Fincan burek (Fincan Böreği) – Burek iz šalice
![Fincan burek OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170059-300x225.jpg)
![Fincan burek OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170073-225x300.jpg)
Potrebno:
- pakiranje gotovih tankih kora za savijače (8 kom bit će dovoljno)
- 20-30 dag mljevenog mesa
- 3-4 krumpira
- 2 luka
- sol, papar, vegeta
- Za premaz: 1 jaje, par žlica ulja, par žlica mlijeka
- Za preljev: 2 dl vode, žlica vegete ili pola kocke za juhu
- Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk, dodati meso pa uz miješanje pržiti dok ne promijeni boju. Dodati sol, papar i vegetu. Pržiti još nekoliko minuta.
- Krumpir skuhati i propasirati pa pomiješati sa pirjanim mesom. Po potrebi popraviti okus.
- Svaku koru prerezati na 6 dijelova (kocki), uzimati po dvije kocke jednu preko druge i nagurati je preko male šalice za kavu tako da rubovi vise sa strane, napraviti udubinu prstima. Puniti šalice mesnom smjesom pa rubovima zatvoriti šalicu uz premazivanje smjesom od jaja, ulja i mlijeka.
- Na lim prekriven papirom za pečenje istresi sadržaj iz šalice kako bi ostao formirani mali burek.
- Tako pripremljene bureke premazati ostatkom smjese od jaja, po želji posipati sezamom ili kimom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 25 min. Nakon toga izvaditi lim pa žlicom preliti preko svakog bureka malo preljeva (voda + kocka za juhu) koji ste prethodno zakuhali. Vratiti lim u pećnicu i peći do kraja (10-15 min) dok burek ne postane zlatno žut a korica hrskava.
![Ispirjati/popržiti meso na luku... OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170025-300x225.jpg)
![Pripremiti kore za fincan burek ovako... OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170026-300x225.jpg)
![Napuniti šalicu ovako... OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170029-300x225.jpg)
![Zatvoriti rubovima tijesta ovako uz premazivanje smjesom od jaja, ulja i mlijeka OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170031-300x225.jpg)
![Istresti bureke iz šalice... OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170036-300x225.jpg)
![Pa ispeći do zlatno žute boje... OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170046-300x225.jpg)
![Rezultat je prefini mali burek - loptica :)) OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170064-300x225.jpg)
![Fincan burek - burek iz šalice OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2013/03/P2170068-300x225.jpg)
Prazna pita
![Prazna pita Sušara OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030044-300x225.jpg)
![;)](http://recipeci.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif)
![;)](http://recipeci.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif)
![;)](http://recipeci.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif)
![Prazna pita OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030048-225x300.jpg)
- pakiranje tankih kora za savijače (količina proizvoljna i ovisi o tome za koliko ćete osoba pripremati obrok. Prosjek je npr. pakiranje od 10 kora)
- 10 dkg maslaca ili svinjske masti
- 3 dl temeljca (voda + kocka za juhu)
- 3 jaja
- 4-5 žlica kiselog vrhnja
- vegeta, sol, papar
- Ako su kore deblje, prerezati svaku koru po pola pa ju saviti u dugačku roladicu koju potom treba saviti u oblik pužića. Ako radite sa jako tankim korama, onda možete motati cijelu površinu u roladu. Zašto tako? Zato šeto će kore ljepše upiti temeljeca i preljev ako budu tanje, pa će sve skupa biti sočnije
- Pužiće slažite u lim na papir za pečenjejedan do drugog. Preko svakog staviti komadić maslaca ili malo svinjske masti, pa peći u pećnici zagrijanoj na 200ºC 20-tak minuta tj. dok pužići ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Tada ih izvaditi iz pećnici i preliti prokuhanim temeljcem (zavrijeti vodu i u njoj otopiti kocku za juhu). Smanjiti temperaturu pećnici na 150 i vratiti lim u pećnicu na 10-tak minuta kako bi se pužići lijepo ‘popairili’ i upili sav temeljac. Ako volite češnjak, možete u temeljac dodati sitno kosani češnjak
- Za to vrijeme umutite vilicom ili pjenjačom jaja i kiselo vrhnje. Ako koristite vegetu, povegetite, ako ne, posolite i popaprite. S tim preljevom prelijte sad pužiće pa opet vratite u pećnici na par minuta. Gotovi su kada se jaja ‘stisnu’ i dobiju zlaćanu boju.
- Poslužiti vruće ili hladno, jednako je ukusno, uz jogurt.
![Napraviti od kora roladice OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030001-300x225.jpg)
![Saviti roladice u oblik puža OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030005-300x225.jpg)
![Složiti ih u lim i rasporediti po njima maslac... OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030010-300x225.jpg)
![Preliti ih još temeljcem i preljevom od jaja i vrhnja i ispeći! OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030034-300x206.jpg)
![Prazna pita Sušara OLYMPUS DIGITAL CAMERA](http://recipeci.com/wp-content/uploads/2014/05/P5030039-300x225.jpg)
potrebno je:
- 5-6 tankih kora za savijače
- 2 glavice (oko 150 g) luka (kapule)
- 5 kom krumpira
- 400 g mljevene junetine
- sol, papar, ulje
- za premazivanje: 1 jaje, 2 žlice mlijeka i 2 žlice ulja
- na malo ulja propirajatu nasjeckanu kapulu, dodati meso, pirjati ga te na kraju posoliti i popariti
- skuhati krumpir u slanoj vodi. izgnječiti ga i pomiješati s pirjanim mesom
- svaku koru izrezati na 6 približno jednakih dijelova (otprilike za ovu šalicu dimenzija 15x15 cm) uzimati po dva kvadratića i ugurati ih u pripremljenu šalicu tako da krajevi vire vani
Fildžan burek
Fildžan burek
kada sam ugledala ovaj burek na blogu ReciPeci,
znala sam odmah da ću ga napraviti i to vrlo brzo. i sinoć sam ga
napravila. vjerujte mi jedva sam ga stigla uslikati tako je brzo otišao.
nije se niti malo ohladio a ova moja djeca odmah navalila.
prije smo govorili kada je neko tako gladan da je kao iz bijafre...
bojim se da se ta bijafra brzo ne preseli i na naša područja, ... ne daj bože.
ja sam inače fan turske kao i arapske kuhinje. i zato me je ovo čim sam ga pročitala privuklo.
jako zanimljiv recept, zalogajčići posebno a ukusni "senzacionalno" što kažu moji sinovi.
i još sam ga zaboravila zaliti :) što nije čudo jer smo svi jedva čekali
da bude gotovo. ali, niko nije ništa primjetio. prema tome: može i bez
zalivanja...
razlika između ovoga i sandrinog recepta je u tome što ja ne koristim nikakve instant začine niti ikakve gotove kocke za juhu ili sl. ustvari ovo jeste njen recept.
a naziv je fildžan jer se u mojoj kući govorilo fildžan iako mnogi za tu malu šalicu bez ručkice kažu i findžan.
nadam se da to sandri neće smetati.
evo kako sam ga ja pravila.
ovo je šalica koja mi je poslužila za pripremu:
potrebno je:
- 5-6 tankih kora za savijače
- 2 glavice (oko 150 g) luka (kapule)
- 5 kom krumpira
- 400 g mljevene junetine
- sol, papar, ulje
- za premazivanje: 1 jaje, 2 žlice mlijeka i 2 žlice ulja
- na malo ulja propirajatu nasjeckanu kapulu, dodati meso, pirjati ga te na kraju posoliti i popariti
- skuhati krumpir u slanoj vodi. izgnječiti ga i pomiješati s pirjanim mesom
- svaku koru izrezati na 6 približno jednakih dijelova (otprilike za ovu šalicu dimenzija 15x15 cm) uzimati po dva kvadratića i ugurati ih u pripremljenu šalicu tako da krajevi vire vani
5. pripremljeni burekčić istresti na lim obložen papirom za pečenje
6. svaki burekčić premazati ostatkom smjese od jaja, mlijeka i ulja, posuti sezamom (ja sam dodala i čurekot) i peći u zagrijanoj pećnici (ja sam pekla na 200°C 15 minuta i 10 minuta na 180°C)
7. (po sandrinom receptu treba zaliti ali, ja sam zaboravila); uredno popapan i bez zalijevanja
* da sam ga zalijevala ja bih to kao i obično kada pravim burek. stavila bih prokuhati 2 dcl vode s 1 žlicom ulja i malo soli. naravno, poslije zalijevanja bih ga vratila još malo u pećnicu
* moram priznati da uzme malo više vremena nego da sam ga motala ali, pogledajte te zalogajčiće. ko im može odoliti
Fildžan burek
kada sam ugledala ovaj burek na blogu ReciPeci,
znala sam odmah da ću ga napraviti i to vrlo brzo. i sinoć sam ga
napravila. vjerujte mi jedva sam ga stigla uslikati tako je brzo otišao.
nije se niti malo ohladio a ova moja djeca odmah navalila.
prije smo govorili kada je neko tako gladan da je kao iz bijafre...
bojim se da se ta bijafra brzo ne preseli i na naša područja, ... ne daj bože.
ja sam inače fan turske kao i arapske kuhinje. i zato me je ovo čim sam ga pročitala privuklo.
jako zanimljiv recept, zalogajčići posebno a ukusni "senzacionalno" što kažu moji sinovi.
i još sam ga zaboravila zaliti :) što nije čudo jer smo svi jedva čekali
da bude gotovo. ali, niko nije ništa primjetio. prema tome: može i bez
zalivanja...
razlika između ovoga i sandrinog recepta je u tome što ja ne koristim nikakve instant začine niti ikakve gotove kocke za juhu ili sl. ustvari ovo jeste njen recept.
a naziv je fildžan jer se u mojoj kući govorilo fildžan iako mnogi za tu malu šalicu bez ručkice kažu i findžan.
nadam se da to sandri neće smetati.
evo kako sam ga ja pravila.
ovo je šalica koja mi je poslužila za pripremu:
potrebno je:
- 5-6 tankih kora za savijače
- 2 glavice (oko 150 g) luka (kapule)
- 5 kom krumpira
- 400 g mljevene junetine
- sol, papar, ulje
- za premazivanje: 1 jaje, 2 žlice mlijeka i 2 žlice ulja
- na malo ulja propirajatu nasjeckanu kapulu, dodati meso, pirjati ga te na kraju posoliti i popariti
- skuhati krumpir u slanoj vodi. izgnječiti ga i pomiješati s pirjanim mesom
- svaku koru izrezati na 6 približno jednakih dijelova (otprilike za ovu šalicu dimenzija 15x15 cm) uzimati po dva kvadratića i ugurati ih u pripremljenu šalicu tako da krajevi vire vani
5. pripremljeni burekčić istresti na lim obložen papirom za pečenje
6. svaki burekčić premazati ostatkom smjese od jaja, mlijeka i ulja, posuti sezamom (ja sam dodala i čurekot) i peći u zagrijanoj pećnici (ja sam pekla na 200°C 15 minuta i 10 minuta na 180°C)
7. (po sandrinom receptu treba zaliti ali, ja sam zaboravila); uredno popapan i bez zalijevanja
* da sam ga zalijevala ja bih to kao i obično kada pravim burek. stavila bih prokuhati 2 dcl vode s 1 žlicom ulja i malo soli. naravno, poslije zalijevanja bih ga vratila još malo u pećnicu
* moram priznati da uzme malo više vremena nego da sam ga motala ali, pogledajte te zalogajčiće. ko im može odoliti
Fildžan burek
kada sam ugledala ovaj burek na blogu ReciPeci,
znala sam odmah da ću ga napraviti i to vrlo brzo. i sinoć sam ga
napravila. vjerujte mi jedva sam ga stigla uslikati tako je brzo otišao.
nije se niti malo ohladio a ova moja djeca odmah navalila.
prije smo govorili kada je neko tako gladan da je kao iz bijafre...
bojim se da se ta bijafra brzo ne preseli i na naša područja, ... ne daj bože.
ja sam inače fan turske kao i arapske kuhinje. i zato me je ovo čim sam ga pročitala privuklo.
jako zanimljiv recept, zalogajčići posebno a ukusni "senzacionalno" što kažu moji sinovi.
i još sam ga zaboravila zaliti :) što nije čudo jer smo svi jedva čekali
da bude gotovo. ali, niko nije ništa primjetio. prema tome: može i bez
zalivanja...
razlika između ovoga i sandrinog recepta je u tome što ja ne koristim nikakve instant začine niti ikakve gotove kocke za juhu ili sl. ustvari ovo jeste njen recept.
a naziv je fildžan jer se u mojoj kući govorilo fildžan iako mnogi za tu malu šalicu bez ručkice kažu i findžan.
nadam se da to sandri neće smetati.
evo kako sam ga ja pravila.
ovo je šalica koja mi je poslužila za pripremu:
potrebno je:
- 5-6 tankih kora za savijače
- 2 glavice (oko 150 g) luka (kapule)
- 5 kom krumpira
- 400 g mljevene junetine
- sol, papar, ulje
- za premazivanje: 1 jaje, 2 žlice mlijeka i 2 žlice ulja
- na malo ulja propirajatu nasjeckanu kapulu, dodati meso, pirjati ga te na kraju posoliti i popariti
- skuhati krumpir u slanoj vodi. izgnječiti ga i pomiješati s pirjanim mesom
- svaku koru izrezati na 6 približno jednakih dijelova (otprilike za ovu šalicu dimenzija 15x15 cm) uzimati po dva kvadratića i ugurati ih u pripremljenu šalicu tako da krajevi vire vani
5. pripremljeni burekčić istresti na lim obložen papirom za pečenje
6. svaki burekčić premazati ostatkom smjese od jaja, mlijeka i ulja, posuti sezamom (ja sam dodala i čurekot) i peći u zagrijanoj pećnici (ja sam pekla na 200°C 15 minuta i 10 minuta na 180°C)
7. (po sandrinom receptu treba zaliti ali, ja sam zaboravila); uredno popapan i bez zalijevanja
* da sam ga zalijevala ja bih to kao i obično kada pravim burek. stavila bih prokuhati 2 dcl vode s 1 žlicom ulja i malo soli. naravno, poslije zalijevanja bih ga vratila još malo u pećnicu
* moram priznati da uzme malo više vremena nego da sam ga motala ali, pogledajte te zalogajčiće. ko im može odoliti
Нема коментара:
Постави коментар