недеља, 04. мај 2014.

omiljena pogaca i kiflice...cipelica...

  Šarena Pogača


Sastojci

  •  350 ml toplog mlijeka
  •  1 supena kasika kvasca
  •  2 kasike brasna
  •  3 jaja
  •  150 ml ulja
  •  250 gr spinata
  •  300 gr nemasnog sira
  •  malo sjeckanog suvog mesa ili slicno
  •  1 solja griza
  •  3-4 kasike brasna (za masu sa sirom)
  •  oko 1 kg brasna

Priprema

  1. 1
    Proprziti na malo maslaca ili ulja spinat sitno sjeckani(moze i zamrznuti)
  2. 2
    Mlijeko, kvasac i kasiku brasna staviti da malo nadodje.
  3. 3
    Umutiti jaja i dodati ulje pa malo izmutiti zajedno kao majonez.
  4. 4 postupak Sarene pogace br.1
    Masu sa kvascem i masu sa jajima spojiti zajedno , pa podijeliti u 2 posude jednako. Postupak
    U jedan dio dodati spinat i zamjesiti brasnom srednje tvrdoce (oko 2 1/2 solje)
  5. 5
    Drugi dio tecne mase podijeliti na 2, pa u jedan staviti sir, sjeckano suvo meso , griz i nekoliko kasika brasna da se dobije cvrsta masa od koje cete napraviti dugacki valjak.
    U ostatak tecne mase dodati brasno (oko 2 solje nepune) i zamjesiti srednje tvrdo.
  6. 6
    Razvuci zelenu koricu, staviti na nju valjak sa sirom ,pa umotati u rolnu i prenijeti na namazan pleh motajucirolnu u krug, a u sredinu popuniti od odvojenog tijesta sa krajeva. Ili je zamotati kao zmiju.
  7. 7 Postupak Sarene pogace br.2
    Treci dio razvuci u jednu koricu velicine cijele pogace i malo vise. Slika Zarezati krajeve i prebaciti preko zelene rolne. Krajeve podvuci ispod.
  8. 8 Presjek Šarene pogače
    Sredinu namazati zumancem i posuti naribanim tijestom napravljenim od malo kukuruznog griza i brasna. Izbockati sredinu cackalicom da izlazi para iz sredine.
    Peci 10-ak min na 200 temp. pa jos bar 45 min na 180.

Posluživanje

Da biste pojednostavnili izradu a dobili isti efekat mozete jednostavno izbaciti ovaj srednji dio sa sirom, grizom…i umjesto njega napraviti sve kao sa spinatom, dakle jos jednostavnije -od tecne mase odvojiti samo trecinu za bijeli prekrivac, a sve ostalo spinat i brasno.

     Pikantne kiflice


Sastojci

  • Tijesto za zelene kiflice

  •  250 ml mlijeka
  •  1kasika šecera
  •  1 kesica kvasca ili komadic svjezeg
  •  3 jaja
  •  250 ml ulja
  •  1 kasika soli
  •  250 gr smrznutog sitno sjeckanog špinata
  •  900 gr brašna
  •  150 gr kukuruznog brašna ili sitnog griza
  • Tijesto za crvene kiflice

  •   Isto kao za zelene i jos plus:
  •  2 kasicice crvene paprike u prahu
  •  1 kasicica crvene ljute tucane paprike
  •  2 cesnjica bijelog luka
  •  4 kasike zobenih pahuljica (za svijetlu masu)

Priprema

  1. 1
    250 ml mlijeka, 1 kasiku secera, 2 kasike brasna i 1 kvasac ostaviti da nadolazi.
  2. 2
    Izmutiti 3 jaja sa 250 ml ulja i dodati u gornju masu.
  3. 3 Zelene kiflice postupak
    To podijeliti na 2 dijela. Slika
  4. 4
    U jedan dodati 250 gr spinata predhodno proprzenog na malo maslaca i ulja i ohladjenog. Zamjesiti srednje tvrdoce.
  5. 5
    U drugi dodati brasno sa kukuruzno brasno i so i zamjesiti srednje tvrdoce.
    Zeleno tijesto podijeliti na 4 kom. To isto uraditi i sa zutim.
  6. 6
    Lopte razvaljati na korice okrugle. Staviti bijelu koricu preko zelene i isijeci na 12 dijelova.
  7. 7 Prizma kiflice presjek
    Filovati nekim manje masnim sirom da se ne istopi. Slika
  8. 8
    Mazati zumancem
  9. 9
    Peci na 200 stepeni prvo 10 min. pa smanjiti na 180 jos 15- 20 min.
  10. 10 Crvene kiflice postupak
    Tijesto za crvene kiflice; Slika
  11. 11 Pikantnih kiflica"> Pikantnih kiflica" class="g_2 g_pull_l_2" /> /slika/75969/
    Isto kao za zelene samo umjesto spinata pomjesati papriku sa brasnom i dodati sitno sjeckani bijeli luk, a za svijetli dio dodati umjesto kukuruznog brasna zobene pahuljice po zelji…. Presjek

Нема коментара:

Постави коментар