to vreme isečite kupus na dugačko, ne onako na sitne kockice kao što obično seckate kiseli kupus, već kao za salatu samo malo deblje.
Dodajte kupus u šerpu, nalite malo vode jer svež kupus sam po sebi pusti vodu pa da ne bude previše, dodaćete kasnije još malo ako bude potrebno. Dodajte paradajz iz flaše, listove lovora i alevu papriku, promešajte i poklopite pa ostavite da se na tihoj vatri krčka. Povremeno promešajte i proverite da li treba da dolijete još malo vode. Kupus će se skuvati od pare, pa ne preterujte sa dolivanjem vode jer bi na kraju trebalo da ostane samo ulja, tj. da sva voda ispari tokom kuvanja.


Kad je sva voda isparila i kupus se skuvao, posolite ga po ukusu, dodajte seckani peršun, promešajte i sve preručite u tepsiju.
Stavite u rernu na 180 st. da se lepo zapeče. Promešajte jednom za to vreme, tako će se kupus sa svih strana lepo zapeći.

Sarme



 Svako ima svoj recept, ja obično radim odokativno, otprilike ovako kako ću vam napisati u nastavku recepta.




Potrebno je:
20-22 kom. velikih listova kiselog kupusa
fil
500 g mešanog mlevenog mesa
4-5 glavice crnog luka
1,5 mala šoljica pirinča
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica vegete
soli po ukusu
200-300 ml ulja
seckani peršun
malo bibera
par listova lovora
zaprška
ulje
1 kašičica aleve paprike




Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil. Iseckajte luk sitno, stavite u veći tiganj i na ulju prodinstajte dok ne postane staklast. Dodajte meso i pržite dok meso ne promeni boju, stalno mešajući. Pred kraj prženja dodajte vegetu, biber, alevu papriku, posolite po ukusu (pazite da ne presolite fil jer je kupus već dovoljno slan!), dodajte i seckani peršun i pirinač. Promešajte da se svi sastojci sjedine i maknite sa ringle. Ostavite da se malo prohladi pre nego što počnete da motate sarme.
Od glavice kupusa odvojite velike, lepe listove, pazeći da se ne iscepaju. Možda će vam trebati još jedna glavica kupusa da biste izabrali velike listove. Ja sam imala 24 lista, od toga sam 2 stavila na dno šerpe, a ostale zavila u sarme. Sa listova nožem odvojite korenasti deo i lagano ih "ispeglajte" rukom, tj. poravnajte neravnine i one "faltice", a višak odsecite makazama.


Uzmite jedan list kupusa, stavite ga na dlan tako da vam deo gde je bio koren stoji okrenut prema vama, prema zglobu na ruci. Stavite jednu punu kašiku fila, može i 1,5 kašika ako je list baš veliki, i krenite da motate na sledeći način: preklopite stranu gde je bio koren preko fila, poravnajte neravnine, preklopite desnu stranu lista i krenite da motate ulevo, lagano pritiskajući i "peglajući" list prstima. Kada ste došli do kraja, postavite sarmu uspravno na dlanu i palcem pritisnite krajeve koji vise, lagano ih gurajući ka unutrašnjosti sarme. Ovako smotana sarma biće čvrsta i neće se razviti u toku kuvanja. Tako uradite i sa preostalim listovima kupusa.
Dno šerpe obložite jednim listom, zavisi kolika vam je šerpa, možda će vam trebati i dva. Preko poređajte sarme uspravno, tako da vam onaj završni deo sa rupicom koju ste napravili palcem, bude okrenut na gore. Gusto ih poređajte, zalijte vodom i stavite na laganu vatru da se krčkaju. Sarme se u principu dugo kuvaju, oko 3 sata je neko optimalno vreme. Proveravajte povremeno da nisu ostale bez tečnosti, dodajte malo vode ako je potrebno kako ne bi zagorele. 
Skuvane sarme možete da stavite na kratko u vruću rernu da uhvate rumenu koricu odozgo, mada nema potrebe za tim, samo ih zapržite tako što ćete zagrejati ulje i alevu papriku i preliti ih odozgo.
Napomena: Sarme u principu traže dosta ulja, tako da je potrebno da sami prilagodite količinu ulja svom ukusu. Ne merim nikada, ali odokativno bi rekla da mi ode oko 1/3 l ulja za pripremu fila, plus još malo za zapršku. Možete ih jesti par dana, sve su lepše i lepše kada se podgrevaju. Pogodne su i za zamrzavanje pa ih tako možete zamrznuti nekuvane pa kasnije skuvati, ili već skuvane pa podgrejati po potrebi.

Prženija



Prženija je univerzalno jelo koje se jede i za doručak, i za ručak i za večeru. Sprema se sa svežom paprikom, sa pečenom, sa suvom u toku zime, sa ajvarom. Znači, jelo za sve sezone. Idealno je za leto, ali se i za zimu baš u te svrhe ostavlja paprika u zamrzivaču, sveža iseckana ili pečena pa iseckana, kako ko voli. Naše bake su ranije prženiju zaprživale brašnom u nedostatku jaja, to je onda za prste polizati. Danas prženiju obično zapržimo jajima, a izvanrednog je ukusa kada se ipak doda malo brašna i proprži se pre dodavanja jaja. Osnovna varijanta prženije je ona samo sa paprikom i jajima, ali je u letnjim mesecima nezamislivo spremiti je bez paradajza, pa i sa prazilukom ko voli. Uz ovo jelo vam nisu potrebni neki posebni dodaci, najbolje ide uz sir i paradajz salatu. I da ne zaboravim, prženija je najsladja ako se jede bez viljuške, preporučuje se mackanje hlebom. Svako ima  neki svoj način, a evo kako ja spremam prženiju.

Potrebno je:
10 svežih paprika
2 paradajza
4 jaja
1 struk praziluka
ulje
so


Priprema:
Papriku operite i iseckajte, na 4 dela po dužini pa onda poprečno na male kockice.. Sipajte ulje u veći i plići tiganj, da oblije dno šerpe i još malo više, lepše je i ukusnije kada je prženo masnije. Stavite papriku u tiganj, promešajte da sva paprika zahvati po malo ulja i stavite na srednju temperaturu da se lagano prži.
Za to vreme oljuštite paradajz i iseckajte ga. Ostavite ga u činijci za kasnije. Praziluk takodje iseckajte na sitno pa ga dodajte u prženo, promešajte i još malo pržite zajedno. Negde na pola prženja, kad paprika malo svene, dodajte paradajz, umešajte ga u prženo i ostavite da se još malo krčka. Posolite po ukusu, ja obično stavim 1-1,5 kašičicu soli, a vi stavite po vašem ukusu. Ovo je momenat kada možete dodati  malo brašna, oko pola kašike i još malo upržiti sve zajedno. Jaja umutite sa malo soli i isipite preko paprike, i uz mešanje ispržite dok jaja ne budu gotova. Vaša prženija je spremna za jelo, napravite salatu, iznesite neki sir i uživajte.

Нема коментара:

Постави коментар