недеља, 04. мај 2014.

Szekely gulaš...


Kako napraviti Szekely gulaš

- See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811

Kako napraviti Szekely gulaš

- See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811
Szekely gulaš...
Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, a do sad ste se već zasitili sarme, onda svakako probajte jedno od tradicionalnih mađarskih jela - Szekely gulaš. - See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811
Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, a do sad ste se već zasitili sarme, onda svakako probajte jedno od tradicionalnih mađarskih jela - Szekely gulaš. - See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811


szekely-gulas-lonac


Szekely gulaš...

Gulaš mađarskog porijekla, ime je dobio po Szekely Jozsefu, mađarskom piscu i novinaru, kojeg se smatra autorom ovog gulaša. Iako, čak i nije riječ o gulašu u pravom smislu riječi, jer bogatiji je i gušći od uobičajenih gulaša, ali rjeđe tekućine. Originalno se radio od tri vrsta mesa, da bi danas u receptima prevladala svinjetina.

Recept koji vam danas prenosim, ponešto je modificiran recept Karla Gundela, poznatog mađarskog chefa i vlasnika restorana, iz njegove mađarske kuharice.
Sastojci

500 g svinjetine od plećke
500 g kiselog rezanog zelja
2 srednje velike glavice luka
svinjska mast
1 žlica slatke crvene mljevene paprike
1 žlica brašna
sol, papar,
1 češanj sitno sjeckanog češnjaka
šećer
kim
voda ili temeljac
Priprema:

Na ugrijanoj masti zažutite sitno narezani luk, a zatim smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašno, pa sve zajedno popržite. Smanjite vatru i dodajte meso narezano na kockice, pa ga popržite sa svih strana. Kad je meso dobilo lijepu smeđu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak i papar i po potrebi soli. Kod dodavanja soli vodite računa o slanoći kiselog zelja. Meso podlijte vrlo malom količinom vode ili temeljca i pirjajte na umjerenoj vatri.

Vodu ili temeljac dodajite postepeno i u malim količinama. Meso se ne smije kuhati, dakle ne smije plivati u tekućini, nego više pržiti.

Kad je napola kuhano, dodajte mu kiselo rezano zelje.

Provjerite slanoću i kiselost zelja, pa ga ako treba isperite. Isto tako, ako nije dovoljno kiselo, sačuvajte vodu u kojoj se kiselilo, pa po potrebi u gulaš dodajte nju.

Prije nego što ćete ga dodati u gulaš, zelje lagano propirjajte, tako što ćete na žlici masti karamelizirati žlicu šećera, a zatim dodati zelje da pokupi karamel.

Šećer će u ovom slučaju, a pogotovo kad je riječ o jače kiselom i/ili slanom zelju, napraviti ravnotežu kiselosti i slanoće i ublažiti je.

Dakle, zelje kratko pržite da otopi i pokupi karamel, dodajte žličicu kima i podlijte manjom količinom vode, još kraće vrijeme pirjajte, a zatim ga dodajte mesu.

Sve zajedno nastaviti pirjati na umjerenoj temperaturi, uz povremeno dodavanje manjih količina vode ili temeljca, dok meso nije potpuno mekano. Provjerite slanost i kiselost jela, pa po potrebi dodajte soli ili vode od zelja. Vodite računa o trenutku dodavanja zelja, nemojte ga prekuhati, trebalo bi ostati pomalo čvrsto kad je gulaš gotov.
Recepti Domaci's photo.

Servirajte uz restani krumpir, kukuruzne ili bijele žgance ili uz kakav dobar domaći kruh, a odlično paše i žlica kiselog vrhnja povrh. - See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811


gotov.
szekely-gulas-tanjur
Servirajte uz restani krumpir, kukuruzne ili bijele žgance ili uz kakav dobar domaći kruh, a odlično paše i žlica kiselog vrhnja povrh.
- See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811

Servirajte uz restani krumpir, kukuruzne ili bijele žgance ili uz kakav dobar domaći kruh, a odlično paše i žlica kiselog vrhnja povrh. - See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811
ti, trebalo bi ostati pomalo čvrsto kad je gulaš gotov.
szekely-gulas-tanjur
- See more at: http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811

Нема коментара:

Постави коментар