субота, 10. мај 2014.

 Grčka pita sa fetom i spanaćem



Ako ste barem jednom posetili Grčku, verujem da niste mogli da odolite finom mirisnom pecivu, ukusnim pitama ili domaćem vrućem hlebu sa krckavom koricom koji tako divno zamiriše iz obližnje pekare svaki put dok vi prolazite i jednostavno ne možete da ne svratite i nešto ne probate.:)


Grčka pita sa spanaćem i sirom (Spanakopita) je vrlo slična našem bureku, korice su obično fine i lisnate sa bogatim filom od spanaća, feta sira i jogurta. Mogu se seći kocke ili čak praviti pojedinačne pitice kao pužići ili trouglovi. Ova verzija Spanakopite je napravljena sa domaćim koricama, u nastavku pogledajte i pitu sa sirom.:)

Recept saljem našoj Mateji kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  na temu - jogurt.


Kore: 350 g brašna, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike ulja, oko 2 dl vode

Fil: 300 g očišćenog spanaća, 200 g feta sira, 1 dl grčkog jogurta, 2 jajeta, malo soli

Priprema:

Izmešajte brašno i so, dodajte ulje i sa mlakom vodom zamesite srednje meko testo. Pokrijte i ostavite da odmara 15 minuta na sobnoj temperaturi. Testo podelite na 3 dela i oblikujte jufkice. Ostavite da još malo odmaraju a zatim svaku jufkicu razvijte u krug – jedan veći i dva manja.

Pripremite fil: spanać očistite i sitno iseckajte, pa izmešajte sa sirom i umućenim jajima. Dodajte kašičicu soli i par kašika gustog jogurta.

Kalup za pečenje premažite uljem i stavite prvu, veću koru, tako da testo prelazi ivice kalupa. Poprskajte malo uljem i rasporedite ½ fila. Preko fila stavite drugu koru, ponovo porskajte uljem i rasporedite preostali fi. Treću koru stavite odgore, preklopite ivice testa koje vire prema unutra i zavrnite ih tako da se obe kore fino zalepe.

Isecite na kockce željene veličine i premažite sa još malo ulja odgore. Ostavite da pita odmara dok se rerna zagreje. Pecite na 200 C oko 40 minuta da fino porumeni. Pitu poslužite toplu ili mlaku uz kiselo mleko.


Napomena: na isti način možete pripremiti i pitu sa sirom (Tyropita). Kore napravite kao u gornjem receptu, tanko ih razvijte i nafilujte nadevom od sira, jaja i grčkog jogurta. Zatim isecite na 8 delova (trouglova) kao na slici ispod, ispecite i uživajte u toploj piti za doručak ili večeru uz čašu jogurta ili kiselog mleka.:) Prijatno!


Pasticio


Sastojci: 400 g makarona, 1 crni luk, 300 g mlevenog mesa, 200 g paradajz pelata, so, biber, origano
Bešamel umak: ½ l mleka, 3 kašike brašna, 50 g maslaca, malo ulja, so, muskatni oraščić, 100 g kačkavalja
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte mleveno meso i začinite po ukusu. Sve kratko propržite, dodajte paradajz pelat i dinstajte dok meso ne omekša.

Rastopite maslac i malo ulja, dodajte brašno i malo propržite. Sipajte polako hladno mleko i mešajte da se ne stvore grudvice. Napravite bešamel umak  i začinite po ukusu. Na kraju dodajte 50 g naribanog kačkavalja, a drugi deo ostavite za posipanje. 

Makarone skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Podelite na dva dela, jedan deo izmešajte sa pripremljenim mlevenim mesom, a u drugi deo umešajte bešamel umak. Činiju u kojoj će se peći premažite maslacem i rasporedite prvo sloj makarona sa mlevenim mesom.

Preko toga stavite makarone sa bešamelom i odgore naribajte preostali kačkavalj. Stavite u rernu da se sve još kratko zapeče i poslužite fino toplo.

Napomena: ovu grčku musaku možete servirati i u individualnim posudicama i izgledaće vrlo dekorativno ako je prevrnete na tanjir pre posluživanja. 

I na kraju da se malo zasladimo posle ručka, kao desert predlažem grčke krofnice u medu  Lokumades, a recept možete pogledati ovde.:)

Нема коментара:

Постави коментар