недеља, 04. мај 2014.

cipelica...

   Dekorativna pogača


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Zamijesiti tijesto srednje tvrdoce, postepeno dodavati tecnost dok ne dobijete zeljenu cvrstocu. Ostaviti da malo nadolazi pa ponovo premijesiti.
  2. 2 dekorativna pogaca
    Odvojiti trecinu tijesta za dekoraciju. Postupak
  3. 3
    Pomocu modlice za kolace praviti listice da dobijete kao pola lista koji nemora da bude pravilnog oblika jer cete ga prekriti drugim listom.Radnu povrsinu posipati brasnom uvijek.
  4. 4
    Od ostalog tijesta umijesiti okruglu pogacu (velicina torte).Namazati je okolo vodom i redati listove kao na slici. U sredinu stavljati napravljene cvjetove i ruze.Njih narocito dobro prije uvijanja posipati brasnom da se ne bi zalijepile.
  5. 5 Dekorativna pogaca
    Ostaviti da nadodje dobro pa namazati jajetom.
    Postupak
    Ukoliko zelite dodati jos malo umjetnosti i mozda pojacati efekat, napravite ovakvu krunu . Od jedne i 1/2 solje brasna uz dodatak 1 kasike soli zamijesite dobro tvrdo tijesto. Izrezite nekoliko traka kao na slici i namazite uljem neku loptastu posudu ,premazite jajetom i pecite krunu oko pola sata na 180 stepeni da malo porumeni.

  Svečana torta od špinata

Sastojci

Priprema

  1. Kvasac pomijesati sa vodom i mlijekom toplim i kad nadodje zamijesiti sa brasnom. Ostaviti da nadodje.
  2. 1
    Razmjesiti i podijeliti tijesto na 10 loptica velicine malo veceg jajeta i 2 malo vece loptice velicine jedne pesnice.
  3. 2
    Namazati okruglu modlu kao za tortu (velicina oko 28 cm.)
  4. 3 Postupak za Svečanu “tortu” od špinata
    Razvaljati vecu lopticu sirine modle ali da krajevi padaju preko tepsije(modle). Slika
  5. 4
    Zatim razvaljati 5 korica sto tanje velicine samo dna modle.Redati mazuci svaku sa malo maslaca jednu na drugu.
    Fil:
    Na malo maslaca proprziti spinat, pa dodati sir i 2 umucena jaja, i jednu casu kukuruznog griza.
    Fil istresti na naredane korice. 6 kuvanih jaja utisnuti okolo .Sloziti preko preostalih 5 razvaljanih korica i pomascenih maslacom i na kraju prebaciti ivicu donjeg dijela tijesta.
    Od druge vece loptice napraviti pletenicu, 2 dugacke trake uvrtiti jednu oko druge da se dobije kao pletenica kanap.Staviti je okolo i namazati jajetom za sjaj. Obavezno napraviti rupicu u sredini da izlazi para a i na nekoliko mjesta pored.
    Peci na 200 stepeni 10-ak min. i jos 35- 40 na 180 .Ostaviti da se prohladi pa onda rezati.                 

     Propeć

    Propeć je nesto izmedju pogače i pite. 
    Propeć

    Sastojci

    • Tijesto za 2 Propeca

    •  oko 1 kg brasna
    •  kasicica kvasca
    •  solja vode i mlijeka
    • Fil

    •  500 gr sira
    •  2 jaja

    Priprema

    1. 1
      Zamijesiti tijesto sa nadoslim kvascem. Ostaviti da malo nadodje.
    2. 2
      Podijeliti na 10-ak loptica. 5 za svaki Propec.
    3. 3
      Razvaljati 5 loptica u sto tanje korice.Svaku namazati sa malo maslaca i ulja.
    4. 4 Postupak za Propeć
      Prebaciti u tepsiju Slika
      Krajevi treba da vise preko tepsije, pa staviti fil na sredinu od sira i jaja.
    5. 5
      Prebaciti lagano krajeve prema sredini ali ne skroz. Prstima izvlaciti krajeve prema sredini.
    6. 6
      Premazati jajetom i peci 10 min na 200 stepeni ,pa jos 30 min na 180, zavisi od velicine.                             
  6.             

Нема коментара:

Постави коментар