недеља, 04. мај 2014.

priprema testa u slici i reci...

  Priprema tankog tijesta za savijače


priprema tankog tijestaZa pripremu tankog tijesta za savijače pripremite: 300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka, 2 žlice ulja, 1 žlicu octa, 150 ml mlake vode i sol.

priprema tankog tijestaU brašno dodajte ulje i miješajte uz postepeno dodavanje vode u koju ste dodali ocat i sol.

priprema tankog tijestaTijesto prebacite na pobrašnjenu dasku i dobro ga izradite rukama dok ne postane glatko. Zatim ga razdijelite na 4 dijela i oblikujte kruščiće. Premažite ih uljem i ostavite stajati, pokrivene kuhinjskom krpom, oko pola sata.


priprema tankog tijestaStolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i valjkom ga malo izvaljajte.

priprema tankog tijestaTijesto za savijaču najprije razvlačite rukama ispod tijesta,...

priprema tankog tijesta ...a zatim rukama izvlačite tijesto sa svih strana od sredine prema van, dok ne postane gotovo prozirno.

priprema tankog tijestaZadebljane krajeve odrežite, a malo prosušeno tijesto poprskajte masnoćom.

priprema tankog tijestaNa rub tijesta stavite dio pripremljenog nadjeva i savijte tijesto pomoću stolnjaka.
Postupak ponovite s preostalim kruščićima tijesta.

priprema tankog tijestaPripremljene savijače stavite u namašćenu tepsiju za pečenje.

priprema tankog tijestaToplu savijaču poslužite odmah. Ukoliko je savijača sa slatkim nadjevom, dodatno je pospite šecerom u prahu.

  Priprema prhkog tijesta


Za pripremu prhkog tijesta pripremite: 3 žumanjka, 150 g maslaca, 300 g brašna, 100 g šećera, malo naribane limunove korice i malo soli. Bitno je da su svi sastojci sobne temperature.


Maslac dobro izmrvite s brašnom, dodajte šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu te zamijesite prhko tijesto.

Prema potrebi ga odvajajte od podloge plastičnom lopaticom. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.


Tijesto razvaljajte na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavite ga u njega.


Prstima utisnite tijesto, a rubove odrežite valjkom.


Prije pečenja tijesto izbodite vilicom.


Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10-15 minuta, a zatim na tako polupečeno tijesto stavite nadjev.

  Domaća tjestenina



Za pripremu domaće tjestenine upotrijebite Pšenično glatko brašno tip 550 Podravka i jaja.


Jaja umiješajte u brašno vilicom uz dodatak vode i po želji malo ulja.


Umijesite čvrsto tijesto.


Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite neka malo odstoji.


Tijesto tanko razvaljajte drvenim valjkom.


Tanko razvaljano tijesto višenamjenskim kuhinjskim nožem podijelite u više dijelova i posušite. Zatim dijelove tijesta stavite jedan na drugi, presavijte ih pa režite na tanke rezance pogodne za domaće juhe.


Napola prosušene dijelove tijesta pospite brašnom, presavijte ih i narežite na šire rezance. Kuhajte ih u posoljenoj kipućoj vodi i poslužite kao prilog uz mesna ili riblja jela u umaku.


Odležanu kuglu tijesta narežite na manje dijelove. Naribajte na ribež kako biste dobili taranu koju možete koristiti za bistre i ragu-juhe.

 Punjena tjestenina

a9b913d29af8f567a8fb0852f730e7cd_view_m.
Od brašna, jaja i malo vode umijesite tijesto. Mijesite dok tijesto ne bude glatko i čvrsto.

2da9e68f96beb08cbda352413842f643_view_m.
Na stroju za valjanje tijesta provucite tijesto kroz širi, a zatim kroz sve tanje proreze nekoliko puta kako biste dobili željenu debljinu.

7f3be7eb30145a47115f9fe801dd1fe2_view_m.
Razvaljano tijesto položite na modlicu za tortelline i raviole.

81fad09d2dcec899c7d7fefd769d521b_view_m.
Stavite nadjev i preklopite drugim dijelom tijesta.

b6999967e9e6fd13ad73a0d7ea9edea8_view_m.
Valjkom pređite preko tijesta tako da izbočeni dijelovi kalupa izrežu tjesteninu na trokute,...

22f7c9091b4767862b9c119d62e0c1d3_view_m..... a možete upotrijebiti i kotačić za tijesto s valovitim rubom.


  Priprema palačinki

Smjesu za palačinke pripremite od: 2 jajeta, 150 g brašna, 300 ml mlijeka i malo soli.

Smjesu za palačinke pripremite od: 2 jajeta, 150 g brašna, 300 ml mlijeka i malo soli.


U zdjelu stavite brašno, jaja, sol i mlijeko te pjenjačom dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu.


Na zagrijanoj tavi za palačinke s malo masnoće ulijevajte zaimačom lijevano tijesto te ga brzim okretanjem tave rasporedite po cijeloj njezinoj površini.


Kada palačinka na površini promijeni boju, okrenite je pomoću palete i kratko pecite na drugoj strani.


Po želji palačinke punite slanim ili slatkim nadjevom.

 Priprema nadjevenog tijesta

Od brašna, jaja i malo vode umijesite tijesto.
Od brašna, jaja i malo vode umijesite tijesto.







Mijesite dok vam tijesto ne bude glatko i čvrsto.


Na stroju za valjanje tijesta provucite tijesto kroz širi, a zatim kroz sve tanje proreze nekoliko puta kako biste dobili željenu debljinu.


Tijesto izrežite na kružne oblike plastičnim preklopnim kalupima. Izrezano tijesto položite unutar izrezivača, stavite nadjev, jednu stranu preklopite i vanjske rubove spojite.


Tako punjeno tijesto kuhajte u kipućoj slanoj vodi i poslužite na maslacu ili uz razne umake.

Нема коментара:

Постави коментар