четвртак, 01. мај 2014.

  Cokoladna torta korak po korak


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Nadjev za ovu tortu je nekuhana krema sa jajima pa zato koristim pasterizirana. Dodatno objasnjenje molim pogledati ovdje: pasterizirana jaja.
  2. 2
    Uvijek procitaj cijeli recept prije nego pocnes praviti tortu i pripremi sve namirnice na stolu gdje ces raditi. Velika pomoc ce ti biti kuhinjska vaga i dobar mikser.
    Vazno: jaja i putar moraju biti sobne temperature, niposto iz hladnjaka, zato ih izvadi na stol bar pola sata prije pripremanja torte.
  3. 3 Cokoladna torta - korak 2
    Kalup za tortu premazi margarinom i oblozi papirom za pecenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pecenju.
    Umjesto toga mozes koristiti takozvani "non-stick spray" kojim jednostavno pospricas kalup iznutra
  4. Biskvit

  5. 1 Cokoladna torta - korak 3
    Napravi cvrsti snijeg od bjelanjaka. U drugoj zdjeli pjenasto umuti zutanjke sa secerom. Dodaj vaniliju, prosijano brasno i kakao zajedno sa 1-2 zlice snijega, promijesaj lagano pjenjacom; kad se izjednacilo dodaj pomalo naizmjenicno orahe i snijeg, polako mijesaj pjenjacom da tijesto ne gubi volumen.
  6. 2 Cokoladna torta - korak 4
    Tijesto izlij u kalup promjera 23-26 cm i stavi peci. Ovom prilikom pravila sam dvije torte odjednom, zato 2 kalupa na slici, ali i inace kad pravim samo jednu tortu razlijem tijesto na dva kalupa pa mi je poslije lakse razdijeliti biskvit na 4 kore.

  7. 3 Cokoladna torta - korak 5
    Moja pecnica je na vruci zrak pa pecem 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pecnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta mozes zabosti cackalicu u sredinu i ako izadje suha, tijesto je gotovo - ako ostaje trag na cackalici, produzi pecenje jos 10 minuta.

    Peceni biskvit ostavi da se hladi u kalupu 10 minuta.
  8. 4 Cokoladna torta - korak 6
    Nakon 10 minuta izvadi biskvit iz kalupa i ostavi na zici da se skroz rashladi; nemoj ga rezati toplog.
  9. Sirup

  10. 1
    Kuhaj vodu i secer 5 minuta, pazi da se ne zgusne, treba samo secer da se skroz rastopi. Ohladi.
    U ohladjeni sirup dodaj iscijedjeni sok iz narandzi i limuna, promijesaj i ostavi po strani dok se biskvit ne ohladi
  11. Nadjev

  12. 1 Cokoladna torta - korak 7
    Cokoladu izlomi na male komadice i stavi na paru da se smeksa. Skini sa pare i ostavi hladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)
  13. 2 Cokoladna torta - korak 8
    Pjenasto umuti maslac uz postepeno dodavanje secera u prahu. Sto duze miksas, krema ce biti bolja. Na kraju dodaj kakao i istopljenu cokoladu i muti mikserom jos par minuta da se sve dobro sastavi.
  14. 3 Cokoladna torta - korak 9
    Krema treba biti ujednacena i glatka.
  15. 4 Cokoladna torta - korak 10
    U drugoj zdjeli izmiksaj jaja sa secerom tako da smjesa bude pjenasta, ali cvrsta.
  16. 5 Cokoladna torta - korak 11
    Pjenu od jaja dodaj postepeno u umuceni putar neprekidno miksajuci dok ne dobijes glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i cvrstu kremu koja ne curi.
  17. Sastavljanje torte

  18. 1 Cokoladna torta - korak 12
    Ohladjeni biskvit razrezi na kore i svaku poprskaj sirupom.
  19. 2 Cokoladna torta - korak 13
    Kore premazuj nadjevom i slazi jednu na drugu
  20. 3 Cokoladna torta - korak 14
    Pusti da nadjev predje preko ruba torte
  21. 4 Cokoladna torta - korak 15
    Slozenu tortu premazi okolo tankim slojem nadjeva i ostavi je u hladnjak da se stegne dok napravis bijelu kremu
  22. Krema za premazivanje i ukrasavanje

  23. 1 Cokoladna torta - korak 16
    Bjelanjke sa secerom stavi iznad pare i neprekidno mijesaj pjenjacom da se sav secer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima
  24. 2 Cokoladna torta - korak 17
    Masa bi trebala postici temperaturu 70-75 C, za ovo ce ti pomoci kuhinjski termometar. Kad postigne zeljenu temperaturu, skini secernu masu sa pare.
  25. 3 Cokoladna torta - korak 18
    Miksaj secernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorice se u crvstu pjenu koju kulinari zovu "swiss meringue", a nasi poslasticari od nje prave sampite :)
  26. 4 Cokoladna torta - korak 19
    Smanji brzinu miksera i postepeno dodaj putar, komad po komad, neprekidno miksajuci.
    Paznja!
    Dok dodajes putar, krema ce promijeniti gustinu, izgledace kao da se "pokvarila" i razdvojila; jos ako je u kuhinji toplo ili je kisni dan pa je vlaznost zraka velika, krema ce postati jako rijetka. Neka te ovo ne brine, to je najnormalniji "preobrazaj" pri dodavanju masnoce u bjelanjak - nastavi miksati velikom brzinom i krema ce se odjednom uvezati i postati kako treba.
  27. 5 Cokoladna torta - korak 20
    Bijelom kremom premazi tortu izvana.
    Najlakse je nanijeti kremu poslasticarskom vrecicom (Wilton nastavak 789 ili 2B) ili kako vec obicno radis.
  28. 6 Cokoladna torta - korak 21
    Kremu izgladi i ostavi tortu u hladnjak dok napravis glazuru.
  29. Ganache cokoladna glazura

  30. 1 Cokoladna torta - korak 22
    Cokoladu izlomi na komadice u vatrostalnoj zdjeli.
    Vrhnje stavi na stednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga smakni sa vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).
    Kipuce vrhnje prelij po cokoladi - odmah ce se istopiti.
    Promijesaj pjenjacom da se ujednaci i ostavi na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hladjenja ganache ce se malo zgusnuti.
  31. 2 Cokoladna torta - korak 23
    Rashladjenu glazuru prelij po torti, pusti neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavi u hladnjak da se glazura stegne.
  32. 3 Cokoladna torta - korak 24
    Ostalo ti je jos samo da ukrasis tortu. Na ovoj sam ja naspricala cvjetice od bijele kreme (Wilton nastavak 193) i u svaki stavila secernu perlicu.
  33. 4 Cokoladna torta sa fondant kalama
    Iznutra moja omiljena cokoladna torta, izvana fondant "glazura" i fondant kale

Нема коментара:

Постави коментар