недеља, 4. мај 2014.

Cronuts....

                            Cronut –

 neobična kombinacija kroasana i krafne

Cronut recept

Potrebno: 
  • Prikaz cronut krafne u presjeku530 g  brašna
  • 1 vrećica suhog instant kvasca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • 2 velika jaja ili 3 manja
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 200 g maslaca
  • Za šećerni preljev: 1/2 šalice šećera u prahu, 2 žlice kiselog vrhnja, nekoliko kapi arome za kolače s okusom jagode (sve pomiješati)
Priprema:
  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu rabiti jaja pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesiti dizano tijesto. Mijesiti prvo mikserom sa spiralama a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokriti prozirnom folijom pa odložiti u hladnjak na 30 minuta.
  2. U međuvremenu dok se tijesto odmara izraditi maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna.
  3. Izvaditi tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm, premazati cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopiti na tri dijela, jedno preko drugog (vidi sliku). Omotati tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30 minuta. Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljati na debljinu od 1 cm premazati drugom četvrtinom maslaca pa na isti način preklopiti i omotano odložiti u hladnjak na slijedećih 30 minuta.  Postupak ponoviti još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat a najbolje preko noći.
  4. Nakon toga tijesto je spremno za daljnu obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovno razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi. VAŽNO!!! Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu. 
  5. Pečene cronute ocijediti na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, preliti pripremljenim šećernim preljevom ili posipati šećerom. Servirati vruće (preporuka je to cronut izumitelja jer navodno kad se ohlade, nisu tako fini) 

Prvo treba umijesiti dizano tijesto - korak 1.Posupak mazanja tijesta maslacom - korak 2.Fotografija prikazuje daljnju obradu tijesta za cronutOpis prebacivanja tijesta na trećine...Opis prebacivanja tijesta u drugom korakuOpis postupka omatanja tijesta prije odmaranjaOpis izrezivanja krafniOpis postupanja s cronutsima prije pečenjaOpis prženja cronut krafniOpis postupanja s cronutsima nakon pečenjaNačin serviranja cronuta sa šećernim preljevomCronut - prikaz krafne s preljevom

Cronut krafne u presjeku nakon pečenja

 Cronuts

Cronuts su, kako ih je najbolje opisao njihov tvorac Dominik Ansel "pola kroasan, pola krofna". 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa malo šećera, pa ovu smesu ostaviti da odstoji 15 minuta.
  2. 2
    U posudu mašine za pečenje hleba sipati ovu smesu, dodati rastopljen puter, prosejano brašno, so i šećer i uključiti mašinu na program za mešenje testa.
  3. 3
    Ili testo umesiti klasično, oblikovati loptu i ostaviti je poklopljeno da odstoji sat i 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. 4
    Dok testo narasta, na radnu površinu stavite komad papira za pečenje, pa na njega stavite 200 gr putera i preklopite drugim komadom papira. Oklagijom ovo razvucite i dok testo narasta razvučeni puter držite u frižideru.
  5. 5
    Kada je testo naraslo, radnu površinu pospite sa malo brašna, pa razvucite testo u pravougaonik. Na sredinu pravougaonika stavite ploču putera iz frižidera, bez papira, pa ploču prekolopite testom sa sve četiri strane. Uvijte ovo u streč foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
  6. 6
    Posle tog vremena izvadite ohlađeno testo, razvite ga ponovo na radnoj površini, pa ga opet preklopite, ali počevši sa suprotnih strana nego prvi put, kao i svako drugo lisnato testo. Uvijte testo u foliju i vratite u frižider na 15 minuta. Ovo ponovite tri puta.
  7. 7
    Posle poslednjih odstojalih 15 minuta, testo razvucite na radnoj površini u pravougaonik debljine 1cm i vadite krofne okruglom modlom prečnika 10cm. Ja sam od ovog testa dobila 10 krofni.
  8. 8
    Modlom prečnika 3cm izvadite svakoj krofni sredinu.
  9. 9
    Na pleh, na koji ste staviti papir za pečenje, poređajte spremljene krofne i sredine, prekrijte streč folijom i ostavite u frižideru preko noći.
  10. 10
    Ostatke testa nemojte spajati  i mesiti ponovo, već ih tako stavite na pleh sa papirom, pa i njih prekrijte folijom i stavite u frižider.
  11. 11
    Ujutru izvadite oba pleha iz frižidera i ostavite ih da narastu na sobnoj tepmeraturi 30-40 minuta.
  12. 12
    Dok krofne stoje na sobnoj temperaturi skuvajte krem: stavite mleko da se greje sa zrncima vanile u šerpu, a u činijici izmešajte žumance, šećer i gustin, sipajte malo toplog mleka u smesu sa žumancima, pa kada je dobro promešate da nema grudvica, vratite u vrijuće mleko. Uz stalno mešanje skuvajte krem. Sklonite sa ringle i potpuno ohladite. Povremeno promešajte krem.
  13. 13
    Ugrejte ulje za prženje do tepmperature od 180°C i pržite krofnu po krofnu. Vaditi pržene krofne na tanjir na koji ste stavili kuhinjski ubrus. Možete ih valjati i u kristal šećer.
  14. 14
    Ostatke testa, možete ispeći i u rerni.
  15. 15
    U krem dodajte slatku pavlaku, dobro promešajte i sipajte u šrpic ili kesu sa nastavkom za punjenje.
  16. 16
    Krofne punite najbolje sa gorenje strane, ali može i sa strane.
  17. 17
    Umitite belance i malo šećera, pa time prekrijte rupe, koje su nastale od punjenja krofni.
  18. 18 Cronuts
    Ja sam i testo, koje je bilo u sredini krofne ispržila i njega valjala odmah u šećer.

Kronats

Svjetski hit, pecivo između krofne i kroasana.
kronats

Sastojci
480 gr brašna
1 kašičica običnog suvog kvasca
2 kašike šećera
2 jajeta
240 ml mleka
225 gr putera (sobne temperature)
ulje za prženje
prstohvat soli

Glazura

60 gr šećera u prahu
½ kašičice ekstrakta vanile
1-2 kašike slatke pavlake

Za umakanje

50 g šećera
½ kašičice cimeta
Način pripreme
  1. Prosijati brašno, dodati mu so i kvasac i promješati.
  2. U drugoj posudi pomiješati jaja, mlijeko i šećer.
  3. Postepeno umiješati brašno u smjesu sa mlijekom. Dobro umjesiti tijesto.
  4. Pokriti posudu providnom folijom i ostaviti u frižider 30 minuta.
  5. Umutiti puter da bude veoma mekan.
  6. Tijesto izvaditi iz frižidera i razvući na pravougani oblik. Tijesto nemojte previše posipati brašnom.
  7. Premazati tijesto puterom, ali obratiti pažnju da će se postupak ponoviti 3 puta. (podjelti puter na 4 djela)
  8. Preklopiti kraće strane da se dobije oblik koverte, prvobitni pravougaonik je presavijen na tri dijela.
  9. Prilikom presavijanja očistiti tijesto od brašna.
  10. Uviti tijesto u providnu foliju i ostaviti da stoji 30 minuta.
  11. Izvaditi tijesto iz frižidera i ponovo ga razviti ali tako što će se razviti duže stranice.
  12. Kada se dobije pravougaonik, premazati ga puterom i ponovo presaviti, poklopiti providnom folijom i ostaviti ufrižider. Isti postupak ponoviti još dva puta.
  13. Ostaviti na kraju tijesto da preleži cijelu noć u frižideru. Idući dan izvaditi tijesto i čekati da se zagrije na sobnoj temperaturi, oko sat vremena.
  14. Pripremiti šerpu sa uljem za prženje. U manjoj posudi pomješati cimet sa šećerom.
  15. Razvući tijesto oklagijom da se dobije 12 komada krofni.
  16. Zagrijati ulje (2 do 3 prsta ulja) u šerpi na srednje jakoj temperaturi.
  17. Tijesto treba biti tamne boje i ne treba se listati kao kod lisnatog tijesta.

    Glazura

  1. Glazuru napraviti tako što ćete pomješati šećer u prahu, ekstrakt vanilije i slatku pavlaku.
  2. Glazuru posuti po krofnama.

Нема коментара:

Постави коментар