недеља, 4. мај 2014.

peciva.....mmmmm...

  Sundjer pecivo

Mekano kao sundjer…premazano divnim premazom koje mu daje izvandredan ukus,smek i sjaj….

Sastojci

  • 1 solja=2.5 dl

  •  4 1/2 solje brasno
  •  400 ml. mlake vode
  •  2 kasicice suhi kvasac
  •  3 zlice rastopjeni puter
  •  3 zlice secer
  •  1 zlica sol
  • Premaz

  •  250 ml. voda
  •  1 kasicica gustin (skrobno brasno)

Priprema

  1. 1
    Kvasac promesajte sa zlicu secer i zlicu brasno u 100 ml. mlake vode i ostavite na nadodje (zapjeni)
  2. 2
    Brasno promesajte sa solo, secerom pa dodajte nadosli kvasac, puter i vode i zamjesite glatko testo
  3. 3
    Prekrite ga prozirnom folijom i ostavite da se uduplja
  4. 4 Jos samo da se ispeku….
    Pravite male loptice i spajajte po dve ovako ili pravite kajzerice i ostavite da nadodju u pouljen pleh
  5. 5
    Pecite na 200 stupnjeva dok ljepo porumene
  6. 6 Sundjer pecivo
    Odma ih premazite premazom i ostavite da se ohlade

  Domachi kruh sa kiselog mleka

Sastojci

Priprema

  1. 1 dizanje kvasca za domaceh kruha sa kiselog mleka
    U duboku serpu stavi kiselog mleka ,pa odozgo tople vode, pa od obe strane po 1 zlicu kvasca, od obe strane po zlicu sekera i sol ovako Ovo ne mjesaj nek nadodje ne promjesano.
  2. 2
    Kas kvasac nadodje(kad se formira pjenica naokolo) dodaj 2 sholje brasna pa promjesaj, opet 2 sholje brasna pa promjesaj, opet 2 sholje brasna i zamesi glatko tjesto..
  3. 3
    Ostavi tjesto da nadodje na toplom mjestu
  4. 4
    Kad se tjesto diglo razmesi tjesto i formiraj 2 velika ili 4 mala kruha ,zarezi malo i premazi bjelancem promjesan sa malo vode i malo soli..
  5. 5 kruh spreman za u pecnici
    Ostavi da kruh jos jednom nadodje pa peci u zagrejanom pecnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta..                             

Vašarske tortilje

Ukusne, meke i savitljive.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U veliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
  2. 2
    Kvasac razmutiti sa šecerom i malo mleka. Dodati u brašno.
  3. 3
    Dodati mast, pavlaku, jaja, mleko i sirće. Varjačom umesiti glatko testo i ostaviti da naraste. Ako se testo neće trošiti odmah – zaštititi ga od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru.
  4. 4
    Premesiti. Testo treba da je glatko i belo, malo lepljivo, treba da se rasteže kao žvaka. Zahvatiti jednu kašiku testa veličine golf loptice, upotrebiti drugu kašiku za presecanje testa jer se samo testo dosta rasteže. Spustiti na radnu površinu dobro posutu brašnom. Lopticu testa posuti brašnom i odozgo. Rukama malo rastanjiti, a zatim oklagijom razvući što tanju tortilju, debljine 2-3 mm. Ne pipati testo rukama pre nego što je dobro pobrašnjeno sa svih strana jer je meko i lepilo bi se.
  5. 5 Vašarske tortilje
    Peći po minut-dva sa svake strane na suvom ugrejanom teflonskom tiganju, na temperaturi nižoj od maksimalne. Tortilje treba da budu blago rumene, sa tamnim ali ne crnim tačkicama, vazdušaste, meke i savitljive. Ako tortilja dobije crne tačke, temperatura je previsoka. Slagati ih u sud sa poklopcem, ili u plastičnu kesu, da bi ostale tople i meke.
    Više detalja.
    U osnovi ovo je recept za univerzalno tj. ludo testo. Od njega se može svašta praviti, ja sam radila tortilje, pogačice, krofnice, pizzu… Više detalja.

  Kiš

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Krastavčiće i šunku iseći na kockice. Slaninu na manje listiće.
  2. 2
    U prosejano brašno sipati so, dodati hladan puter isečen na kokcice. Rukama utrljavati brašno u puter dok se ne dobije mrvičasto testo. Dodati vodu i umesiti glatko testo.
  3. 3
    Testo razviti u krug malo veći od prečnika pleha (Ø 26 cm), prebaciti na nepodmazan pleh i podići ivice. Testo malo izbušiti viljuškom.
  4. 4
    Slaninu propržiti. Na testo staviti slaninu (može se odliti mast, ja nisam), krastavčiće i šunku.
  5. 5
    Viljuškom razmutiti jaja sa pavlakom i preliti preko.
  6. 6
    Peći na 200-220°C stepeni dok ne porumeni lepo odozgo. Kod mene se peklo 15 minuta sa ventilatorom.
  7. 7 Kis u pripremi
    Kiš u pripremi
    Recept preuzet odavde, uz manje modifikacije

domaci kruh

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U malo mlake vode razmutite kvasac sa secerom i zlicu brasno i ostavite da nadodje
  2. 2
    Brasno promesajte sa solom ,napravite udubjene pa dodajte nadosli kvasac i mlake vode (voda mora biti dobro topla, ne samo lagano mlaka) i zamjesite mekano testo (ja ovo radim sa mikserom)
  3. 3
    Prekrite prozirnim folijom i ostavite da nadodje
  4. 4
    Kad je testo ljepo nadoslo lagano ga razmesite i ostavite da opet nadodje
  5. 5 Jos malo dA nadodje pa pravac u pecnicu
    Pobrasnite radnju povrsinu i isipite nadoslo testo i onako lagano ga premesite i formirajte veknu koju postavite na parchment hartiju
  6. 6 Moj debeljuckoOstavite da nadodje pa zasecite nekoliko reze i pecite na 180 stupnjeva dok porumeni

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U 100 ml. mlake vode promesajte kvasac sa zlicu secer i zlicu brasno i ostavite da nadodje
  2. 2
    Brasno promesajte sa solom pa dodajte nadosli kvasac ,mineralnu vodu koju ste zagrejale da bude mlaka i ulje i zamjesite glatko testo
  3. 3
    Premazite ga malo uljem i ostavite da nadodje
  4. 4 Pekarske kiflice -priprema
    Kidajte loptice velicine breskve ,rasukajte cetvrtasto, zasecite nozom i premazite malo margarinom Ovako i zarolajte
  5. 5
    Redite u pouljen pleh
  6. 6 Pekarske kiflice -priprema
    Premazite ih uljem i pospite krupnom soli slika i ostavite da nadodju
  7. 7 Pekarske kiflice
    Pecite u zagrejanu pec na 180 stupnjeva dok porumene
  8. 8
    Odma ih premazite s malo uljem da imaju ljepi sjaj                              

Нема коментара:

Постави коментар