четвртак, 1. мај 2014.

rolati slatki...

Slonovo oko

Rolat u rolatu,

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pripremiti zuti rolat: Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
  2. 2 Slonovo oko-priprema
    Pripremiti tamni rolat: Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
  3. 3
    Dok se patispanji peku, pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
  4. 4 Slonovo oko-priprema
    Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).

 Paunovo oko

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umiješati brašno, šećer, kakao sedam žumanjaka i sodu bikarbonu.
  2. 2
    Dodati snijeg od sedam bjelanjaka i sve zajedno lagano umiješati.
  3. 3
    Izliti u veliku tepsiju i peči na temperaturi 180°C oko 25 minuta. Još topli biskvit zarolati sa vlažnom krpom.
  4. 4
    U mlijeko zakuhati brašno šećer i jaja. Ohladiti i dodati razrađeni margarin. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio umiješati rastopljenu čokoladu.
  5. 5 Bijela krema
    Odrolati pripremljeni biskvit i premazati ga svjetlom kremom .......
  6. 6 Tamna krema
    ........a nakon toga premazati tamnom kremom.
  7. 7 Zarolano…..
    Sada biskvit ponovno čvrsto zarolati. Kolač se narezan može tako poslužiti........
  8. 8 Ostalo je još malo.....
    ........a po želji se na roladu može staviti glazura od čokolade i ukrasiti listićima badema ili išarati rastopljenom čokoladom

  Banana split rolat

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pjenasto umutite zumanca sa 75 g secera u prahu.
    Dodajte 2 kas. vrele vode i mutite dok se masa zgusne i postane blijedja.
    Bjelanca umutite u cvrst snijeg, dodajte preostali secer i vanilija secer.
  2. 2
    U umucena zumanca dodajte lagano brasno sa mljevenim orasima.
    Postepeno dodavajte snijeg od bjelanaca i pazljivo promijesajte tijesto.
    Pecite na pleh sa pekpapirom na 180 °C, 20 min.
  3. 3
    Ispecenu koru odmah izrucite na krpu , posutu secerom i zarolajte u rolat.
  4. 4
    Za fil skuhajte puding u 400 ml mlijeka i pustite da se ohladi na sobnu temp.
    Da vam se nebi stvorila kora na pudingu prespite ga malo sa secerom.
  5. 5
    Omeksali maslac umutite sa secerom u prahu , postepeno sjedinite sa pudingom.
    U fil dodajte cokoladne mrvce i dobro promijesajte, ostavite ga 30 min u frizideru.
    Razavijte krpu sa biskvitom i nanesite fil preko citavog biskvita.
    Banane ogulite , odstranite im krajeve i poslozite jednu do druge na vrhu biskvita.
    Biskvit lagano urolajte i ukrasite slag kremom, mljevenim orasima i rastopljenim eurokremom.                             

 Sovine oci

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti 4 belanca, dodati 4 kasike secera, 4 zumanca, 3 kasike brasna, jednu kasiku kakao, i prasak za pecivo i ispeci koru na papiru na plehu velicine rerne, u prethodno zagrejanoj rerni.
  2. 2
    Za fil pomesati 8 kasika secera, sa 5 kasika brasna sa malo mleka, pa sve dodati u ostalo mleko, i skuvati fil na pari. Kada se ohladi, dodati margarin i vanilin secer.
  3. 3 Spremanje rolata
    Koru nafilovati i sloziti sa obe strane po dve banane ovako zatim obe strane zarolati ka sredini i polako pritisnuti. Premazati ceo rolat filom.
  4. 4
    Po vrhu staviti slag i ukrasiti po zelji.                             

                                 Torta “Katarina”


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Važno: krema je kuhana samo na pari, preporučujem pasterizirana jaja za ovu kremu!
  2. 2
    Kalup za tortu promjera 26 cm namazi maslacem ili uljem i oblozi pek papirom. Zagrij pećnicu na 180 C.
  3. 3
    Crne kore: ulupaj mikserom čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodaj šećer neprekidno miješajući mikserom, a onda jedan po jedan žutanjak. Na kraju žlicom umiješaj pažljivo prosijano brašno, prosijani kakao i orahe. Peci tijesto 45-50 minuta, ohladi ga i prepolovi.
  4. 4
    Tip: ako imaš dva kalupa iste veličine, sirovu smjesu razdijeli prije pečenja i istovremeno peci dvije kore 35-40 minuta. Ispeku se brže nego jedan debeli biskvit pa uštediš malo vremena i nešto struje, a i kore su ljepše.
  5. 5
    Bijela kora: napravi čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. Pomiješaj orahe, groždjice i brašno pa ih dodaj zajedno u tijesto. Tako orasi i groždjice neće pasti na dno biskvita prilikom pečenja, nego će ostati ravnomjerno rasporedjeni. Peci tijesto 20-25 minuta i ohladi.
  6. 6
    Krema: pjenasto umuti maslac sa vanilijom i ostavi po strani. Na pari umuti žutanjke, cijela jaja i šećer žicom za snijeg ili mikserom. Kad se volumen udvostručio i smjesa dobila blijedo žutu boju, skini je sa pare i nastavi miksati dok se rashladi. Ohladjenu pjenu od jaja postepeno sipaj u izradjeni maslac i dobro umuti. Razdijeli nadjev na tri dijela i slaži redom: crna kora – krema – bijela kora – krema – crna kora. Izvana premaži tortu kremom i ukrasi je orasima.

Нема коментара:

Постави коментар